PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Suncokret i zdravlje

Iskoristite blagodati suncokreta

Obožavaju ga bumbari i pčele, svojim žutim vedrim laticama simbol je sunca i ukras ljeta, a njegovi su cvjetovi inspirirali i slavnog Van Gogha. Legenda kaže kako je suncokret stvorio bog sunca Apolon, pretvorivši u njega zaljubljenu djevojku kako bi svakog dana mogla slijedilti sunce u njegovu prolasku nebeskim svodom.

Suncokret potječe s jugozapada sjeverne Amerike, Perua te Meksika. Prije 3000 godina bio je neizostavna namirnica u prehrani sjevenoameričkih Indijanca, a Maje su ga štovale kao simbol svjetlosti i plodnosti.

Iznimno korisna i hranjiva biljka

Korijenje suncokreta može prodrijeti do dubine od čak 3 metra, te se zbog toga, kao i zbog izuzetne sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, često koristi za isušivanje močvarnog i čišćenje zagađenog tla, čak i od radioaktivnih tvari. Njime su se iz tog razloga nasađivala područja oko Černobila, što su odlučili slijediti i japanski znanstvenici sadnjom suncokreta u krugu od 30 kilometara oko nuklearne elektrane u Fukushimi.


Sjemenke suncokreta bogate su bjelančevinama te po sadržaju njima ne zaostaju mnogo od mesa. U 100 grama sjemenki nalazi se oko 23 grama bjelančevina, 49 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, te 6 grama biljnih vlakana.

Najbolje je koristiti hladno prešano (mehanički cijeđeno) nerafinirano ulje, dobiveno od organski uzgojenog suncokreta. Ovakvo je ulje blažeg, manje gorkog okusa, a u njemu ostaju sačuvani svi prirodni visokovrijedni sastojci - vitamini A, E, B1, B2, B6 i D, minerali kalij, magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink, te polinezasićene masne kiseline.

Selen i vitamin E iz ovog ulja smatraju se važnim antioksidantima koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu.

Detoksikacija organizma suncokretovim uljem

Osim iznimnih nutritivnih vrijednosti, ova je biljka od davnina cijenjena zbog svojeg blagotvornog djelovanja na zdravlje. Sposobnost suncokreta da izvlači štetne tvari, može se primijeniti i za ljudski organizam. Sve popularnija metoda terapije mućkanja suncokretovim uljem (eng. oil pulling - izvlačenje) potiče iz tradicionalne Indijske medicine zvane Ayurveda, a stara je preko 5000 godina. Kako Indijci nisu imali suncokret, za terapiju su koristili sezamovo ulje, no korišenje suncokretovog ulja u iste svrhe, svijetu je predstavio ukrajinski liječnik dr. Karach. Primjenom ovog postupka iz tijela se odstranjuju štetne tvari čime se povoljno djeluje na imunitet i optimalan rad stanica i organa. Metoda je jednostavna za korištenje, a za redovitu se primjenu smatra kako donosi iznimne rezultate.

Provodi se tako što se jedna žlica ulja u ustima polako mućka provlačeći između zubiju, u trajanju od 15 do 20 minuta. Budite pažljivi da pritom ne progutate ulje. Po završetku ispljunute tekućunu koja bi trebala biti potpuno bijela. Usta potom isperite vodom, te četkicom i pastom operite zube. Postupak se može provoditi i više puta na dan (1-3 puta), uvijek na prazan želudac, a preporuča se koristiti hladno prešano nerafinirano ulje.

Za ovu metodu smatra se da pomaže kod glavobolja, zubobolja, bronhitisa, kronične bolesti krvi, artroze, bolesti crijeva, srca, bubrega, pluća, jetra itd., te da može djelovati i preventivno. Mnoge akutne bolesti mogu nestati iznenađujuće brzo, nakon nekoliko dana terapije, dok kronična oboljenja zahtijevaju dulju primjenu terapije. Ponekad je moguće privremeno pogoršanje stanja na početku, no to se smatra dobrim znakom da terapija djeluje.

Ova metoda detoksikacije tijela, premda nije zamjena za savjetovanje i pridržavanje uputa liječnika, jednostavan je, neškodljiv i lako dostupan način da poboljšate i sačuvate zdravlje i vitalnost vašeg organizma.
  

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face