PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Posjeta „Poljoradu“ u Turbetu - Zdrava hrana s obronaka netaknute prirode

Domaći med

Travnička regija se vijekovima razvijala neposredno ispod planine Vlašić, od koje zavise ne samo klimatski uslovi, nego i uspjeh u bavljenju poljoprivrednim djelatnostima. Tako je bilo u daleko vrijeme, stoljećima prije nas. Zbog geografskog položaja i oštre klime, stočarstvo je bilo predodređeno kao glavna grana poljoprivrede i preživljavanja u ovim krajevima. Tako se i razvila duga tradicija pravljenja travničkoga sira i kajmaka, koji je nadaleko poznat i danas. Mlijeko s planine Vlašić i danas, baš kao i prije pet stoljeća, dolazi s obronaka netaknute prirode, gdje bogata biljna flora daje specifičan okus mlijeku.

Život od vlastitog rada

U podnožju ove planine, u mjestu Turbe pored Travnika, 1990. godine je nastao „Poljorad“, mala porodična firma s velikom idejom: očuvati tradiciju pravljenja mliječnih proizvo da i razvoj ruralnog kraja ove regije, omogućivši običnom čovjeku da živi od vlastitog rada.

Danas je „Poljorad“ veoma uspješna kompanija, čiji proizvodi su cijenjeni i van granica BiH. Bavi se proizvodnjom hrane, s dvije
grupe proizvoda: mliječni i proizvodi biljnog porijekla. Svaki proizvod u sebi sadrži notu tradicionalnog, a u isto vrijeme i modernog, te prilagođenog potrebama današnjih potrošača.

Domaći medUpravo zbog tog tempa, pileće meso je pravi odabir za brzu pripremu laganog obroka sa niskim sadržajem masti i holesterola.
Pileće meso je pravi odabir za sve one koji paze na svoju liniju ili jednostavno žele jesti zdravije, a istovremeno uživati u proizvodima odličnog okusa i arome.
Svi smo mi ljubitelji zdrave i ukusne hrane. Ovo dvoje ne bi trebalo biti uzajamno isključivo, ali prečesto je tako.

- Sretni smo što smo u tome uspjeli, jer osim što imamo pedesetak zaposlenih radnika u krugu fabrike, istovremeno otkupljujemo mlijeko od svih stočara ove regije, koji ga žele prodati. Tako trenutno imamo 1200 kooperanata s vlašićkoga kraja od kojih otkupljujemo 20.000 litara mlijeka dnevno. U današnje vrijeme opće nezaposlenosti mladih ljudi i velikog opterećenja gradova populacijom koja bježi iz sela u nadi za većim mogućnostima zaposlenja, ponosni smo što je naša kompanija glavni faktor razvoja i velike naseljenosti vlašićkih sela. Kao što je među našim kooperantima široko poznato, naša firma redovno svakog mjeseca isplaćuje cijenu otkupljenog mlijeka i tako je već 15 godina, a sve to direktno utječe na opstanak i razvoj ruralnih krajeva i stočarstva u ovoj regiji - kaže direktor ove kompanije, dipl.ing. Asim Skrobo.

Receptura naših majki
U moderniziranim pogonima „Poljorada“ to mlijeko se dalje obrađuje prema savremenim metodama i recepturi koja je djelomično dio tradicije, poput travničkog sira, kajmaka, putera, paprike punjene kajmakom i sirom i mladog sira, dok je jedan dio proizvoda kao
što su “ Travnička bijela, sir u salamuri“, „Travnički zlatnik“, dimljeni sirevi „Dimko sir“ i „Ribanac“ proizvedeni po inovativnoj i originalnoj recepturi, za koji su zaslužni tehnolozi ove kompanije.

Domaći med

- Značajan dio našeg asortimana ima i kiseli program, proizvodnja bosanskog kiselog kupusa, koji smo prvi na ovima krajevima počeli proizvoditi i omogućiti širokom krugu ljudi, koji zbog uslova života i rada nemaju mogućnost sami pripremiti. Naš kiseli kupus
je u cijelosti napravljen prema recepturi naših majki: jedini konzervans koji koristimo je čista kuhinjska so i vrijeme - ističe Skrobo, ne skrivajući ponos. Također, u Poljoradu su ponosni i što su dva njihova proizvoda uvrštena u “Konzumovu” liniju „Tradicija moga kraja“. - Saradnja s “Konzumom” je počela 2005. godine, te i danas uspješno traje. Za “Konzum” radimo robne marke “Tradicija mog kraja”, „Travnički kajmak“, kiseli kupus „KORA“, a najveći dio našeg asortimana na tržište plasiramo upravo putem “Konzumovih” radnji.

Domaći med

Izvor: Magazin Azra

face