PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Koje namirnice ne smijete zaobići ovog proljeća

Tržnice su sve šarenije i svakim danom imamo veći izbor voća i povrća. Ako ne znate koje su hit namirnice u aprilu, evo liste na kojoj se nalaze i slatke jagode, guava i ukusna limeta. Poput jagoda i guave, ovog proljeća nemojte zaobići niti poriluk, šparoge, korabicu ili limetu jer su prepuni hranjivih tvari i vitamina.

Limeta
Prepuna je vitamina C i vlakana, a osim što ju koristimo primjerice za kolače, izvrsna je kao začin za ribu i piletinu ili za voćnu salatu.
 
Korabica
Inače spada u kupusnjače, a sadrži folnu kiselinu, kalcij i vitamin B6. The New York Times nedavno je pisao kako je korabica sočna i jednako ukusna sirova ili kuhana.
 
Jagode
Vjerovatno ste ih već primijetili na štandovima i policama u trgovinama. Osim što imaju više vitamina C od narandži i grejpa, prirodni su izbjeljivač zuba zahvaljujući takozvanoj jabučnoj kiselini koja se nalazi u njima.
 
Poriluk
U srodstvu je s lukom, ali puno blažeg okusa. Livestrong piše kako u poriluku ima puno kalcija, vitamina C i folne kiseline. Možete ga spremiti kao varivo, juhicu ili koristiti u musakama te pirjati s rižom.
 
Šparoge
Najbolje su u rano proljeće, a prepune su antikosidansa te su prirodni diuretik. Možete ih pripremati na razne načine, a najviše hranjivih tvari sačuvat će kuhane na pari.
 
Guava
Radi se o slatkom tropskom voću koje je bogato okusom, ali i vitminima A i C, kalcijem i magnezijem. Također sadrže antioksidans likopen koji sprečava bolesti srca. Guavu možete jesti svježu kao i svako drugo voće ili ju primjerice iskoristiti u salsi. 

 

face