PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

BiH gubi oko 50 posto vode zbog slabe infrastrukture

U BiH prosječno se gubi oko 50 posto vode zbog slabe infrastrukture vodoopskrbnog sistema, dok u nekim područjima taj broj doseže i do 80 posto za razliku od zemalja Evropske unije gdje su gubici tek deset posto", upozoreno je u četvrtak u Sarajevu na predstavljanju MDGF programa upravljanja vodosnabdijevanjem BiH. 

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ermina Salkičević- Dizdarević kazala je da je vodni sektor u BiH u procesu reforme i prilagođavanja evropskim standardima i praksi, te naglasila značaj MDGF programa koji se odnosi na osiguranje pristupa vodosnabdijevanja kroz institucionalni i razvoj infrastrukture.

"Jasno je da je pred nama veliki posao i da ćemo vrlo brzo morati provesti dodatne reforme i donijeti vrlo važne odluke u sektoru koji se odnosi na vodosnabdijevanje i vode", kazala je.

Mišljenja je da je MDGF program važan za BiH jer će doprinijeti razvoju politika u državi, razvoju lokalnih zajednica i podizanju kvaliteta života, ali i ispunjenju regionalnih i globalnog cilja definiranog kroz direktive EU.

Rezidentni predstavnik UNDP-a BiH Juri Afanasiev naglasio je da je BiH najbogatija vodom u regionu, ali i upozorio na činjenicu da se u ovoj državi mora razviti infrastruktura da bi bili uvedeni evropski standardi u oblasti vodosnabdijevanja.

MDGF program fokusiran je na poboljšanje upravljanja u oblasti ekonomije i popravku infrastrukture vodoopskrbnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Taj program zajedno provode UNDP i UNICEF u partnerstvu s ministarstvima za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose i civilne poslove BiH, ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoopskrbe RS-a i FBiH, općinama i njihovim komunalnim preduzećima, te organizacijama civilnog društva.

face