Govore majstori za lubenice: kako izabrati pravu u 5 koraka

Odaberite pravu u samo pet koraka i sočna lubenica je vaša

Vječna briga svih zaljubljenika u lubenice – kako odabrati pravu

Za pravilan odabir lubenice najvažnije je znanje, pomaže i iskustvo, a uvijek treba imati malo sreće, kao i u svemu što radite.

Najvažniji korak pri izboru lubenice je utvrditi kakve je boje mrlja. Ako je mrlja (to je mjesto na kojem je lubenica ležala na zemlji) žuta i oker boje lubenica je zrela, dok zelena ili bijela mrlja označava nezrelu lubenicu.

Ovo je važno utvrditi jer jednom ubrana lubenica prestaje sa zrenjem.

Drugi korak pri odabiru lubenice je utvrditi je li kora čvrtsa i bez oštećenja, jer meka kora znači da je počelo truljenje ploda.

Treći korak je procjena je li oblik lubenice pravilan, ovalan i simetričan jer je to, odlika zdravog ploda.

Četvrti znak po kojem se procjenjuje lubenica je težina. Uzmeteb li je u ruku trebate osjetiti da težina odgovara veličini.

Na kraju, tu je i peti savjet – osluhnite lubenicu. Pritom nemojte kuckati prstom što radi većina kupaca, već ju pljesnite otvorenim dlanom.

Uostalom, pogledajte video.

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Mi Mix 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baXiaomi je kompanija koju kad spomenete sagovorniku u većini slučajeva ih asocira na brend koji prodaje budžet mobilne uređaje, što zaista nije tako. Xiaomi je kompanija koja je sposobna da napravi premium uređaje i lansira ih na tržište po razumnoj cijeni. Mi Mix je takav telefon koji zadovoljava sve standarde dobrog uređaja. On neće biti najprodavaniji telefon u zemlji, ali Xiaomi to i ne želi postići, Xiaomijev cilj jeste da napravi dobre telefone u madi da ćete ih kupiti.

face