PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Jačanje pluća

Imati snažna pluća, vrlo je važno svakoj osobi, jer zdrava i snažna pluća omogućuju dobar noćni san i uživanje u svakodnevnim aktivnostima. Poduzmite neke korake kako bi vaša pluća ostala zdrava, te bolje radila, a samim time ćete ublažiti i stres.

Za bolju tehniku disanja naučite meditirati, gigong ili jogu! Svaka od navedenih tehnika razvija bolju tehniku disanja, te vas uči kako da dišete duboko u abdomenu i pratite izdisaj kroz prsa do ramena i glave, te kako da budete svjesni udaha i izdaha.

Mentalno i fizičko zdravlje poboljšava svjesno i duboko disanje. Duboko disanje snižava krvni tlak, poboljšava funkciju uma, ublažava depresiju i stres, ublažava simptome astme i podiže energiju. Dubokim udisanjem povećavate uvlačenje količine zraka.

Ukoliko patite od poremećaje nedostatka zraka, trebali bi vježbati mišiće za disanje. Vježbati ih možete pomoću uređaja za vježbanje respiratornih mišića. Uređeaj za vježbanje respiratornih mišića pruža otpor dok dišete i potiče mišiće na naprezanje.

Pušenje uzrokuju bore, a onima koji imaju najviše bora najčešće se razvija kronična opstruktivna plućna bolest. Pušenje oštećuje elastičnost pluća jednako kao što oštećuje kožu. Ukoliko ste pušač, pušite izvan kuće, jer pasivno pušenje češće uzrokuje rak, od aktivnog pušenja.

Kašalj i hroptanje u plućima možete ublažiti konzumirajući zeleno, žuto, crveno , plavo i ljubičasto povrće i voće. Šarena konzumacija zdravih namirnica pomoći će da bolje dišete, zbog antioksidanasa i vitamina C od kojeg se sastoje.

Kako bi povećali opskrbu kisikom, lakše se opustili, povećali energiju i kocentraciju isprobajte ovu vježbu:

– lezite pa na pluća stavite lakšu knjigu, koja će se podizati i spuštati prilikom disanja, podižite i spuštajte knjigu nekoliko minuta

– udišite na nos polaganim tempom, te osjetite kako se knjiga podiže

– kada zrak dođe do želuca, gurajte abdomen prema gore

– sada zrak zadržite jednu sekundu, pa postupak izvedite u obrnutom smjeru

– prilikom izvođenja vježbe vilica mora biti opuštena

Vježbu ponavljajte sve dok se u potpunosti ne opustite!

March 21, 2023

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face