PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Jeste li znali za šta se sve može iskoristiti pasta za zube?

Vratite sjaj predmetima u vašem domu zahvaljujući preparatu koji redovno stoji u kupatilu. Pasta za zube šokiraće vas svojom svestranošću u borbi protiv nečistoće. Ona ne samo da može očisti vašu kosu, kože, ali i zidove, već pomaže i kod problema sa opekotinama. Evo svih 13 primjena paste za zube, za koje možda niste znali.

1. Pomaže pri iritaciji kože

Pasta za zube vam može pomoći da ublažite iritaciju kože prilikom uboda insekata, ili rana i plikova. Ako vas ubode insekt, nanesite malo paste na bolno mjesto, pa ćete na taj način spriječiti svrab i otok. Takođe, kada pastu nanesete na ranu ili plik, ona će ih isušiti čime se omogućava da rane brže zarastu. U ovim slučajevima je najbolje da pastu koristite preko noći.

2. Hladi opekotine

Kod manjih opekotina (bez otvorene rane), pasta za zube može privremeno “ohladiti” bolno mjesto. Nanesite je nježno na bolno mjesto, odmah nakon “incidenta” – ona će privremeno ohladiti ranu i će spriječiti njeno otvaranje.

3. Čisti kožu

Želite da ubrzate zarastanje i nestanak akni i bubuljica? Prije spavanja, nanesite malo paste na dotično mjesto – pasta će ubrzati proces isušivanja bubuljice.

4. Pastom za čistije nokte

Za čistije, sjajnije i jače nokte, jednostavno ih dobro istrljajte (ispod i iznad) pastom za zube i četkicom. Postupak ponavljajte svaki dan.

5. Učvršćuje kosu

Gel paste za zube (uglavnom su dječije) sadrže iste rastvorljive polimere kao i većina gelova za kosu, što znači da se mogu korisiti za učvršćivanje kose. Ako ste ostali bez gela, prebacite se na pastu za zube.

6. Uklanja neugodne mirise

Mirisi bijelog i crvenog luka, ribe i drugih namirnica zadržavaju se na površinskim ćelijama kože ruku. Pranje ruku pastom za zube uklanja sve tragove neugodnih mirisa.

7. Uništava mrlje

Pasta za zube vam može pomoći da uklonite tvrdokorne mrlje sa odjeće i tepiha.
Za odjeću: Nanesite pastu za zube direktno na mrlju, trljajte dok mrlja ne nestane, a zatim perite kao i obično. Imajte na umu da pasta za izbjeljivanje može izbijeliti i boje na vašoj odjeći.
Za tepih: Nanesite pastu direktno na mrlju, zatim dobro istrljajte ribaćom četkom, a zatim odmah isperite hladnom vodom.

8. Čisti cipele

Ova taktika je najbolja kod patika i kožnih cipela. Kao i kod tepiha, nanesite pastu direktno na mrlju, dobro izribajte pa odmah isperite.

9. "Pere" zidove

Ako su vam djeca “slučajno” išarala zid, na vlažnu krpu nanesite pastu za zube, a potom laganim pokretima izribajte zid.

10. Čisti srebrni nakit

Pasta za zube može vratiti i stari sjaj vašem srebrnom nakitu. Utrljajte je na nakit i ostavite da prenoći. Sljedećeg jutra izbrišite nakit čistom krpom.

11. Uklanja ogrebotine sa CD-a i DVD-a

Ovaj “lijek” se koristi sa različitim stopama uspjeha, ali izgleda da prilično dobro djeluje na plitke ogrebotine i mrlje. Nanesite tanak sloj paste za zube na disk i nježno istrljajte, a nakon toga isperite čistom vodom i lagano izbrišite suvom krpom.

12. Uklanja nečistoću sa tastera klavira

Tasteri klavira zadržavaju masti i ulja iz naše kože, koje onda privlače prašinu i prljavštinu. Očistite ih tako da na vlažnu krpu nanesete pastu za zube, pa ih dobro izribajte. Nakon toga, potrebno je da ih još jednom prebrišete, ali ovaj put samo suvom krpom.

13. "Glanca" peglu

Peglu ćete najlakše očistiti pastom za zube. Nanesite pastu i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite vlažnom pa suvom krpom. Ako ne uspijete odmah, ponovite par puta.

haber.ba

Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim blagim carry začinom koji jelu daje posebnu teksturu

face