PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Bh. turizam: Stihijski razvoj bez ucesca vlasti

Već godinama brojni specijalirani časopisi i web portali preporučuju turistima BiH, a u posljednje vrijeme BiH je proglašavana i najisplativijom, pa i najboljom avanturističkom destinacijom na svijetu.

Netaknita priroda, kulturno-istorijsko bogatstvo, različitost kultura i religija, uglavnom su razlozi zbog kojih turisti sve češće posjećuju Bosnu i Hercegovinu.

Strani turisti koji su prvi put posjetili Sarajevo o svojim impresijama kažu:

“Moram biti iskren i reći da nisam mnogo znao, ali sad kada sam ga posjetio, oduševljen sam. Grad je interesantan zato što je multikuturalan.“

“Nismo imali baš neke posebne ideje šta ćemo naći u Sarajevu, ali bili smo znatiželjni. Osim o periodu o proteklom ratu, ne znam puno toga o ovom gradu.”

U skladu sa savremenim trendovima sve je više onih koji se žele okušati u ekstremnim sportovima. Bosna i Hercegovina je zbog planina i rijeka idealna za razvoj avanturističkog turizma.

No, zbog nedostatka sluha onih koji bi se trebali baviti razvojem ove privredne grane, turisti u BiH, recimo, nemaju mogućnost da se spuštaju padobranom, paraglajderom ili lete jedrilicama.

"Pružanje eventualnih usluga turistima kroz oblast sportske avijacije, gdje spadaju letenje sportskim avionima, jedrilicama, paraglajding, padobranstvo, što mnoge zemlje u regionu i u Evropi pružaju, to je kod nas sada skoro nemoguće zato što takav vid pružanja usluga treba da ima i podršku države“, kaže generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza BiH Alen Halak.

Zbog planina, brzih i čistih voda i netaknute prirode čuveni magazin National Geographic uvrstio je BiH u najbolje avanturističke destinacije za ovu godinu.

Turisti su sve više zainteresovani i za rafting na bh. rijekama, kaže Kasim Džajić, koji već desetak godina organizuje rafting ture na Neretvi. Iz godine u godinu osmišljava kako svima koji se odluče posjetiti ovaj dio BiH pokazati ljepote Neretve. To čini samostalno, bez pomoći države:

"Jedino što imamo ponuditi je priroda, tako da sam ja to već ranije shvatio i opredijelio se. Opredijelio sam se da se ostatak života bavim turizmom, jer to je ono što imamo“, kaže Kasim Džajić.

Bez smišljene strategije

Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu posjećuje sve više turista koji su zainteresovani za gotovo sve vrste turizma. Samo za prvih pet mjeseci, za 13 posto su povećani i broj turista i broj noćenja.

No, pored toga što brojke pokazuju pozitivan pomak, ne postoji smišljena strategija za razvoj turizma, kaže predsjednik Udruženja turističkih agencija BiHZoran Bibanović:

"U principu nemamo nikakvog plana, nemamo smišljene politike i rezultat toga je stihijski razvoj, mimo nas. Turizam je kao i žvot - razvija se onako kako se razvija.“

Ono što koči Razvoj turizma je nedostatak zakona na državnom nivou, a samim tim i državne strategije kojom bi se odredile top destinacije u BiH. Postoji strategija za razvoj turizma u Republici Srpskoj, ali ne i u Federaciji, zbog čega cijeli teret pada na pleća turističkih radnika, kaže glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić Mešić:

"Mi imamo definisanu turističku zajednicu koja je zadužena za promociju turističke ponude Federacije BiH, a nemamo do kraja regulisano zakonom predviđeno prikupljanje sredstava za tu promociju. Problemi sa kojim ase sreću turistički subjekti su možda još i veći. Praktično bi država trebala intervenisati različitim vrstama poticaja prema turističkim subjektima koji se bave receptivnim turizmom, znači koji dovode turiste. Oni rade u veoma teškim uslovima trenutno. Uopće mislim da je turističkom sektoru veoma teško, ali se pokazao kao vrlo elastičan faktor - jer moram napomenuti da je u prošloj godini, bez obzira na sve zamjerke našoj statistici i našim legalnim tokovima novca, Centralna banka BiH objavila da je praktično 10 posto ukupnog izvoza izvozni turizam.“

March 21, 2023

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face