PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Stetne bakterije: Opasnost za trudnice vreba iz feta sira, svjezeg soka i mesa

Feta ili drugi oblici nepasteriziranih sireva ne predstavljaju opasnost za obične ljude, ali su strogo zabranjeni za vrijeme trudnoće jer mogu sadržavati bakteriju listeriju.nfekcija tom bakterijom može izazvati pobačaj i ukasnim fazama trudnoće, a listerija se osim u nepasteriziranim sirevima može naći i u plodovima mora.

 

Slabo pečeno meso

Trudnoća je vrijeme u kojem treba jesti dobro pečeno meso, jer se pečenjem ubija opasna infekcija toksoplazmoza. Toksoplazmoza se može "zaraditi" i dodirivanjem stvari koje su bile u kontaktu sa sirovim mesom, ali i kroz kontakt sa izmetom zaražene mačke.

Svježi sok

Svježe iscijeđeni sok od naranče iz restorana ili kafića najčešće nije pasteriziran i ne štiti od opasnih bakterija kao što su E.coli i salmonela. Također, nepasterizirani juice može se naći i na policama prodavnica, pa treba obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda.

Sushi

Iako je svježa riba odličan izvor proteina, sirovo meso riba može sadržavati opasne parazite i bakterije. Svaka riba koja se jede u trudnoći treba biti dobro kuhana ili pečena, a tunu treba posve izbjegavati radi prevelike koncentracije žive koja može naškoditi djetetu.

Sirovo tijesto

Ako pravite kolače, odolite iskušenju da pojedete komadić sirovog tijesta, jer ono sadrži sirova jaja. Iako tek jedno od 20.000 jaja sadrži bakteriju salmonela, kao trudnica izbjegnite taj rizik.

Paštete i mesni namazi

Paštete sa kratkim rokom trajanja mogu sadržavati pokvarljivo meso, u kojima se bakterija listerija razvija ako nisu na dovoljno hladnom mjestu. Izuzetak su konzerve, koje se smatraju sasvim sigurnima za trudnice.

Neoprano voće i povrće

Trudnoća je vrijeme u kojem ishranu treba obogatiti vitaminima i mineralima, ali pod uslovom da je voće i povrće dobro oprano. Na neopranom se voću i povrću može naći bakterija toksoplazmoza. Kod pranja ne treba koristiti deterdžent za suđe, već je najbolje koristiti četkicu sa mekim vlaknima, prenosi 24sata.

Kafa, cola i čaj

Previše kofeina nije zdravo za dijete jer povećava rizik od spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja. Maksimalni unos kofeina ne bi smio premašivati 300 miligrama na dan.

face