PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Hrvatske kompanije najavile izmještanje proizvodnje u Srbiju i BiH

Zbog ulaska u EU Hrvatske kompanije najavile izmještanje proizvodnje u Srbiju i BiH.  Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju naredne godine cijeloj regiji će donijeti promjene u načinu, a možda i mjestu, poslovanja pojedinih kompanija.

Zbog ulaska u EU Hrvatske kompanije najavile izmještanje proizvodnje u Srbiju i BiH.  Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju naredne godine cijeloj regiji će donijeti promjene u načinu, a možda i mjestu, poslovanja pojedinih kompanija.

Tako su već neke hrvatske kompanije najavile da će svoju proizvodnju iz Hrvatske preseliti u BiH ili Srbiju iz razloga što će im novi trgovinski režim povećati troškove izvoza na regionalno tržište, piše Oslobođenje.

Međutim, hrvatski privrednici još nisu spremni da se odreknu zajedničke zone slobodne trgovine CEFTA, pa vrše pritisak na svoju vladu da im i nakon ulaska Hrvatske u EU zadrži trgovinski režim CEFTA, dok se tome protive bh. privrednici jer će se za njih istovremeno primjenjivati trgovinski režim EU, kao i sanitarne, fitosanitarne i veterinarske mjere koje se primjenjuju na uvoz određenih proizvoda na područje EU iz trećih država, uključujući i BiH.

"Očito da članstvo Hrvatske u EU donosi značajne promjene trgovinskog režima između dviju zemalja. Međutim, sukladno proceduri koja je bila primijenjena u slučaju Hrvatske (i Makedonije) prilikom zadnja dva proširenja EU (2004. i 2007), doći će do pokretanja konzultacija, odnosno pregovora o izmjeni trgovinskih protokola SSP-a koje je EU sklopila s BiH (ali i Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom), kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i zadržali trgovinski tijekovi između dvije zemlje, odnosno između Hrvatske, kao dijela EU, i BiH te kako bi se međusobna trgovina mogla i dalje nesmetano razvijati", kažu u uredu za trgovinsku politiku RH.

Konsultacije će voditi Evropska komisija, a hrvatska Vlada je već počela vršiti pritisak na ovo tijelo kako bi izlobirala bolju poziciju za svoje proizvođače. Istovremeno, prije mjesec je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH održao sastanak sa privrednicima o ovoj temi te kako bi zajednički pronašli rješenja za problem koji bi mogao nastati ulaskom susjeda u EU.


Najavu hrvatskih kompanija da će seliti proizvodnju mnogi smatraju pregovaračkom taktikom kako bi izvršile pritisak na Vladu RH da u Bruxellesu osigura prijelazno razdoblje kada je riječ o CEFTA, jer tu su interesi hrvatskih firmi, pogotovo iz prehrambene branše, zaista veliki.

"Ono što nama u Redakciju Lidera dolazi kao nekakav signal to je da dio firmi ipak seli proizvodnju drugdje, ne samo zbog CEFTA nego i možda zbog prevelikih troškova, preskupe radne snage u Hrvatskoj, u odnosu na sve ostale komparativne prednosti.
Međutim, one informacije koje do nas dolaze kažu da je ipak odredište Srbija a ne Bosna i Hercegovina. Možda će dio manjih poduzetnika ići prema BiH, ali činjenica da je Srbija veće tržište - koliko god tamo ekonomska situacija isto tako nije naročita - upućuje na to da će to tamo ići. Evo, najnovija vijest je da je vlasnik Vindije iz Varaždina pred potpisivanjem ugovora o kupovini jedne tvrtke u Srbiji", kaže glavni urednik zagrebačkog poslovnog lista Lider Miodrag Šajatović.


Činjenica je, ako se čuje da neko seli proizvodnju, čuje se Srbija, manje BiH. Neki su spominjali Kraš, koji ima fabriku Mira u Prijedoru, da vrlo lako može povećati proizvodnju u BiH a smanjiti u Hrvatskoj, što je također posljedica ulaska Hrvatske u EU. Međutim, ono što je sigurno, takve odluke će se donositi u zadnji trenutak, jer kompanije još nisu spremne.

Čak iako Hrvatska uspije da izlobira ostanak u CEFTA, to je jednokratna situacija, odnosno samo prelazno razdoblje. Dugoročno, države regije koje uspiju obezbijediti najpovoljniji ambijent za poslovanje privući će i najviše investicija. Kompanijama koje rade za izvoz najvažnije je da su im troškovi proizvodnje i radne snage što niži

Zdravlje - Pozitiva - Vijesti

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face