Cosmetics market / CM katalog - Sniženja do 08.11.2024
Cosmetics market / CM katalog - Sniženja do 08.11.2024
KONZUM - Sniženja na kasama - Akcija do 06.11.2024
Katalog FIS Philips sniženja do 21.11.2024
Katalog BINGO Trio ponuda sniženja do 06.11.2024.
Katalog Konzum i Mercator sniženja do 17.11.2024.
Katalog KONZUM Bihać sniženja do 17.11.2024
Katalog MEGA Diskont sniženja do 16.11.2024
YIMOR i MEGA DISKONT - MEGA PONUDA ZA ČISTU 10 - SUPER AKCIJA SNIŽENJA DO 20.10.2024
ROBOT - KATALOŠKA AKCIJA - SUPER SNIŽENJE do 09.11.2024. Godine
FIS VITEZ AKCIJSKI KATALOG - AKCIJA SNIŽENJA DO 21.11.2024 god.
Uštedite uz FIS-ov katalog prehrane - Akcija sniženja do 14.11.2024
AMKO - Vikend akcija sniženja do 04.11.2024. Godine
Mega diskont Otoka Sarajevo i Tuzla Pekara Sniženja do 04.11.2024
BINGO - Kataloška akcija - Sniženja do 10.11.2024..
katalog Konzum i Mercator Zdrava veganska prehrana sniženja do 10.11.2024.
Penny katalog Prirodni štit imuniteta sniženja do 17.11.2024
ROBOT Specijalna sniženja Lukavica sniženja do 10.11.2024
Bingo Bebin prvi jelovnik za uvođenje čvrste hrane
Konzum i Mercator Zaključavamo cijene sniženja do 31.12.2024.
BINGO Trio ponuda sniženja do 23.10.2024.
TEHNODEPO Rasprodaja Black friday prije black friday
FIS Top model akcija sniženja do 24.11.2024.
FIS - novo - Odjeća i obuća - Casual and sporty
FIS - Auto kozmetika - Sniženja do 20.11.2024. .
KRALJ DOBRIH CIJENA BINGO PLUS - MAGAZIN PLUS - DODATNO SNIŽENO do 06.11.2024
FIS - Odjeća i obuća - Casual and sporty
TEHNODEPO Super akcija - Odaberite najbolje u kombinaciji pranja i sušenja
FIS - SHOPPING DAY - AKCIJA SNIŽENJA ZA 18.10.2024.
Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.
ROBOT - Sve za Vaš topli dom - Sniženje do 31.11.2024. Godine
Korica od voća prilikom sušenja zadržava mirise, vitamine, kiseline te hranjive tvari u prirodnom obliku te ju je u zimsko vrijeme najbolje koristiti kao zdravi dodatak svim vrstama čajeva. Vrlo je važno da prije sušenja plodove dobro operete te dobro oguljenu koru što sitnije narežete
Držati ga na toplom mjestu u poklopljenoj osudi 3 dana. Često promiješati. Propasirati ga i odvagati 1 kg mase. Dodati šećer i ukuhavati. Pred kraj kuhanja dodati naribanu koricu limuna.
Početkom jeseni, kada više nema toliko sunca, u vrtu obično ostane mnoštvo sitnijih, zelenih rajčica koje su vrlo ukusne da ih spremite za zimnicu. Rajčice, kao i ostalo povrće za kiseljenje, moraju biti zdrave i neoštećene. Prije pripreme povrće treba očistiti, oprati i osušiti. Staklenke za povrće također treba dobro oprati u vreloj vodi i osušiti.
Zdrave čvrste male glavice luka očistiti. Skinuti lupinu. Složiti u staklenke i dodati papar. Vinski ocat prokuhati, ohladiti i s njim preliti lučice. Staklenke zatvoriti celofanom.
Marmelada se može napraviti od limuna, limete, grejpa, mandarina, slatkih naranča, bergamota i drugih citrusa ili bilo koje kombinacije navedenih ali marmelada od seviljskih naranči je daleko najbolja i najpoznatija. Ovo je odličan, brz i lak recept za ovu klasičnu marmeladu.
U posudi pomiješajte sve sastojke. Miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na onu za palačinke, samo malo gušću jer su u pitanju „američke” palačinke.
25 – 30 MIN - TAVICA - 4-6 OBROKA (CCA 25 MALIH PALAČINKI)
Somuni imaju više naziva. Bilo da ih zovete piticama, hljepčićima, samunima, lepinom ili lepinjom somuni su obavezno jelo na trpezi svakog postača. Tokom islamskog mjeseca Ramazana potražnja za somunima vrtoglavo raste. Medjutim, kada se Ramazan završi prodaja somuna naglo pada. To ne znači da se somuni povlače s menija. Naprotiv, somuni su u bosanskoj kuhinji stalno prisutni i bez njih ćevapi ne bi bili to što jesu
Mladi krompir dobro operite i izribajte zelenom, grubom stranom sundjera. Nije potrebno, čak nije poželjno, da sažuljate koru. Ukusnije će biti ako ostane. Presecite ga po dužini, pa obe polovine još na četiri dela, ako nisu sitni krompiri, ako jesu, dovoljno će biti polovine preseći samo još na pola. Očistite toliko krompira da vam stanu jedan uz drugi u najveću tepsiju koju imate.
Mljevenom mesu dodati jaje, prezle i vodu. Luk sitno isjeckati (najbolje u blenderu) pa ga na zagrijanom puteru pirjaniti dok ne omekša i malo ne porumeni. Malo ga ohladiti i dodati mesu, posoliti, pobiberiti, dodati sirće, origano, sjeckani peršin ili nanu. Sve dobro izmješati i poklopljeno ostaviti da na hladnom mestu odstoji oko jedan sat. Mokrim rukama formirati male ćuftice, pa ih uvaljati u brašno i na vrelom ulju pržiti sa svih strana da lijepo porumene. Uz ćuftice poslužiti krompir pire ili prženi krompir.
Analizirajući najveći broj jela bosanske kuhinje, mozžemo reći da se u njoj na autentičan način prepliću kolorit Istoka i Zapada, krož dug period odomaćivanja jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija,Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne ) modifikovana su u toj meri da se slobodno mogu nazvati Bosanska jela. Ovoga puta vam predstavljamo bosanske čorbe, Beogvu, Sarajevsku i Višegradsku.
Navedene sastojke izmiješati, a količinu mlijeka prilagoditi smijesi koja treba da bude nešto gušća od smijese za palačinke. Znači, mlijeka nekako “odoka” staviti kako bi ste dobili odgovarajuću gustoću. Ovu količinu izliti u pomašćen pleh od rerne. Oni četvrtasti tanki su idealni, a ako imate tu privilegiju da ovo pečete u šporetu na drva, bakrene tepsija je pravi izbor. Odrediti neku jaču temperaturu 200 C- 220 C. Ovo uvijek zavisi od šporeta i rerne.
Ćufte: Izmiješati sve navedene sastojke i ostaviti najmanje pola sata u frižideru. Nakon toga oblikovati loptice željene veličine. Sos: Propržiti malo brašna na ulju, dodati sok od paradajza, izmiješati pa polako dodavati vodu i zatim začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta. Služiti uz pire krompir.
Namirnice za pripremu svakog jela moraju uvijek (pa tako i za pizzu) biti svježe.
Kod ovog tijesta potrebno je voditi računa da: Koristi se obična pitka voda (bez mjehurića) i s ne previše kalcija. Kod nas je skoro svuda voda puna kalcija (kamenac koji se radi na slavinama) pa je najbolje vodu prokuhati prije upotrebe.
S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima. "Recept za ajvar prenosi se iz generacije u generaciju"
Jesen već uveliko miriše na pečeno kestenje, ali od njega možete napraviti zdrave i ukusne slatkiše, kao i razna jela i salate.
Zagrijati rernu na 180C. Mikserom umutiti pjenasto jaja, šećer i vanilin šećer. Lagano dodati brašno, pire od kestena i prašak za pecivo. Četvrtasti pleh dimenzija 35x20cm podmazati i obložiti papirom za pečenje
Sirće je jedan od najljekovitijih darova prirode čovečanstvu, a njegova viševjekovna upotreba to i dokazuje. Jedna od najpoznatijih vrsta je jabukovo sirće.
USTEDITE - KONZUM - MERCATOR - METALAC PONUDA - AKCIJA SNIŽENJA DO ISTEKA ZALIHA
FIS VITEZ - U SUSRET SVJETSKOM DANU PAMUKA - AKCIJA SNIŽENJA DO 14.11.2024 god.
TEHNODEPO SUPER AKCIJA - ✨ ELECTROLUX - I DA GRIJE I DA HLADI ✨
FIS VITEZ - VELIKA AKCIJSKA PONUDA - AKCIJA SNIŽENJA DO 11.11.2024 god.
USTEDITE - KONZUM - RASPRODAJA - AKCIJA SNIŽENJA DO ISTEKA ZALIHA
Da li ste znali da danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva? Suha šljiva, riznica zdravlja izuzetno je korisno voće, saznajte zašto!
Sušenje marelica Sušenje šljiva Sušenje grožđa Sušenje jabuka Sušenje mahuna Sušenja graška Sušenje paprike Sušenje smokava Sušenje feferona Sušenje trešanja i višanja
Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), željeza, kalija, magnezija, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su prijeko potrebni za zdravo tijelo i um.
Ukuhavanje rajčice više nije samo puko spremanje hrane za zimu i gastronomski užitak, nego i priprema moćnog i ljekovitog izvora likopena – antioksidanta koji štiti DNK i stanice, a preporuča se kao preventiva za krvožilne bolesti i rak.
Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, češnjak, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, rajčicama, začinskim biljem.