PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Autohtoni livanjski sir

Autohtoni livanjski sir, koji je sa tradicijom dugom 127 godina odavno postao prepoznatljiv brend na tržištu, još nije zaštićen zakonom zbog čega i proizvođači i BiH trpe veliku štetu, ističu u Udruženju proizvođača livanjskog sira “Cincar”.

Predsjednik Udruženja Jozo Baković rekao je Srni da je projekat sertifikacije, standardizacije i brendiranja livanjskog sira godinama na čekanju zbog dugotrajne procedure, zahtjeva i kriterijuma koje je postavila EU i neusvajanja adekvatne zakonske regulative na nivou BiH.

Baković je podsjetio da se autohtoni livanjski sir, kao originalni proizvod izvornog kvaliteta, jedino proizvodi na području opštine Livno po precizno utvrđenim standardima, na nadmorskoj visini od 800 metara, gdje se uzgajaju domaće pasmine ovaca i muznih krava.

Na području opštine Livno registrovano je sedam većih proizvođača autohtonog livanjskog sira, koji je u ovom kraju prvi put proizveden 1885. godine u vrijeme Austro-ugarske monarhije u BiH.

“Naš cilj je da zaštitimo njegovo ime i autentično geografsko porijeklo kako bi se spriječila proizvodnja surogata u raznim područjima BiH, koji se prodaju kao originalni livanjski sir”, ističe Baković.

Prema njegovim riječima, zbog nepostojanja zakonske regulative u ovoj oblasti proizvođači tradicionalnog livanjskog sira, čije mini-mljekare ispunjavaju sve standarde EU, svoj proizvod ne mogu izvoziti niti prodavati na slobodnom tržištu.

Zbog toga su, navodi, prinuđeni da ga prodaju nakupcima koji zarađuju više od proizvođača.

Prema informaciji iz Agencije za bezbjednost hrane BiH, koja je ovlaštena za registraciju i izdavanje sertifikata o brendiranju proizvoda koji imaju određena svojstva, u BiH postoji 155 prehrambenih proizvoda koji ispunjavaju uslove da postanu zakonom zaštićeni brendovi.

Na upitnik za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane, koji je ova Agencija uputila u 144 opštine, odgovor je stigao iz 54 lokalne zajednice – 32 iz Federacije BiH i 22 iz Republike Srpske.

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face