KLASIČNE LAZANJE
Za Bolognese umak:
• 1 crveni luk
• 1 mrkva
• 1 stabljika celera
• 2 žlice maslinovog ulja
• 800 g mljevenog mesa
• 200 ml suhog bijelog vina
• 200 ml punomasnog mlijeka
• 1 velika konzerva pelata
• 600 ml temeljca
Za bešamel umak:
• 5 žlica maslaca
• 30 g brašna
• 900 ml mlijeka
• prstohvat muškatnog oraščića
• sol
Za slaganje:
• Klasičmi listovi za lazanje
• sol
• maslac
• svježe naribani parmezan
PRIPREMA:
1. Sitno nasjeckaj luk, mrkvu i celer. U dubljoj tavi zagrij maslinovo ulje pa dodaj mljeveno meso i povrće. Miješaj meso dok nema velikih grudica. Pirjaj oko 25 do 30 minuta, dok voda ne ispari, a meso dobije smeđu boju. Začini solju i paprom.
2. Ulij vino, pusti da zavrije pa kuhaj oko 2 minute. Dodaj mlijeko, smanji vatru pa kuhaj 8 do 10 minuta, dok tekućina ne ispari.
Potom dodaj sjeckane pelate i 400 ml temeljca i pusti da zavrije. Kuhaj oko 2,5 sata, dok se umak ne zgusne.3. Skuhani umak pusti da se ohladi prije slaganja lazanja.
4. Pripremi bešamel. U tavi otopi maslac dok se ne počne pjeniti.
Dodaj brašno i miješaj oko minute, da se lagano preprži. Miješajući, ulij toplo mlijeko pa pusti da umak zakuha, smanji vatru i pusti da kuha oko 10 minuta dok se ne zgusne. Začini solju i muškatnim oraščićem. Skuhani umak pusti da se malo ohladi.5. Zagrij pećnicu na 180 C. Dno pekača dimenzija 33x23cm premaži maslacem, potom na dno rasporedi 50 g bešamel umaka. Preko njega posloži listove lazanja (skuhane prema uputama proizvođača), potom 170 g Bolognese umaka, a preko toga 120 g bešamela. Pospi obilno naribanim parmezanom.
6. Ponovi korake dok ti ne ponestane umaka. Zadnji sloj treba biti Bolognese, bešamel i parmezan. Peci lazanje oko sat vremena.
Pusti da odstoje najmanje 45 minuta prije posluživanja.