Kako prehrana utice na nastanak emocija?

Hipokrat je prije oko 2500 godina podjelio ljude na četiri karaktera, a danas savremena psihologija djeli ljudske emocije na sreću, tugu, ljutnju i tjeskobu. Ovo nam pokazuje koliko se malo ljudi mjenjanju kroz vijekove kada su temperamenti i osjećaji u pitanju. Kako prehrana utiče na nastanak emocija?

U emociji ljutnje naš organizam povećano luči hormon noradrenalin, zbog toga hranom na bazi mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su kefir, jogurt i sir utičemo na "gašenje" negativne emocije ljutnje. U mozgu se, naime, ovakvom ishranom potpomaže sinteza inhibicijskih supstanci - stvari koje djeluju na kočenje moždanih aktivnosti - što dovodi do smirenja. Slično djeluju i lijekovi iz grupe anksiolitika koje nazivamo benzodiazepini.

Za osjećaj tuge preporučuje se hrana koja može podstaći nastanak serotonina u mozgu, a to su žitarice, masnoće i slatkiši. One se mogu nazvati i "tugofilne" namirnice jer se za njima poseže u stanjima tuge, često i instinktivno, a pritom nismo ni svjesni da svoje tužno raspoloženje liječimo uzimanjem slatkiša.

Kako su slatkiši i masnoće visokoenergetske namirnice treba ih uzimati u malim količinama. Može se reći da im treba dati "začinski" način upotrebe jer one u malim količinama daju sreću životu, a i odličan ukus jelu i nikako ih se ne treba odreći.

Na prvo mjesto treba ipak staviti žitarice i proizvode od cijelog zrna jer će ovakve namirnice duže osiguravati sitost našem organizmu, dok će nas konzumacija koncentrisanih ugljenih hidrata kao što su slatkiši i kolači isto dovesti do pozitivnih osjećaja ali će ona trajati vrlo kratko. To nas dovodi u iskušenje da uzmemo novi kolač, a tako vrlo lako gubimo kontrolu nad kalorijskim unosom što će rezultirati gojenjem, prenosi B92.

U stanjima tjeskobe ili bezvoljnosti preporučuju se riba i meso. Ovdje treba dati prednost bijelom mesu kao što su ćuretina i piletina, a dobar izbor su i jagnjetina i teletina budući da ove namirnice, osim što umanjuju tjeskobu, imaju osobinu da podižu raspoloženje.

Na vrhu namirnica za otklanjanje bezvoljnosti je riba jer ona uz učinak na vraćanje pozitivnih emocija ima i djelovanje na očuvanje protoka mozga zahvaljujući moćnim omega-3-masnim kiselinama.

Kada smo radosni preporučuju se voće i povrće. Drugim riječima, u najpoželjnijem osjećaju treba jesti najzdravije namirnice.

December 04, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog DECEMBAR 2020 / JANUAR…

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog DECEMBAR 2020 / JANUAR 2021

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face