PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Jabukovo sirće / Jabučni ocat

 

je izvanredan lijek kome uvaženi stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane dio svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali veoma uspješni u liječenju pojedinih smetnji i bolesti.

Kako se pravi jabukovo sirće?

Potrebno je: neprskane jabuke (najbolje su divlje, samonikle, ali mogu da posluže i gajene), šećer. Jabuke dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih zajedno sa sjemenom usitniti i samljeti na mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste staviti u veći lonac ili kacu. Ako nema dovoljno soka, može se na deset kilograma jabuka dodati četvrt litra prokuhane i ohlađene vode. Zatim dodati na ovu količinu i sto grama šećera, sve dobro izmiješati, sud prekriti čistom, višestruko ispresavijenom gazom i ostaviti na toplom mjestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promiješati. Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja i ostavlja na mjestu gdje temperatura ne pada ispod 18 stupnjeva celzija a ne prelazi 25 stupnjeva. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana, na suncu nešto kraće. Nakon završenog procesa sirće se pažljivo procijedi i razlijeva u čiste boce. Boja treba da mu je svjetlo žuta i bez taloga. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirće dovoljno kiselo, sve procijediti najprije kroz rjeđe, a zatim i kroz gušće sito ili cjediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tečnost. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu. Ukoliko se posle izvjesnog vremena sirće usred zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procijediti kroz višeslojnu gazu i ponovo sipati u čiste boce. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen.

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuhanoj vodi, uz dodatak dvije kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti – kao kod ljudi tako i kod životinja, i u liječenju noćnog mokrenja kod djece. Dokazano je i da jabukovo sirce snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.

Protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osjećaja svježine koji dugo traje, ovakve “kisele kupke” daju koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se također primjenjuje kod proširenih vena, u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.

Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osjećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispire se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo ponijeti na put (pogotovu ljeti) bočicu sirćeta da bi se spriječile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promjenu vode i hrane.

U ishrani sportaša, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mjesto. Ovo sirće je prebogato kalijem, a on utječe na rad mišica i živaca, a učestvuje i u biokemijskim procesima na ćelijskom nivou.

Ako ste sa svojim ljekarom isključili druge uzroke, a osjećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, vjerojatno vam samo nedostaje kalij, kura sa jabukovim sirćetom dati će ubrzo odlične rezultate.

PROTIV KRONIČNOG UMORA

Pomiješati tri kašikice jabukovog sirćeta sa šalicom meda, sipati u teglu i uzimati svako večer prije spavanja po dvije kašikice ove mješavine.

Drugi nacin je kašikicu sirćeta sipati u čašu vode i piti za vrijeme ručka.

PROTIV GLAVOBOLJE

Popiti čašu vode u kojoj su razmućene dvije kašike meda i dvije kašike jabukovog sirćeta.

PROTIV OPEKOTINA

Na opekotinu nanijeti jabukovo sirće nekoliko puta. To če spriječiti pojavu plika i ublažiti bol.

ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA

Tri puta dnevno piti čašu vode sa dvije kašikice jabukovog sirćeta.

ZA ISPIRANJE GRLA

U čašu vode sipati kašikicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

PROTIV BOLOVA U SINUSIMA

Na svaki sat, sedam puta popiti čašu vode u kojoj je razmućena kačikica jabukovog sirćeta.

PROTIV REUMATIČNIH BOLOVA U ZGLOBOVIMA

Bolna mjesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom a odozgo uviti suhom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kačikica jabukovog sirćeta.

PROTIV EKCEMA

Oboljela mjesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

ZA MRŠAVLJENJE

Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dvije kašikice sirćeta ili uz svaki obrok popiti čašu vode sa dvije kašikice sirćeta. Terapija traje dva mjeseca. Jabukovo sirće utječe na sagorijevanje suvišnog masnog tkiva.

PROTIV PROŠIRENIH VENA

Svakog jutra i večeri istrljati čistim jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dvije kašikice sirćeta. Ova terapija traje mjesec dana.

PROTIV MITISERA

Jedan dio jabukovog sirćeta izmiješati sa osam dijelova vode i tom tečnošću tri puta dnevno prskati lice.

face