PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Od početka godine naplata plastičnih vrečica?

Drveća i rijeke "okićene" plastičnim vrećicama, prizor koje svakodnevno susrećemo u našim gradovima, uskoro bi mogle postati stvar prošlosti. Naime, čini se da je pronađen model kojim bi se suzbila ta masovna pojava.

Siniša Bencun, projekt menadžer Centra civilnih inicijativa, kaže da oni već duže vrijeme sa ministarstvima rade na tom pitanju. Formirana je i radna grupa koja je radila na pronalaženju najučinkovitijih modela koji bi destimulirali masovnu upotrebu vrećica.

"Suština modela koji je odabran je da se uvode naknade po plastičnoj vrećici za proizvođače koji će oni uplaćivati u Fond za zaštitu okoliša. Ta sredstva će im se u vidu poticaja vraćati za proizvodnju kvalitetnijih, debljih vrećica ili unapređenje proizvodnje. Prema našim procjenama nakadne za plastične vrećice bi se trebale kretati od 5 do 7 pfeniga po vrećici tanjoj od 20 mikrona", kaže Bencun za eKapiju.

Vrećice deblje od 20 mikrona bile bi oslobođene od naknade. Razlog je što deblje vrećice nisu problem jer se ne koriste jednokratno. One i sada imaju svoju cijenu i samim time nisu u masovnoj upotrebi.

Bencun kaže da bi se cijena do kraja sljedećeg mjeseca trebala usuglašavati sa proizvođačima, privrednim komorama te drugim zainteresiranim stranama, a do kraja studenog/ novembra bi prijedlog trebao ići na Vladu kako bi ta odredba u primjeni bila od početka 2013.

"Nama nije cilj da ukinemo upotrebu plastičnih vrećica nego da je destimuliramo", objašnjava nam Bencun. Naime, potrebno je smanjiti pritisak na okoliš s obzirom na to da se plastične vrećice dugo razgrađuju, a zbog male težine, teško je kontrolirati njihovo odlaganje na deponijima.

U utorak je održan i sastanak sa federalnom ministricom okoliša Brankom Đurić sa kojom je dogovorena navedena dinamika aktivnosti, a danas je o istim pitanjima razgovorano i sa Srebrenkom Golić ministaricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Golić kaže da u RS-u postoji više od 10 registriranih proizvođača plastičnih vrećica sa kojima su već razgovarali o donošenju ovakvih propisa."U procesu izrade konačne verzije podzakonskih akata, osim još jednog kruga razgovora sa proizvođačama, razgovarat ćemo i sa predstavicima Privredne komore i Ekonomsko–socijalnog savjeta Republike Srpske, kako bi se sagledali svi aspekti i donijela rješenja koja neće dodatno opterećivati privredu i destimulirati proizvođače", istakla je Golić.

Na sastanku je dogovoreno i da se paralelno sa propisom o proizvodnji, prometu i uvozu plastičnih vrećica, radi i na izradi propisa kojim bi se regulirali poticaji za proizvođače.

Tako da će se o konačnoj sudbini ovog propisa i eventualne visine naknade znati tek nakon razgovora sa proizvođačima koji će te naknade i plaćati.

Iskustva iz svijeta

Iskustva iz svijeta pokazuju da se na ovaj način problem efikasno rješava. Naime, Irska je još 2001. godine uvela posebnu taksu na plastične vrećice čime one više nisu bile besplatne, nego su građani plaćali svaku 15 eurocenti. Nakon dvije godine, kao rezultat uvođenja ove takse, broj plastičnih vrećica upotrebljenih u Irskoj je pao za 90 posto. Promet plastičnim vrećicama je ili ograničen ili su potpuno zabranjen u više od 25 odsto zemalja svijeta. I EU već duže vrijeme razmatra mogućnost zabrane njihove upotrebe, ali zbog potencijalnih pravnih problema i opasnosti po tisuće radnih mjesta, Brisel sada traži način da učini jednokratne plastične vrećice manje atraktivnim.

FIS NOVA KOLEKCIJA…
FIS NOVA KOLEKCIJA…
December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face