PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Iz srca Baščaršije dolazi bosanska Dar kafa

kospice tikve sjemenkeIako postojimo od davne 1948. godine, još kada je dedo Camil-beg Cengic medu prvim u gradu Sarajevu otvorio mali porodicni biznis bosansku kafanu na Bašcaršiji. Pod nazivom „Miris dunja“ poceli smo sa radom 2011. godine.

Naziv „Miris dunja“ je nastao po istoimenom filmu Miris dunja redatelja Mirze Idrizovica koji se snimao u našoj maloj ulicici Cizmedžiluk, na Bašcaršiji. Zahvaljujuci toj dugogodišnjoj tradiciji i postojanju na Bašcaršiji, bosanska kafana „Miris dunja“ pocinje da biva tradicionalna bosanska kafana na podrucju Bašcaršije.
Caršija je uvijek bila caršija. Srce Sarajeva, damar našeg prelijepog grada. Nekada davno prije kao i dan danas, dan pocinje sa kahvom/kavom/kafom, kako je ko zove.
Od kujundžija do abadžija, pekara i mesara, od trgovca do ljekara, znanih i neznanih „oci se otvaraju“ fildžanom kafe.
Šeherljani znaju šta je kafa, prava kafa, domaca, naša…

„Strani“ uticaji uticali su i na ovo plemenito pice pa se domaci dodir izgubio u (ne)vremenu. Svako svoje cuva i to je normalno, realno, poželjno, ocekivano. Samo smo mi nekako ¨STRANCI¨ na svome.
U malome sokaku ulice Cizmedžiluk, odmah iza Begove džamije nalazi se malena bašca, fina, bosanska, velika žuta reklama „Miris dunja“ namiguje mangupski, onako sarajevski, pokazuje put gostima. U našem „Mirisu dunja“ miriše merak, ljepota, mladost, damar života.

Tokom rada u Mirisu dunja kod pripreme kafe koristili smo stari tradicionalni recept sa kojim smo postigli veliki uspjeh i izazvali pozitivne reakcije. Te pozitivne reakcije naših gostiju na kafu rezurtirale time da je naš kolektiv 2013. godine došao na ideju da recept koji smo koristili pri pravljenju bosanske kafe prenesemo u proizvodnju. Tako je nastao naš najsjajniji dragulj u našoj ponudi bosanska nam Dar kafa ili kako sam naziv kaže "poklon kafa".
Dar kafa je domaci proizvod koji dolazi iz srca Bašcaršije i pravi se od najboljih vrsta sirove kafe Arabike i Robuste. Prži se i melje na tradicionalni bosanski nacin i od nje pripremamo pravu bosansku kafu koju plasiramo na bh tržište.
Bogata aroma i slojevit ukus, prožet najfinijim nijansama, cine Dar kafu jedinstvenim napitkom. Njegove jedinstvene note svaki put ce vas iznenaditi i pružiti vam neocekivano iskustvo koje ce vas uvijek ponovo ocarati i uciniti vas zavisnima o harmoniji u kojoj možete uživati svaki dan. Miris Dar kafe opija duše i van našeg šeher Sarajeva, možete je pronaci u Konjicu, Jablanici, Ilijašu, Semizovacu, Istocnom Sarajevu, Kiseljaku i ako Bog da necemo se tu zaustaviti, idemo dalje.
Takoder smo pocetkom 2014. godine upotpunili našu ponudu i postali jedini distributeri na bh tržištu najpoznatijeg i najkvalitetnijeg organskog zelenog caja Sencha koji potice iz Japana, zatim tradicionalnog zelenog caja Gunpowder iz Kine i zelenog caja pod nazivom Snail sa Tibeta.

Šta reci za kraj nego da prica Mirisa dunja tek pocinje

face