Sezamovo i laneno ulje snižavaju tlak

Domod otvorenje radnje u BBI

Konzumacija lanenog ulja značajno smanjuje gornji i donji krvni tlak

Sezamovo i laneno ulje zaslužuju cijenjeno mjesto u našim smočnicama budući da je riječ o delikatesnim uljima bogate nutritivne vrijednosti. Kod 40 ispitanika je nakon 45 dana korištenja ulja sezama kao jedinog ulja za pripremu hrane utvrđen niži krvni tlak, a došlo je i do smanjenja tjelesne mase, opsega struka, razine glukoze i LDL kolesterola. Kada su ulje sezama zamijenili uljem kikirikija ponovno im se povisio krvni tlak

Sezamovo ulje pomaže u smanjenju tjelesne mase

Sezamovo ulje dobiva se ekstrakcijom ulja iz malenih sezamovih sjemenki. Naime, polovicu sadržaja sjemenki sezama čine ulja čija se vrijednost očituje visokim udjelom oleinske (koja je u velikom udjelu prisutna i u maslinovom ulju) i linolne masne kiseline, zato i samo sezamovo ulje krasi povoljan profil masnih kiselina. Tako nepoželjne zasićene masne kiseline čine tek 14 posto masnoća dok prevladavaju mononezasićene (39, 7 posto) te osobito višestruko nezasićene masne kiseline (46,3 posto). Iako sezamovo ulje sadrži manje količine omega-3 masnih kiselina, pravo bogatstvo leži u sadržaju omega-6 masnih kiselina i to osobito u sadržaju esencijalne linolne masne kiseline.

Upravo zbog povoljnog profila masnih kiselina konzumacija sezamovog ulja povezuje se s povoljnim učinkom na zdravlje srca i krvnih žila. Tako je studija objavljena 2006. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala da upotreba ulja sezama umjesto drugih biljnih ulja u kuhanju rezultira brojnim poboljšanjima zdravstvenih parametara. Naime, kod 40 ispitanika je nakon 45 dana korištenja ulja sezama kao jedinog ulja za pripremu hrane utvrđen niži krvni tlak, a došlo je i do smanjenja tjelesne mase, opsega struka, razine glukoze i LDL kolesterola.

Sadrži vitamin E - moćan antioksidans

Nakon 45 dana, ispitanici su ulje sezama zamijenili uljem kikirikija i ova zamjena je rezultirala ponovnim povećanjem krvnog tlaka. Povoljan učinak potvrdilo je i istraživanje objavljeno 2012. godine u časopisu European Journal of Preventive Cardiology koje je ukazalo na blagotvoran učinak sezamovog ulja na funkciju endotela koji održava homeostazu u krvnim žilama. Povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila nadopunjuju biljni steroli koje sezamovo ulje prirodno sadrži. Uz povoljan profil masnih kiselina sezamovo ulje se ističe sadržajem vitamina K te vitamina E, moćnog antioksidansa. Antioksidativnu aktivnost nadopunjuju sezamol i sezamin – upravo su ove tvari u kombinaciji s vitaminom E zaslužne za sposobnost sezamovog ulja da se ne kvari na sobnoj temperaturi unatoč visokom sadržaju nezasićenih masti.

Svijetlo za salate, tamno za umake

Razlikujemo dvije vrsta sezamovog ulja: svijetlo koje se dobiva iz "sirovih" sezamovih sjemenki i ima blažu aromu te tamno koje se dobiva ekstrakcijom ulja iz tostiranih sjemenki čime se dobivaju intenzivnije orašaste arome. Svijetlo sezamovo ulje koristi se kod jela blagih okusa kako sastojci ne bi prevladali arome ulja; primjerice u kombinaciji s limunovim sokom kao preljev za salatu. Tamno ulje je, pak, idealno za pripremu umaka i dipova ili pak kao završni dodatak stir fry jelima dajući im bogatu aromu sezama.

Laneno ulje osigurava omega-3 masne kiseline

Malene sjemenke lana sirovina su za dobivanje lanenog ulja okusa nalik orašastim plodovima i cijenjenog zbog izvanrednog profila masnih kiselina koje osigurava. Tako zasićene masne kiseline u ovom ulju čine tek 9,4 posto udjela. Mononezasićene masne kiseline su, pak, zastupljene u udjelu od 20,2 posto, a nevjerojatnih 70,4 posto čine višestruko nezasićene masne kiseline. Pritom se laneno ulje smatra jednim od najvažnijih biljnih izvora alfa-linolenske masne kiseline (ALA), esencijalne masne kiseline iz skupine moćnih omega -3 masnih kiselina. Zahvaljujući povoljnom profilu masnoća i sadržaju ALA-e lanenom ulju se pripisuje povoljan učinak za zdravlje srca.

Može se koristiti u preventivne svrhe

Tako je istraživanje objavljeno 2007. godine u časopisu European Journal of Clinical Nutrition pokazalo da konzumacija lanenog ulja značajno smanjuje sistolički (donji tlak) i dijastolički (gornji) krvni tlak. Također , brojne studije pokazuju da prehrana u kojoj je zastupljena ALA kakvom je bogato laneno ulje smanjuje rizik od srčanog udara. Dodatno, svakodnevni unos barem 2 g ALA-e doprinosi održanju normalne razine kolesterola u krvi. Blagotvornu količinu ALA osigurava već 1 g lanenog ulja stoga je vrlo lako osigurati dovoljno ove masne kiseline za protektivni učinak.

Pomaže u održavanju gustoće koštane mase

Osim za srce i krvne žile, laneno ulje korisno je i za zdravlje kostiju tvrdi istraživanje objavljeno 2009. godine u časopisu International Journal of Food Safety. Znanstvenici su, naime, na životinjskom modelu promatrali utjecaj unosa lanenog ulja na gustoću kostiju. Nakon 2 mjeseca korištenja laneno ulje je znatno povećalo razinu osteokalcina, proteina koji ima važnu ulogu u održavanju gustoće koštane mase. Pozitivan učinak na zdravlje kostiju znanstvenici su pripisali omega-3 masnim kiselinama sadržanim u lanenom ulju.
Nije za termičku obradu

Zbog bogatog sadržaja nezasićenih masnih kiselina laneno ulje je lako kvarljivo stoga se treba čuvati u tamnoj staklenci u hladnjaku. Nije preporučljivo kuhati s lanenim uljem, ali je zato idealno da se doda u hranu koja je već termički obrađena ili pak u pripremi salatnih preljeva, marinada i dipova. Okus lanenog ulja doći će do izražaja i ako ga dodaš u omiljeni smoothie ili ako svježi kravlji sir poškropiš kapljicama ovog vrijednog ulja.

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

August 03, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face