U ove tople, ljetne dane, dobro dođe osvježenje poput sladoleda. Evo primjera jednog laganog recepta za sadoled od čokolade, koji će vas oduševiti!
Sastojci
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog)
- 100 g šećera
- 4 žumanjka
- 100 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 2 kašikice meda
- 1 kašikica čistog ekstrakta vanilije
Priprema
Pomiješajte mlijeko i vrhnje i stavite da zakuha.
Maknite s vatre, dodajte čokoladu iskidanu na kockice i med, i miješajte dok se ne istope.
Izmiješajte žumanjke sa šećerom.
Dodajte vruće mlijeko s čokoladom u smjesu od žumanjaka, dobro izmiješajte da se izjednači, pa vratite opet na vatru i kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati lagano, ali ne smije provreti.
Kuhanu kremu (koja je prilično rijetka, tj. tekuća) ulijte u zdjelu kroz gusto mrežasto cjedilo i umiješajte ekstrakt vanilije.
Kad se potpuno ohladi stavite je u hladnjak najmanje 3-4 sata ili još bolje preko noći.
Gotovi sladoled rashladite u zamrzivaču par sati prije posluživanja
Prijatno!