Med liječi rane, a zob njeguje kožu

 Med je izvrstan 'lijek' za grlobolju, ali od davnina se koristi i za tretiranje rana. Nedavno je otkriveno da pomaže zacjeljivanju manjih i umjerenih opekotina, a naučnici su u njemu izolirali protein snažnog antibakterijskog djelovanja

Bez obzira na to muči li vas prehlada ili želučani bolovi, efikasan lijek iz ’kućne apoteke’ na dohvat vam je ruke, kaže dr. Philip Hagen iz klinike Mayo.

Obloge od meda za liječenje manjih povreda

Nanesite topli med na manju ranu ili opekotinu i omotajte gazom koju redovno mijenjate. Ako se pojavi temperatura ili bol, savjetujte se sa doktorom.

Ako imate refluks želuca, oprezno sa metvicom

Metvica opušta mišiće probavnog sistema olakšavajući probavu. Ali ona može pojačati kiselinu usljed refluksa pa je u tom slučaju izbjegavajte.

Kupke od zobi njeguju kožu

Zob sadrži fitohemikalije protiv upalnih svojstva koje umiruju iritiranu i oštećenu kožu. Najčešće se koristi vrlo sitna koloidalna zob, koja se često dodaje kupkama.

So, za zdrava usta

Za ublažavanje upale grla otopite pola kašike soli bez joda u čaši vode pa dobro progrgljajte otopinu. Može se koristiti i za ispiranje apscesa i rana u usnoj šupljini.

(MOJEzdravlje)
October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face