PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Savjeti za odabir novog TV-a

Kada ste krenuli u potragu po trgovinama našli ste se u nepreglednom moru novih pojmova kao što su LCD, plazma, LED, HD, HD ready, inchi, herzi, ... Evo kratki vodič o kupnji novog televizora uz objašnjenje nekih pojmova.

Prva stvar na koju ćete naići pri odabiru novog TV-a je izbor između plazma, LCD ili LED LCD televizora. Razlika između plazma i LCD televizora je u načinu prikaza slike, dok plazma za prikaz slike koristi rijedak prirodni plin (Xenon), LCD koristi tekuće kristale. LCD i LED LCD se razlikuju samo u pozdinskom osvjetljenju, LCD TV koristi flourescentnu CCFL lampu a LED1.

LCD koristi LED diode. No da pređemo na stvari koje su Vama uistinu bitne kod odabira.

PLAZMA – što se kvalitete slike tiče plazma je bolji odabir ukoliko većinu vremena gledate TV u tamnim i zamračenim prostorijama. Kut gledanja je puno veći kod plazma televizora, što znači da ga možete gledati i iz kosa bez gubitka kvalitete slike. Plazma TV je puno veći potrošač energije, te troši 3-4 puta više struje od LCD TV-a.

LCD – bolju kvalitetu slike pruža u osvjetljenim i osunčanim prostorijama. Kut gledanja je manji nego kod plazme i ako se odmičete u stranu primjetit ćete kako je slika bljeđa. LCD televizori su znatno manji potrošači struje.

LED LCD – u biti isti prikaz slike kao i LCD TV, nešto manja potrošnja energije, ali zato znatno veća cijena. Tanji su od klasičnih LCD televizora.

ZAKLJUČAK:

Plazma televizori su dobar odabir za filmofile koji će većinu vremena provoditi u zamračenim prostorijama gledajući filmove, dok je za ostale klasične gledatelje bolja preporuka LCD TV.

Koja veličina ekrana

Kada se odlučite za plazma, LCD ili LED LCD TV iduće pitanje koje ćete si postaviti je koju veličinu TV-a odabrati. Plazma televizori se ne proizvode u veličinama manjim od 94 cm (37“) tako da je za manje dijagonale moguće birati jedino LCD televizore. Naravno prvi uvjet za odabir veličine TV-a je veličina prostora kojeg imate predviđenog za televizor. Drugi uvjet je cijena, jer veća dijagonala televizora i više košta. No ukoliko imate dovoljno prostora i nije Vam problem izdvojiti koju marku više svakako bismo Vam predložili kupovinu telvizora dijagonale od 94 cm ili veće jer mnogostruko povećava užitak gledanja TV programa.

Kolika rezolucija...

HD ready ili Full HD? To su oznake za podržanu rezoluciju TV ekrana, HD ready podržava rezoluciju od 1280 × 720 pixela, dok Full HD rezoluciju od 1920 × 1080 pixela. Razlika između ove dvije rezolucije je pri normalnom korištenju jedva vidljiva, jedino pri vrlo velikim ekranima i kod HD sadržaja kao što su Blu-ray filmovi.

Kojeg proizvođača odabrati?

Naravno prvi savjet je da odaberete televizor nekog od provjerenih proizvođača kao što su Sony, Panasonic, Phillips, Toshiba, Sharp, LG, ... Najkvalitetnije plazma televizore imaju Panasonic i Pioneer, dok je izbor kod LCD televizora malo veći, a to su Sony, Phillips, Samsung, LG, Sharp. No ipak ste Vi taj koji donosi konačnu odluku, a najlakše ćete odabrati televizor kada dođete u trgovinu i usporedite sliku na više njih.

Sniženja.veza.ba preporučuje https://www.kupitehniku.ba/

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face