Smokve nemaju puno kalorija – 100 grama svježih smokava ima samo 74 kalorije. Medutim, sadrže za zdravlje korisna vlakna, minerale, vitamine te pigmente koji su antioksidansi. Koje su bolje – suhe ili svježe?
Suhe smokve su izvrstan izvor minerala, vitamina i antioksidansa. Medutim, za razliku od svježih, one u 100 grama donose 249 kalorija. Stoga su idealan obrok za sve kojima nedostaje energije. Zbog vece kolicine šecera, dijabeticari trebaju paziti na kolicinu koju unose. No, želite li poboljšati koncentraciju, slobodno pojedite koju suhu smokvu.
Svježe smokve su posebno bogate polifenolnim flavonoidnim antioksidansima, kao što su karoten, lutein, tanini i klorogenska kiselina. Njihova antioksidativna vrijednost je usporediva s onom koju nude jabuke 3.200 umol/100 g. Dakle u sklopu prevencije mnogih bolesti, svježe smokve su odlican izbor.
Osim toga, svježe voce sadrži adekvatne razine antioksidativnih vitamina, poput vitamina A, E i K. Ove i druge fitokemikalije u smokvama pomažu ukloniti štetne slobodne radikale, pa nas time štite od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija. Odlicne su i u zaštiti kože, a muškarci ih mogu jesti više jer su dobre za prostatu.
Nadalje, istraživanja pokazuju da klorogene kiseline u ovom vocu pomažu u smanjenju razine šecera u krvi i kontroli razine glukoze u krvi.
Vitamini i minerali
Svježe, kao i suhe smokve sadrže vece razine vitamina iz skupine B-kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotenske kiseline. Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti.
Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Unosom 100 g suhih smokava dobit cete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekucina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih stanica i za stanicnu oksidaciju.