PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Degustacija tvrdih sireva

Njegovo veličanstvo sir

Potaknuti testiranjem prehrambenih proizvoda koje već duže vrijeme izlazi u jednom dnevnom listu, okupila se i naša mala ekipa kušača spremna da isprobava razne delicije i pri tome se dobro zabavi. Iako je postojala određena doza sumnjičavosti u sam tijek kušanja, jer smo totalni amateri, sve je ispalo dobro.

Jedna kušačica (u daljnjem tekstu Mrziteljica) ne voli sireve uopće (to nam je priznala na samom kraju), jedan kušač (u daljnjem tekstu Gumi-boy) voli samo mekane trapiste tzv. običnjake-gumenjake (zgraža se od mogućeg sudjelovanja u testiranju “mekih smrdljivaca”), a ostala 4 člana (u danjem tekstu poznati kao Znalci) su se nadmeno držali kao da o vrhunskim sirevima ponešto i znaju.

Tesiranje je bilo na slijepo, imali smo 15 uzoraka. Brojka od 15 se na kraju pokazala ipak malo previše pa smo negdje nakon 11-12 već polako posustajali. To nam je škola da broj uzoraka ograničimo na max 10 do 12 za idući put.

Na kraju smo proglasili pobjednike od 1. do 3. mjesta kao i ukupnog pobjednika u “best buy” kategoriji kao najbolji omjer cijene i kvalitete.

Ako nemate ideje kako zabaviti veće društvno evo vam ideje za neko slijedeće druženje, vjerujte mi zabava neće izostati, pogotovo nakon što shvatite kako ste i sami ocjenili neke svoje “ultimativne favorite”. I u prilogu iz Jutarnjeg najviše nas je zabavljala činjenica kada zadrti ljubitelji ne bi prepoznali svojeg favorita!

Konačnim rezultatom (barem za prva dva mjesta) smo bili više nego iznenađeni. Pobjednici su strani sirevi iako ih je među 15 uzoraka bilo svega nekoliko. U najboljoj trojci našao se i jedan za kojeg je to bilo i za očekivati.

U testu su sudjelovali svima lako dostupni sirevi od kravljeg, kozjeg, ovčjeg ili mješanog mlijeka koji se mogu naći na policama svakog većeg trg. centra.

Pa dakle ako vas zanima kako je kušanje prošlo evo ocjena:

1. mjesto PECORINO GOLFO, OVČJI, Sargra S.r.l. Italija KM 26,90/kg ocjene od 4 do 5, prosječna: 4,58

Iako se među uzorcima našao samo jedan iz Italije odnio je i pobjedu. Ne mogu reći da nismo bili iznenađeni, nekako smo bili uvjereni da “naše” ne mogu tek tako lako pobjediti.

-Nije jako intezivan miris, al je fin. Mislim da je mješavina mlijeka. Uzimam repete!

-Miris finog sira, osjeti se ovčje ili kozje mlijeko. Jako fin aftertaste, mogao bi biti malo tvrđi.

-Ovdje ima ovce.U ustima se fino topi, odličan. Favorit! Jela bih ga opet!

-Dobar i jak, čini mi se da je ovo livanjski, miriši na mlijeko.

-nakon proglašenja: Pobijedio talijan??!! haa ma ne… !!

2. mjesto SV. GRGUR , KRAVLJI, Bayernland, Njemačka KM 21,05/kg i pobjednik u “BEST BUY” kategoriji ocjene od -4 do 5, prosječna 4,42

Ovaj najtvrđi i najzreliji od svih sireva (gotovo da je ribanac), koji je za dlaku izgubio zlato bio nam je najveća misterija. Kako smo “trokutić” kupili u Plodinama nismo niti znali tko ga proizvodi jer na foliji stoji samo naziv, bez proizvođača i sastojaka (a “kupovač” nije bio dovoljno pažljiv). Nakon proglašenja bili smo u velikom čudu, jer nitko od kušača za njega nije čuo, a bogami nije se dao ni “uguglati”. U svakom slučaju zbog imena bili smo uvjereni da je domaći.

Misterija je riješena naknadnim odlaskom u Plodine i gle čuda – ma kakav domaći!!! – uvoz iz Njemačke, proizvođač Bayernland!! Dakle i drugo mjesto odnose “stranci”! Imenom mora da ga je prekrstio uvoznik (Stanić, Zg) da zvuči više po domaći… Interesantno je kako su mnogi mislili da je to zapravo Paški.

-Masan, sjaji se, tvrd, jako tvrd, lista se. Za cuclanje. Možda Paški? Fantazija, nešto malo dimljeno u okusu, mliječno, mrvice kao u parmezanu u aftertaste-u. Mlijeko na kvadrat.

-Ovaj ima nešto što drugi nemaju. Odlična konzistencija.

-Zrnat, vrhunski, al nije po mome, osjećam finu slanost (kaže Mrziteljica sireva, od koje je dobio čak čistu peticu)

-Masan, fin miris, Paški? Neki skupi je sigurno…

3. mjesto PAŠKI, OVČJI, Paška sirana, KM 44,35/kg i pobjednik u kategoriji “PRESKUPO” ocjene od -3 do 4+, prosječna 3,67

Perjanica naše sirne proizvodnje zauzela je mjesto u najboljoj trojci, ali nas nekako nije oduševila kako bi možda bilo očekivano. Cijena definitivno se poslijednjih godina popela u nebesa, ostali sirevi koji su ušli u vrh su maltene skoro duplo jeftiniji. Zanimljivo da nitko nije primjetio da ima ovčjeg mlijeka u njemu, a komenatri su bile proste rečenice.

- Obećava izgledom. Ovo bih mogao jesti svaki dan.
-Solidan!
-Turbo trapist!

-Miris nije loš, neki orasi se osjete u okusu, fino se topi u ustima, ne prebrzo. Mogla bih ga i ja jesti svaki dan!

Turbo podbačaj LIVANJSKI, KRAVLJI+OVČJI, Mljekara Livno, BIH KM 21,05/kg ocjene od 1+ do 3+, prosječna 2,66 (!)

Ovaj sir je donedavno imao skoro kultni status u našoj obitelji. Mliječan, sočan, punog okusa taman koliko treba, za sve generacije. Ovo je najveće iznenađenje (neugodno) nakon otkrivanja uzoraka. Možda im se zaletio jedan lošiji, ne znam, nemam nekog boljeg objašnjenja… Bolju ocjenu od njega odnio je čak i “obični” trapist istog proizvođača (sasvim solidna ocjena 3,25)

-korektan trapist, nit smrdi nit miriši

-prosječan, za kečap super

-dosadan, za ribanje na tijesto

-samoposlužni trapist, premekan, nema baš neki miris

-gumenkast, običan, dosadan (!) kažem ja koja sam inače obožavala ovaj sir…il sam se promijenila ja il sir nije više isti….

Solidan podbačaj DALMATINAC, OVČJI+KRAVLJI, Paška sirana, KM 21,00/kg ocjene od 0+ do 2

Kada nije bilo para za Paški, kupovao se često u našoj obitelji i ovaj utješni. Više neće tako lako. Ne znam, čini mi se da kvalitet varira (valjda ovisi o “berbi”).

-Evo jedan blijedi…kao da jedem margarin.

-Zbilja ima margarina, lošiji od isprobanih…

- kisel miris-gnjecav, nalijepio mi se za nepce, jedan loši trapist

Moralni pobjednik CAPRODUR, KOZJI, Vindija, KM 33,90/kg ocjene od 1 do 5, prosječna 3,5.

Možda i najbolji sir od testiranih po mome sudu ili barem među prva tri . Po sudu “Znalaca” – dobio najbolje ocjene. Da mu “Mrziteljica” nije dala jedinicu, a “Obožavatelj gumenjaka iliti Gumi-boy” – dvojku, mogao je ući među prva tri. Al nije fer da računamo samo ocjene koje nam pašu. I ovako se izborio za visoko 4. mjesto.

-Jedan od najboljih, jeo bih ga opet (od Znalca)

-Masan, odličan miris, malo škripi pod zubima

-Meni dosta, ne bih ga prob`o opet (Gumi-boy)

-Za vino+ masline, jedan od najboljih

-Miris oduševljava, fino tvrd, ne topi se odmah, uz neki fino bijelo vino, aftertaste dug i mmmm

-Samo vi jedite…meni ga dosta, miris nula (od “Mrziteljice”)

Ostali:

PEKORELO, KRAVLJI, Dukat KM 23,35/kg , ocjena 1,42

Katastrofa. Baranjac je za ovo majka. Uvjerljivo među lošijima, premekan, kremast. Gorak. Uopće nije tako loš, što vam je (Gumi-boy).

OVIDUR, OVČJI, Vindija, KM 33,90/kg, ocjena 1,58

Pretenciozan, al rezultat nekako nije dobar, aftertaste mi je katastrofa. Miris ni okus nisu tako loši, solidnjikav. Opet neka koza il ovca (znači loše), kao guma (znači dobro) – al Savina ( Gumi-boy). Ovčetina, možda nije loš, al meni je. Ovca, ovca svakako, kao da ima i topljenog voska u sebi, ne zove me na još (od Znalca).

TRAPIST U KORI, KRAVLJI, Sirela, KM 17,75/kg, ocjena 1,92

Ovo je jedan jako solidan trapist, nije ni blizu ovih vrhunskih, ali je klasa iznad običnih koji nisu u kori (od Znalca). Opet jedan gumeni, al ovaj put Mišelinka i to zimska (pogađate, komentar je od Gumi-boya koji sve uspoređuje s toliko obožavanim gumenim sirevima). Loše, loše, obično. Trapist za svaki dan, jako solidan!

BOHNEC, KRAVLJI, Ludbreška mljekara, KM 18,70/kg, ocjena 2,16

Solidna konfekcija. Za sendvič s parizerom. Nije ovo loš sirek (Gumi-boy)! Prosječan, običnjak, al solidan!

TRAPIST PAŠKI, KRAVLJI, Paška sirana, KM 21,50/kg, ocjena 1,92

Bljedunjav…kao da su dodali Buco sira! Kisel, lijepi se za nepce, kao topivi sir trokut. Za pizzu sasvim OK!

PAMIGO, KRAVLJI, Bayerland, Njemačka, KM 25,70/kg, ocjena 2,83

Ovaj je izazvao najviše kontroverze, ocjene od nula do 5. Nekima grozan (zna se kome), a Znalcima za dvije 3, 4 i 5.

Odličan okus, miris nešto lošiji, fine tvrdoće. Miriši mi na kiselo, ima koze? Nije baš nešto. Neugodan!! I meni ko da ima nešto od koze il ovce, ne znam zašto vam je loš, meni je ovo jako solidno, pogotovo u aftertaste-u (od Znalice).

Zaključak:

Kako je naše kušačno društvo bilo raznoliko takva su nam bila i mišljenja. “Znalci” su u nekim težim i pikantnijim sirevima preglasali druge koji više vole “obične”. Uglavnom baš izazito loših sireva nije bilo, osim jednoga za kojeg smo se svi složili da je na granici jestivosti: Maasdam, kravlji, Nizozemska. Zadobio je komentare tipa: Fino miriši al ukus grozan! Htio bi biti gorgonzola ali nije. Obavezno ispiranje vodom! Smrdi!

 Nejestiv je bio čak i meni (pokvaren?) koja uživam u čuvenom pikantnom “češkom smrdljivku” – kolutićima iz Olomouca.

Možda naše ocjene i nisu realne jer i ovi Znalci možda baš i nisu pravi, ali druženje uz svježe ispečeni domaći kruh i fino vince (za ispiranje okusa) bilo je odlično!

face