PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

BiH gubi oko 50 posto vode zbog slabe infrastrukture

U BiH prosječno se gubi oko 50 posto vode zbog slabe infrastrukture vodoopskrbnog sistema, dok u nekim područjima taj broj doseže i do 80 posto za razliku od zemalja Evropske unije gdje su gubici tek deset posto", upozoreno je u četvrtak u Sarajevu na predstavljanju MDGF programa upravljanja vodosnabdijevanjem BiH. 

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ermina Salkičević- Dizdarević kazala je da je vodni sektor u BiH u procesu reforme i prilagođavanja evropskim standardima i praksi, te naglasila značaj MDGF programa koji se odnosi na osiguranje pristupa vodosnabdijevanja kroz institucionalni i razvoj infrastrukture.

"Jasno je da je pred nama veliki posao i da ćemo vrlo brzo morati provesti dodatne reforme i donijeti vrlo važne odluke u sektoru koji se odnosi na vodosnabdijevanje i vode", kazala je.

Mišljenja je da je MDGF program važan za BiH jer će doprinijeti razvoju politika u državi, razvoju lokalnih zajednica i podizanju kvaliteta života, ali i ispunjenju regionalnih i globalnog cilja definiranog kroz direktive EU.

Rezidentni predstavnik UNDP-a BiH Juri Afanasiev naglasio je da je BiH najbogatija vodom u regionu, ali i upozorio na činjenicu da se u ovoj državi mora razviti infrastruktura da bi bili uvedeni evropski standardi u oblasti vodosnabdijevanja.

MDGF program fokusiran je na poboljšanje upravljanja u oblasti ekonomije i popravku infrastrukture vodoopskrbnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Taj program zajedno provode UNDP i UNICEF u partnerstvu s ministarstvima za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose i civilne poslove BiH, ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoopskrbe RS-a i FBiH, općinama i njihovim komunalnim preduzećima, te organizacijama civilnog društva.

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face