PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Kako ojačati imunitet i probuditi organizam u proljeće?

Boravak u prirodi
Iza nas su hladni dani koje smo većinom provodili u zatvorenim prostorima. Iskoristite nadolazeće sunčano i vedro vrijeme s blažim temperaturama za boravak na otvorenome, a posebno u prirodi. Mjesta za posjetu su brojna: od parkova, zooloških i botaničkih vrtova, rekreacijsko športskih centara i šetališta, do nacionalnih parkova, parkova prirode i prirodnih rezervata.

Sunčeva energija
Opskrbite se sunčevom energijom koja je prijeko potrebna jer potiče izlučivanje serotonina, hormona sreće, i time utječe na dobro raspoloženje. Ujedno potiče stvaranje hormona melatonina, koji se brine da kvalitetnije spavamo, i vitamina D, nužnog za rast i razvoj koštanog tkiva. Ponekad je dovoljno sjesti 20 minuta na otvorenu terasu omiljenog kafića ili klupu u parku i prepustiti se dobrobitima sunčevih zraka.


Kretanje i vježbanje
Ako su do sada postojali izgovori za izbjegavanje tjelesne aktivnosti, krajnje je vrijeme da preuzmete inicijativu! Postoje brojni načini rekreiranja uz zabavu i druženje. Vožnja biciklom, rolanje, trčanje ili badminton bit će idealan izbor ukoliko niste tip od discipliniranog vježbanja u dvorani, a brzo hodanje ili šetnje u zanimljivom društvu motivirat će i one najljenije.

Sezonske namirnice
Zaboravite izgladnjivanje dijetama koje preko noći obećavaju vitku liniju i "pametno" birajte što ćete unijeti u organizam! Uz poznato pravilo konzumiranja više manjih obroka dnevno, proljetni tanjur obogatite salatom, špinatom, šparogama i jagodama, a dolaskom ljeta na tržnicama potražite krastavce, tikvice, rajčice, papriku, bobičasto i ostalo voće. Upotrebom sezonskih namirnica bogatih vitaminima i mineralima ojačati ćete imunitet i duže zadržati osjećaj sitosti u organizmu.

Beta-karoten
Za dugotrajno izlaganje štetnim sunčevim zrakama potrebno je pripremiti se na vrijeme. U tome će vam pomoći beta-karoten, široko rasprostranjeni biljni pigment koji se nalazi u voću i povrću kao što su mrkva, dinja, kruška, jabuka, špinat i blitva. Jedna od njegovih brojnih funkcija je antitumorsko djelovanje na epitel kože. Uzimate li ga u obliku praha, kapsula ili tableta, bitno je obratiti pozornost na opis proizvoda. Ako je beta-karoten dobiven od algi, mrkve ili palme, to jest, prirodnog izvora bolje će se apsorbirati, dok na natpisu sintetskog oblika piše samo "beta-karoten".

Voda
Voda je saveznik u borbi protiv viška kilograma i nakupljanja štetnih tvari u organizmu. Treba ju piti u što većim količinama. Stručnjaci preporučuju unos od dvije do tri litre dnevno odraslim i zdravim osobama. Unosimo je konzumiranjem mlijeka, sokova, voća, povrća, mesa i sireva. Bočica vode u torbi ne zauzima previše mjesta, a uvijek dobro dođe kao osvježenje!

Čaj umjesto kave
Prekomjerni unos kofeina djeluje na povišenje krvnog tlaka i razvoj srčanih bolesti. Dostojna zamjena kavi može biti i nezaslađeni biljni čaj koji, uz pozitivno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila, čisti organizam od toksina. Ne mora se nužno piti kao topli napitak jer kao hladni predstavlja zdrav nadomjestak zaslađenim sokovima. Primjerice, crni čaj je blago stimulativan pa je zato odlično piće u proljeće kada je neophodno probuditi uspavani organizam.

face