U posudi pomiješajte sve sastojke. Miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na onu za palačinke, samo malo gušću jer su u pitanju „američke” palačinke.
25 – 30 MIN - TAVICA - 4-6 OBROKA (CCA 25 MALIH PALAČINKI)
Proteinske palačinke od heljde i šumskog voća
25 – 30 MIN - TAVICA - 4-6 OBROKA (CCA 25 MALIH PALAČINKI)
NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI ZA 1 OBROK
395 kcal
66 g ugljikohidrata
21 g proteina
7 g masti
SASTOJCI
• 1 šalica heljdinog brašna, cca 180 g
• 1 šalica mlijeka (rižino, bademovo, zobeno)
• 1 šalica mlake vode ili mineralne
• 2 banane
• 1 mjerica proteinskog praha po izboru, 30 g
• 2 jaja / ili 2 žlice chia jajeta
• ½ žličice soli
• 1 žličica soda bikarbone s limunovim sokom
• cimet, limunova korica naribana
• 1 žlica kokosovog ulja
Nadjev:• 1 šalica šumskog voća
• 1 čašica grčkog jogurta (200 g)
• 1 žlica meda
• drobljeni prepečeni lješnjaci ili bademi
Po želji:
• aroma vanilije, cimet, kakao
PRIPREMA
U posudi pomiješajte sve sastojke. Miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na onu za palačinke, samo malo gušću jer su u pitanju „američke” palačinke. Na kraju dodajte sodu i limun. Heljda je karakteristična po tome da sporije upija vodu tako da smjesu nakon miksanja možete ostaviti koju minutu pa ponovo izmiksati prije pečenja. Također, smjesa od heljde je malo krhkija, zato je bolje raditi malo manje i deblje palačinke od naših klasičnih. Ako treba, smjesu razrijedite vodom ili mineralnom te izlijte na neprianjajuću tavu premazanu s malo kokosovog ulja. Pecite na laganoj vatri dok se palačinka ne stvrdne, okrenite na kratko do zlatno žute boje.
Ovaj recept ide sa skyr jogurtom, malo začinjen s cimetom, aromom vanilije i žličicom meda, posuto sa šumskim voćem i mrvljenim bademima.