Prirodni lekovi protiv umora

Umor se veoma često pojavljuje kao simptom mnogih bolesti ali pogadja i relativno zdrave osobe. Ukoliko ste svim dostupnim analizama utvrdili da niste bolesni a ipak već dugo osećate umor, vreme je da "spustite loptu" i malo više vremena posvetite sebi. Ako se ne leči, hroničan umor može lako preći u ozbiljnu bolest.

Osim konstantnog osećaja umora, ovaj problem može biti propraćen i drugim simptomina kao što su: bolovi u mišićima i zglobovima, ubrzan rad srca, otežano disanje, pad koncentracije, teško budjenje, razdražljivost, melanholija, depresija... Sve ovo čini da se osoba zaista oseća loše i nije u potpunosti sposobna za obavljanje redovnih dnevnih aktivnosti.

Sindrom hroničnog umora u poslednje vreme je sve češća pojava kod osoba koje žive u gradskoj sredini kao posledica savremenog načina života. Dakle, lečenje hroničnog umora na prvom mestu podrazumeva promenu načina života i eliminaciju stresnih situacija. Odmah iza toga, neophodno je uspostaviti zdrav i dubok san. Površan san, ma koliko dugo trajao ne može u potpunosti odmoriti organizam.

Na hroničan umor češće se žale osobe koje se bave intelektualnim nego fizičkim poslovima, pa oni koji spadaju u prvu kategoriju treba da povećaju fizičku aktivnost, uz naravno što duži boravak u prirodi.

U svakom slučaju potrebno je povećati unos vitamina i minerala, pogotovo ako se umor javio na kraju zime.

A tu su i prirodni lekovi za lečenje hroničnog umora, koji mogu biti naročito delotvorni u početnoj fazi bolesti.

1. Na prvo mesto stavićemo kratkoročna rešenja kao što su kafa i šećer, koji se zapravo ne preporučuju za lečenje hroničnog umora, da bi ih zapamtili kao nepoželjne. Kofein i šećer zaista mogu pomoći ali samo kada se radi o trenutnom i "zdravom" umoru. Preterana upotreba kafe i šećera u ovom slučaju moze čak dovesti do pogoršanja bolesti jer negativno utiče na metabolički i nervni sistem organizma.

2. Za otklanjanje hroničnog umora preporučuju se čajevi od biljaka kao što je:

- Lucerka (Medicago sativa), jer ona utiče na bolji san, podiže fizičku izdržljivost organizma, povećava toleranciju na stresne situacije, što sve zajedno čini da se osećamo vitalnije.

- Sibirski žen-šen (Eleutherococcus senticosus), povoljno deluje na mentalno zdravlje, ublažava psihički umor, poboljšava fizičke sposobnosti.

- Kantarion (Hypericum perforatum), poboljšava san i ublažava depresiju koja može biti uzrok ili posledica hroničnog umora.

3. Ovas ili zob (Avena sativa), je veoma dragocena žitarica za lečenje umora jer sadrži veliki broj korisnih materija, tako da iscrpljenom organizmu daje snagu, izoštrava intelektualne sposobnosti, ublažava lupanje srca i dobrinosi boljem snu. Ovsena kaša se preporučuje svim osobama, uključujući i potpuno zdrave i to za doručak. Dve kašike ovsenih mekinja dnevno, osim toga što okrepljuju organizam, mogu sprečiti razvoj mnogih ozbiljnih bolesti kao što su: povišen holesterol u krvi, oštećenje krvnih sudova, gojaznost, zatvor, rak debelog creva.

4. Višnje (Prunus cerasus), u sebi sadrže melatonin, hormon pinealne žlezde koji učestvuje u regulaciji srčanog ritma i prirodnog ciklusa sna. Dve čaše soka od višnje dnevno, obezbedjuju kvalitetniji i duži san tokom noći i umanjuju potrebu za snom u toku dana, što samo po sebi može u velikoj meri umanjiti simptome hroničnog umora.

Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim blagim carry začinom koji jelu daje posebnu teksturu

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Mi Mix 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baXiaomi je kompanija koju kad spomenete sagovorniku u većini slučajeva ih asocira na brend koji prodaje budžet mobilne uređaje, što zaista nije tako. Xiaomi je kompanija koja je sposobna da napravi premium uređaje i lansira ih na tržište po razumnoj cijeni. Mi Mix je takav telefon koji zadovoljava sve standarde dobrog uređaja. On neće biti najprodavaniji telefon u zemlji, ali Xiaomi to i ne želi postići, Xiaomijev cilj jeste da napravi dobre telefone u madi da ćete ih kupiti.

face