PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Šta piše na dnu plastične ambalaže?

Vjerovatno prije deset i više godina niko još nije pomišljao, da ćemo običnu vodu piti uglavnom iz plastične boce. Još danas je to više iz navike nego potrebe, jer je voda iz većine vodovoda još uvek pitka. Ipak, često sebi pijenjem vode iz plastične ambalaže činimo medvjeđu uslugu.

 Zašto?

 Zbog hemijskog sastava plastike. Na dnu svake ambalaže potražite trougao sa brojem u sredini. On govori koliko je opasna vaša plastika.

1 – PET (često i PETE) – Te su boce u većini slučajeva namenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimon i hemijsko jedinjenje EPA, koje ometa delovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogena jedinjenja.

2 – HDP (nekad i HDPE) – Radi se o “dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnoća ispuštanja hemikalija u vodu.

3 – PVC (nekad i 3V) – Ova plastika ispušta dijve otrovne hemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Usprkos tome, to je još uvjek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 – LDPE – Plastika koja ne ispušta hemikalije u vodu. Uprkos tome, ne koristi se za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 – PP – Još jedna od “dobrih“ plastika, obično bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi, ili čaše za jogurt.

6 – PS – Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu materiju STIREN. Najčešće se koristi u izradi čaša za kafu za jednokratnu upotrebu, ili u ambalaži brze prehrane.

7 – PC (ili bez oznake) – To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Plastične mase, koje ne otpuštaju hemikalije u vodu su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj upotrebi. Još je uvijek je najbolje čuvati vodu u staklenim bocama.

Dolazi vrijeme, kada ćemo na žalost, vodu sve češće nositi sa sobom. Najlošiji je način njeno prenošenje u plastičnoj ambalaži; posebno u onoj s oznakama 1, 3, 6 ili 7. Voda u takvim bocama je podložna hemijskom ili temperaturnom delovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. Poželjne bi bile staklene boce, ali su nepraktične, zato se preporučuju aluminijumske boce (ne plastične, jer su zbog cene obično od najlošije plastike) sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminijuma. Za pijenje vode u kancelariji, najbolje je da kupite malu staklenu bocu za ličnu upotrebu, kojih ima na tržištu, pa tako napravite nešto korisno za svoje zdravlje i okolinu.

U svojim ormarima provjerite u kakvoj je ambalaži u trgovini kupljena “zdrava hrana“!

Moguće je da ćete biti neugodno iznenađeni!

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face