PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

BiH gubi oko 50 posto vode zbog slabe infrastrukture

U BiH prosječno se gubi oko 50 posto vode zbog slabe infrastrukture vodoopskrbnog sistema, dok u nekim područjima taj broj doseže i do 80 posto za razliku od zemalja Evropske unije gdje su gubici tek deset posto", upozoreno je u četvrtak u Sarajevu na predstavljanju MDGF programa upravljanja vodosnabdijevanjem BiH. 

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ermina Salkičević- Dizdarević kazala je da je vodni sektor u BiH u procesu reforme i prilagođavanja evropskim standardima i praksi, te naglasila značaj MDGF programa koji se odnosi na osiguranje pristupa vodosnabdijevanja kroz institucionalni i razvoj infrastrukture.

"Jasno je da je pred nama veliki posao i da ćemo vrlo brzo morati provesti dodatne reforme i donijeti vrlo važne odluke u sektoru koji se odnosi na vodosnabdijevanje i vode", kazala je.

Mišljenja je da je MDGF program važan za BiH jer će doprinijeti razvoju politika u državi, razvoju lokalnih zajednica i podizanju kvaliteta života, ali i ispunjenju regionalnih i globalnog cilja definiranog kroz direktive EU.

Rezidentni predstavnik UNDP-a BiH Juri Afanasiev naglasio je da je BiH najbogatija vodom u regionu, ali i upozorio na činjenicu da se u ovoj državi mora razviti infrastruktura da bi bili uvedeni evropski standardi u oblasti vodosnabdijevanja.

MDGF program fokusiran je na poboljšanje upravljanja u oblasti ekonomije i popravku infrastrukture vodoopskrbnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Taj program zajedno provode UNDP i UNICEF u partnerstvu s ministarstvima za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose i civilne poslove BiH, ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoopskrbe RS-a i FBiH, općinama i njihovim komunalnim preduzećima, te organizacijama civilnog društva.

March 21, 2023

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face