Sojino mlijeko je izuzetno hranljiv i zdrav napitak, koji zamjenjuje kravlje mlijeko. Najčešće se može nabaviti u prahu, a možete ga pripremiti i sami od sirovog zrna soje.
Sojino mlijeko sadrži vitamine i minerale, proteine, nezasićene masne kiseline (50-60 posto više od kravljeg mlijeka) i gvožđe, a uopšte ne sadrži holesterol niti mliječni šećer, koji je uzrok raznih alergijskih smetnji. Mlijeko od soje takođe ne sadrži bilo kakve nadražujuće sastojke, pa je lako svarljivo i mogu ga piti bebe i djeca. Preporučuje se onima koji pate od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska, arterioskleroze i holesterola. Ima prirodan blag, pomalo slatkast ukus i fin miris.
Razlike između kravljeg i sojinog mlijeka
Mlijeko dobijeno od sisara sadrži laktozu, sojino mlijeko ne sadrži - za ljude koji ne podnose laktozu to je sjajna alternativa. Sojino mlijeko ima skoro duplo manje masnoće (i upola manje kalorija) od kravljeg mlijeka. Takođe, sadrži i vlakna koje kravlje nema. Mlijeko od soje ima jednu četvrtinu soli više od kravljeg, a ne sadrži holesterol. Kravlje mlijeko pruža više aminokiselina od sojinog i zato proizvođači moraju da dodaju kalcijum sojinom mlijeku, jer ga ono sadrži vrlo malo.
Kada se upotrebljava sojino mlijeko
Sojino mlijeko sadrži sve nutritivne faktore koji su neophodni za normalan rast i razvoj deteta u najmlađem dobu. Naročito se preporučuje u slučaju netolerancije na proteine kravljeg mlijeka kod djece posle navršenih šest do dvanaest mjeseci. Iako je primarno namjenjeno za ishranu odojčadi i male dece sa poremećajem tolerancije na proteine kravljeg mlijeka i laktoze, mogu da ga piju i zdrava deca. Ipak, sojino mlijeko se ne preporučuje novorođenčadima rođenim pre termina, kao ni deci sa oštećenom funkcijom bubrega i intolerancijom na proteine soje.
Povećane količine mangana
Mnogo se spekulisalo o tome da li sojino mlijeko može uticati na poremećaje u ponašanju, ali do sada je prikupljeno malo dokaza koji bi potvrdili ovakve sumnje. Ipak, istraživači Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da sadržaj mangana, koji se u visokom nivou nalazi u sojinom mlijeku, može biti povezan sa poremećajima u ponašanju. Naime, mangan je esencijalan za život, a sojino mlijeko sadrži otprilike 80 puta više mangana od majčinog mlijeka i tako povećava rizik da bebe unesu prevelike količine mangana u prvim nedjeljama života. Međutim, napominje se da su istraživanja preliminarna i da je potrebno ispitati još mnogo činilaca prije nego što se donesu konačni zaključci. Istraživanja u ovoj oblasti nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom.
Napravite sojino mlijeko
Sastojci
limun
600 g soje
lonac od 10 litara, po mogućstvu od rostfraja
Priprema
Potopite soju u hladnu vodu preko noći. Zatim sameljite zrna mašinom za meso ili mikserom. Što su sitnije samljevena, daće više mlijeka. Zatim u lonac sipajte sedam litara vode i dodajte mljevenu soju. Kada provri, soja umije da iskipi zato se stalno mora nadgledati. Kada voda počne da vrije, dodajte pola šolje vode i nastavite s kuhanjem. Vodu dodajte još tri puta, a onda lonac sklonite sa vatre i ohladite. Prohlađenu tečnost procjedite kroz sito i gazu. Tako ćete dobiti mlijeko, a u gazi će se sakupiti ostatak od mljevenja koji se zove okara i može da se koristi za pripremu ćufta od povrća, proje, slanog peciva, hljeba... Kod korištenja okare treba voditi računa da joj je trajnost ograničena na dva do tri dana na niskoj temperaturi.