Od 2007. do 2011. godine BiH izgubila milijarde investicija

 Drastičan pad stranih investicija u svijetu nastupio je od 2007. godine, dok dugoročnije projekcije pokazuju da bi do blažeg poboljšanja moglo doći u sljedećoj godini, istaknuto je jučer na okruglom stolu u Banjaluci o temi "Mogućnosti unapređenja promocije investicionih ulaganja BiH".

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /FIPA/ Jelica Grujić istakla je da su strani investitori jako važna kategorija za BiH.

Ona je istakla da se može očekivati da se 2012. godina u BiH u pogledu investicija zadrži na nivou 2011, ili da ima blagi rast.

"U situaciji kada zemlja nema mogućnosti da iz vlastite akumulacije obezbijedi sredstva za privredni rast i nema mogućnosti za dalje zaduživanje strane investicije predstavljaju jedan od najlakših i najbržih načina za pokretanja privrednih ciklusa", rekla je Grujićeva.

Ona je navela da pojedini izvještaji govore da BiH stoji malo lošije u odnosu na zemlje okruženja u pogledu konkurentnosti za poslovno okruženje, nivou korupcije u javnom sektoru i nivou ekonomskih sloboda.

Sekretar Područne privredne komore Banjaluka Jadranka Cvetković, koja je i odgovorno lice za provođenje projekta "NET", istakla je da ovaj projekat ima četiri osnovna radna paketa, te da je današnji okrugli sto jedan od njih i odnosi se na dijalog sa organima vlasti na svim nivoima.

"Jedan radni paket projekta `NET` – umrežavanje, edukacija i obuka je i edukacija za naše saradnike koja počinje u septembru, a koja podrazumjeva nove alate i instrumente i saznanja o EU i promociji privrede", rekla je Cvetkovićeva.

Izvršni direktor Savjeta stranih investitora u BiH Bojana Škrobić–Omerović izrazila je zadovoljstvo što su privredne komore u BiH započele dijalog, naglasivši da je saradnja neophodna kako bi privredni razvoj BiH krenuo u željenom pravcu.

"Akumulacija domaćeg kapitala nije dovoljna da bi krenuli reformski procesi i da bi privreda BiH bila konkurentna te da bi se investiciona klima poboljšala, zbog čega su neophodne strane investicije", rekla je Škrobić-Omerović.

Prema njenim riječima, strani investitori u FBiH i Republici Srpskoj žele vidjeti jedinstvena zakonska rješenja, dosljednu primjenu postojećih propisa i pravnu, političku i ekonomsku sigurnost u BiH.

Ona je rekla da su investicije u BiH od 2007. do 2011. godine bile u stalnom padu, te da su procjene da je BiH tada izgubila milijarde investicija.

Prema riječima Škrobić–Omerović, u 2010. godini bilo je 370 miliona KM investicija, a u 2011. više od 600 miliona KM, što znači da opet ima napretka.

Okruglim stolom, koji je održan u Privrednoj komori Republike Srpske, započela je druga godina rada u projektu "NET" – projektu umrežavanja, obuke i edukacije zaposlenih u privrednim komorama u BiH koji se realizuje sredstvima iz Fonda IPA.

April 20, 2022

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AKCIJA DO 31.05.2022

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AKCIJA DO 31.05.2022

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face