Danas vam donosimo nekoliko odličnih recepata s kraljicom jeseni – bundevom!
Jesen nam daruje mnoge fine plodove, a danas vam otkrivamo nekoliko odličnih recepata s bundevom koje svakako morate isprobati.
Osim što je vrlo ukusna, bundeva je i iznimno ljekovita. Sadrži antioksidanse i vitamine, a smanjuje rizik od mnogih bolesti. U kuhinji se može pripremiti na mnogo načina, a može se jesti čak i sirova. Mi vam danas otkrivamo nekoliko fantastičnih recepata zbog kojih ćete zasigurno zavoljeti bundevu.
Punjena bundeva
Sastojci:
1 bundeva mekane kore, težine oko 3 kg
45 ml (3 jušne žlice) sojinog umaka, ili prema ukusu
30 ml (2 jušne žlice) limunovog soka
15 ml (1 jušna žlica) Worcestershire umaka (hrena)
5 ml (1 čajna žlica) meda
2 zgnječena režnja češnjaka
Svježe mljeveni crni papar
1 crvena paprika
1 žuta paprika
15 ml (1 jušna žlica) maslaca
200 g riže dugog zrna
500 ml juhe od povrća
1 maleni svježi ananas, težine oko 750 g
175g polumasne mozzarelle narezane na komadiće (kravlji sir)
6 komada mladog luka narezanog na kolutove
115 g izdanaka graha
1 zelena paprika
2 žličice sitno naribane korice limuna
Način rada
1. Odrežite vrh bundeve te odstranite i bacite sjemenke i vlakna.
2. U malenoj zdjeli pomiješajte 45 ml (3 jušne žlice) sojinog umaka, limunov sok, VVorcestershire umak i med.
3. Dodajte zgnječeni režanj češnjaka i začinite paprom.
4. Mješavinom natrljajte unutrašnjost bundeve i ostavite da počiva sat vremena.
5. Raspolovite paprike, izvadite i bacite jezgre i sjemenke, te narežite na komadiće.
6. Rastopite maslac u posudi, dodajte paprike i rižu, te pržite 5 - 10 minuta. Umiješajte juhu od povrća.
7. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i polako kuhajte oko 15 minuta, povremeno miješajući.
8. U međuvremenu, ogulite ananas, narežite ga na četiri dijela, a zatim odstranite i bacite jezgru. Meso narežite na kockice.
9. Mješavini riže i paprika dodajte sir, ananas, mladi luk, izdanke graha, koricu limuna i preostali češnjak. Začinite paprom i sojinim umakom, te dobro promiješajte.
10. Mješavinom napunite bundevu, vratite vrh i stavite u posudu za pečenje.
11. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C /plinska pećnica na 4/ oko l'A- 2 sata, ili dok bundeva ne omekša. Kad se počnu stvarati mjehurići na kori bundeve, s vremena na vrijeme dodajte malo vode u posudu. Poslužite.
Juha od butternut tikve
Sastojci:
dvije manje do srednje tkive butternut
dva krumpira srednje veličine
glavica luka
režanj češnjaka
0,7 l povrtnog temeljca
vrhnje za kuhanje
peršin
začini po izboru
Postupak pripreme
1. Luk narežite na kockice i dinstajte na maslinovu ulju s češnjakom dok ne postane staklast. Tikvu uzdužno prerežite na pola, žlicom uklonite sjemenke, a velikim kuhinjskim nožem uklonite koru. Meso tikve narežite na kocke velike otprilike dva centimetra i dodajte luku.
2. Dinstajte povrće desetak minuta, dolijte povrtni temeljac (ako nemate povrtnu kocku za kuhanje, pomiješajte žlicu vegete s vrelom vodom i dodajte povrću) te dodajte krumpir narezan na kockice.
3. Kuhajte 30-ak minuta na laganoj vatri, popaprite, posolite, dodajte malo čilija u prahu, vlasca, origana ili bilo koji začin koji vam padne na pamet koji bi istaknuo slatkoću ove juhe.
4. Uklonite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite povrće u gustu, kremastu juhu. Dodajte malo vrhnja za kuhanje i vratite na štednjak par minuta.
5. Servirati toplo, ukrašeno po želji.
Njoki s bundevom
Sastojci:
1 kg pečene i ohlađene bundeve
500 g brašna
2 cijela jaja
svježi bosilljak
maslinovo ulje
sol, papar
Parmezan ili Ribanac
Priprema :
1. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Bundevu narežite na kriške i pecite oko sat vremena. Kriške ohladite, pa s njih maknite stvorenu koricu i odvojite narančasto meso. Od njega napravite pire.
2. Dodajte jaja, posolite, dodajte par sitno nasjeckanih listića svježeg bosiljka i brašno. Sve dobro izmješajte, po potrebi dodajte brašno pa zamijesite izdašno, meko tijesto.
3. Napravite njoke. U međuvremenu zakuhajte vodu, posolite ju i kuhajte njoke dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom žlicom.
4. Vruće njoke prelijte zagrijanim maslinovim uljem ili ih na njemu prepecite. Dodajte još listića svježeg bosiljka i pospite svježe naribanim parmezanom.
Rižoto s bundevom
Sastojci:
1 manja butternut bundeva (oguljena i očišćena oko 800 g)
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
3 ljutike (ili 1 veći ljubičasti luk)
2 režnja češnjaka
1 veća mrkva
300 g arborio riže
150 ml bijelog vina
700-750 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
30 g svježe naribanog parmezana
2 žlice creme fraiche
25 g neslanih pistacija
sol i svježe mljeveni papar
prstohvat muškatnog oraščića
svježi bosiljak, timijan, vlasac i peršin
creme fraiche i svježe naribani parmezan za posluživanje
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180°C. Obložite veliki lim papirom za pečenje.
kBundevu prepolovite, odstranite sjemenke i ogulite. Narežite na kockice i u jednom sloju rasporedite na lim. Posolite i popaprite te prelijte sa dvije žlice maslinovog ulja. Rukama dobro promiješajte tako da ulje dospije na sve komade, a zatim pecite oko 30 minuta. Tokom pečenja povremeno promiješajte žlicom. Pistacije tostirajte 2 minute na tavi bez dodatka ulja, a potom ih grubo nasjeckajte.
U međuvremenu ljutiku i češnjak sitno nasjeckajte, a mrkvu narežite na tanke štapiće dužine oko 2 cm. Na žlici maslaca kratko propirjajte ljutiku, potom dodajte češnjak i čim zamiriši ubacite mrkvu. Pirjajte oko 5-7 minuta. Potom dodajte rižu. Pirjajte 1 minutu, a zatim zalijte vinom. Posolite i popaprite po ukusu te pirjajte miješajući dok riža ne upije vino. Potom malo po malo dodajte temeljac uz često miješanje. Temeljac dodajemo postupno, onoliko koliko riža upije, sve dok ona ne omekša. Tokom kuhanja, riži dodajte sitno sjeckano začinsko bilje, a pred sam kraj kuhanja svježe mljeveni muškatni oraščić.
Kad je riža kuhana maknite je s vatre, dodajte joj bundevu i parmezan te dobro promiješajte. Dodajte preostali maslac, creme fraiche i umiješajte sjeckane pistacije. Ako rižoto u ovom trenu postane pregust, dodajte još malo temeljca. Rižoto poslužite sa žlicom creme fraiche i naribanim parmezanom te pospite sjeckanim pistacijma.
Savršena pita s bundevom
Sastojci:
1 šalica pirea od bundeve
250 ml kondenziranog mlijeka
2 veća jaja
1 žličica cimeta
½ žličice đumbira u prahu
½ žličice muškatnog oraščića
½ žličice soli
tijesto za pitu (domaće ili kupljeno)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220°C. Umutite pire od bundeve s kondenziranim mlijekom, jajima, začinima i soli. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Smjesu prelijte preko kora za pitu i pecite 15-ak minuta.
2. Smanjite temperaturu pećnice na 180°C i pecite još 35 do 40 minuta ili provjerite čačkalicom je li pečeno. Ohladite i dekorirajte po želji. Pitu držite u hladnjaku.
Palačinke s bundevom
Sastojci:
1 ½ šalica mlijeka
1 šalica pirea od bundeve
1 jaje
2 žlice ulja
2 žlice octa
2 šalice brašna
3 žlice smeđeg šećera
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
½ žličice đumbira
1 žličica cimeta
Priprema:
1. U jednoj posudi pomiješajte mlijeko, jaja, pire od bundeve, ulje i ocat. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu i začine. Dodajte prvoj smjesi i sve dobro povežite.
2. Na tavi za palačinke zagrijte malo ulja i ulijevajte tijesto (¼ šalice za jednu palačinku) te ispecite s obje strane. Poslužite vruće.