PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Smrznuta hrana koju po svaku cijenu treba izbjegavati

Jedite uvijek svježe sezonsko voće i povrće, a ono koje je izvan sezone možete i smrznuto. To je glavno pravilo za one koji žele iskoristiti sve hranjive materije iz hrane. A što svakako treba izbjegavati?

Između svježe i smrznute hrane (u slučaju da je smrznuta najduže šest mjeseci) nema jako velike razlike što se tiče hranjivih materija. Problem je ako kupujete polugotove i gotove proizvode koji su smrznuti. Naime, sam način pripreme dramatično mijenja zdravstvene koristi takve hrane.

Što izbjegavati?

1. Smrznute pizze

Velike su šanse da je ovo jelo puno aditiva i drugih nepoželjnih sastojaka. Ako vam se zaista ne mijesi tijesto i ne peče pizza, radije otiđite u pizzeriju gdje sve rade na licu mjesta.

2. Smrznuti burrito/cheeseburgeri

Ovakva jela sadrže i do 500 kalorija, te više od 15 grama uglavnom najjeftinije i najnezdravije masti. Vlakana gotovo da i nema, ali tu je zato puno natrijuma.

3. Smrznuta jela s tjesteninom

Razne vrste tjestenine koje se ubacuju u polugotova pakovanja uglavnom se rade s transmastima koje su opasne za cirkulaciju. Naravno, i tu se najčešće ubacuju aditivi i puno natrijuma.

4. Smrznuti štapići/kroketi s plodovima mora ili piletinom

Malo je mesa u ovoj hrani. No u smjesi je poprilična količina transmasti. U pravilu, smrznuta piletina sadrži dva do tri puta više masnoće nego običan cheeseburger. Uz natrijum, ubacuju se i vještački ukusi.

5. Smrznuti pomfrit

I najsvježiji pomfrit nije primjer zdrave hrane, pa možete zamisliti što predstavlja onaj smrznuti. Uza sve otežavajuće okolnosti koje se inače vežu za pomfrit, kao što je velika količina masti, onaj smrznuti se nalazi u plastičnim vrećama. Neke hemikalije koje se nalaze u plastičnoj ambalaži, poput akrilamida, mogu povećati rizik od raka.

6. Smrznuti polugotovi ili gotovi kolači i peciva

Kolači koje ćete pripremiti za minutu nisu dobri za zdravlje. Radije se potrudite i pripremite svježe slastice – tako ćete barem znati sve sastojke, te izbjeći transmasti, prevelike količine šećera i aditive.

March 21, 2023

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face