Sok od kurkume: snažan ljekoviti napitak

Možete li zamisliti indijsko jelo bez kurkume? Ona je sastavni dio indijske kuhinje, no osim što se koristi kao sastojak u kuhinji, kurkuma nudi brojne zdravstvene prednosti. Sadrži više od 300 antioksidansa, što ju čini vrlo snažnim lijekom.

U svom razrijeđenom obliku, kurkuma postaje snažan lijek koji djeluje kao analgetik i ima protuupalna svojstva.

Sastojci:

  • 1 žlica kurkume u prahu
  • 1 komad đumbira (oko 5 cm)
  • 5 mrkva
  • 2 limuna
  • 1 naranča
  • 1 krastavac

Priprema:

  1. Limun i naranču ogulite i očistite
  2. Kurkumu, đumbir, mrkve i krastavac ogulite
  3. Sve sastojke izradite u blenderu, po želji dodajte led i poslužite
 

 

 

 

6 prednosti koje ima sok od kurkume

Artritis
Artritis je upalna bolest koja zahvaća zglobove i zahtjeva liječničku pomoć. Sok od kurkume ima snažna protuupalna svojstva, te je zbog toga odličan u ublažavanju upale koja uzrokuje artritis. Kurkumin, jedan od antioksidansa prisutnih u kurkumi, postaje aktivan u razrijeđenom obliku i može ublažiti ukočenost i otekline zglobova.

Alzheimerova bolest
Alzheimerova bolest je teški neurološki poremećaj u kojem osoba pati od postupnog gubitka pamćenja. Ova bolest ima mnogo komplikacija i nuspojava, a sok od kurkume inhibira razvoj Alzhaimerove bolesti i pomaže u smanjenju plaka na mozgu.

Rak
Antioksidansi su ključne tvari koje ometaju i reguliraju rast slobodnih radikala u ljudskom tijelu. Slobodni radikali su molekule kisika u organizmu koje mogu dovesti do raznih bolesti. Sok od kurkume sadrži brojne antioksidanse te je zbog toga efikasan u prevenciji raka jajnika, debelog crijeva i prostate te smanjenju rizika od raka dojke.

Probavne smetnje
Istraživanja su pokazala da je kurkuma vrlo učinkovita u smanjenju probavnih problema poput nadutosti, žgaravice i gastritisa. Pomaže i onima koji imaju problema s plinovima i nadutosti nakon obroka. Može se dodati u hranu, kao na primjer rižu i variva ili napraviti sok.

Srce
Sok od kurkume kontrolira razinu kolesterola u tijelu koji uzrokuje oštećenja krvnih žila i nastanak plaka. Također čuva srce od kardiovaskularnih bolesti jer sprječava oksidaciju kolesterola.

Toksini
Sok od kurkume je biljna formula koja čuva vaše tijelo od toksina. Toksini mogu dovesti do raznih bolesti pa čak i do raka. Kurkuma sadrži kurkumin koji pomaže u uklanjanju toksina iz ljudskog tijela.

December 04, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog DECEMBAR 2020 / JANUAR…

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog DECEMBAR 2020 / JANUAR 2021

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face