PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Ova hrana je škart i treba je zaobilaziti u širokom luku

Ovo je samo vrh liste toksičnih prehrambenih proizvoda koje bi, prema mišljenju stranih, ali i domaćih nutricionista, trebalo izbegavati.

– Najveći neprijatelj zdravlja je prerađena hrana s mnoštvom aditiva, a još se ne zna koje su dugoročne posledice konzumiranja ove hrane – smatra Rejčel Harvest, nutricionista iz Njujorka.
U ishrani su podjednako nepoželjne viršle, kobasice i salame, jer je prerađeno meso puno masnoća, a može da sadrži čak i do 400 odsto više soli i 50 odsto više konzervansa od običnog crvenog mesa, a kako bi se maskirala slanost, u ove proizvode dodaje se dekstroza.

– Mnogi ne znaju da parizer i posebna salama nisu isto. Parizer sme da sadrži samo proteine mesa, dok posebne kobasice mogu da sadrže i soju, gluten i kožice. Isti je slučaj i s tirolskom i alpskom kobasicom. Tirolska sadrži samo proteine mesa, a alpska i proteine drugog porekla – kaže Milovan Brkić, tehnolog u jednoj prehrambenoj kompaniji.
On objašnjava da su i pica šunke prerađevine lošeg kvaliteta, jer se za njih koristi najlošija kategorija mesa koja se hidrira, a zatim i usitnjava kako se ne bi video ogroman procenat vode.

Branka Mirković, nutricionistkinja, kaže da industrijski prerađena hrana nema nikakve nutritivne vrednosti.

– Ona ima previše soli i šećera, veštačkih boja koje organizam ne može da preradi. Prerada tokom koje se dodaju razne arome koristi se i u mesnoj i mlečnoj industriji. Imate margarin sa ukusom maslaca, posni kačkavalj od biljnog prerađenog ulja. Sve je to nezdravo, opterećuje jetru i bubrege, začepljuje arterije i povećava rizik od srčanog i moždanog udara – objašnjava Mirkovićeva.

Šta bi trebalo da izbegavamo

PAŠTETE
Za pravljenje pašteta koristi se najjeftinije i meso najlošije kategorije u koje spadaju kožice, kosti, papci, hrskavice…

Više od polovine paštete čine voda, masnoće, kožice, iznutrice, skrob, so, začini, emulgatori i ostala hemija, dok mesa u pojedinim vrstama pašteta ima jedva 30 odsto.

U paštete ide velika količina soli.

Posebno bi trebalo izbegavati paštete u crevu, jer su one još lošijeg kvaliteta od onih u konzervama.

MARGARIN
Margarin se proizvodi od biljnih ulja, koja se iz suncokreta izvlače uz pomoć hemikalija.

Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava sve vitamine i antioksidante koje sadrži i dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu izazvati velika oštećenja na ćelijama i povećati rizik od raka.

Ta ulja su već u startu užegla i nezdrava, a dodavanjem novih hemikalija pretvaraju se u čvrsto stanje zbog čega nastaju transmasne kiseline, za koje je dokazano da su vrlo štetne za zdravlje.

SIR U LISTIĆIMA
Ovaj sir ne pravi se od čistog sira, nego od onoga što ostane u procesu proizvodnje sireva.

U njemu, u stvari, ima samo 50 odsto sira, a ostalo su proteini surutke, voda, masnoće, emulgatori i veštačke boje kako bi konačni proizvod imao što verniji ukus.

U ovom siru ima dva puta više soli nego u običnom, dok masnoća ima više nego u bilo kom drugom mlečnom proizvodu.

Procesom topljenja ubijaju se sve probiotske i druge bakterije koje imaju pozitivno delovanje na naš organizam.

KOKICE
Na listi posebno nezdrave hrane su i kokice za mikrotalasnu pećnicu, jer se u njima nalazi hemikalija za koju je dokazano da može da poveća rizik od raka, utiče na plodnost i ometa rad bubrega.

Mnoge kokice za mikrotalasnu sadrže veštačke ukuse i transmasne kiseline, kao i hemikalije koje mogu da izazovu glavobolje i mučninu.

Preporuka nutricionista je da ljubitelji kokica prave ovu grickalicu na tradicionalan način – u šerpi, na ringli.

VIRŠLE
Sve iznutrice, koža, nokti, papci, creva, žile, hrskavice, masnoće, kosti, ligamenti, i meso najlošijeg kvaliteta samelje se do neprepoznavanja.

Zatim se dodaju povrće, soja, začini, skrob, voda, mnogo soli, konzervans natrijum-nitrat kako bi proizvod bio dugotrajan, zatim kalijum i kalcijum trifosfati, polifosfati, natrijumov askorbat i karmin – boja koja se nalazi i u ruževima za usne i ekstrakt paprike. I eto viršle.

Šta se sve nalazi u njima

Natrijum-nitrit
To je začin i konzervans koji se često koristi u suhomesnatim proizvodima poput slanina, kobasica i šunke. Stručnjaci ga povezuju s povećanim rizikom od raka, a postoje istraživanja da može da prouzrokuje probleme sa srcem.

Karagenan
Ovaj aditiv spada u grupu najštetnijih. Proizvodima u tekućem stanju osigurava homogenost i odgovarajući stepen gustine, dok se u suhomesnate proizvode stavlja da bi vezao što više vode kako bi bili teži. Potencijalni je izazivač raka debelog creva.

Polifosfati
Polifosfati su uobičajena pojava u ovdašnjim suhomesnatim prerađevinama, a proizvođačima nimalo ne smeta što njegovo preterano unošenje u organizam može izazvati mutacije gena.

Mononatrijum glutaminat
Njegova je uloga da gotovim proizvodima da bolji ukus, zbog čega ga još zovu „ukusni otrov“. Danas je gotovo nemoguće pronaći gotov proizvod koji ga ne sadrži. Remeti rad hormona, stvara hiperaktivnost kod dece, dovodi do hroničnog umora, naglih promena krvnog pritiska, glavobolje.

Transmasne kiseline
Reč je o veštačkim mastima koje se dodaju prerađenoj hrani kako bi joj se produžio rok trajanja. Transmasne kiseline povećavaju štetni holesterol LDL, a smanjuju dobri HDL, povećavaju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, zakrčuju arterije.

face