PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

SOJINO MLIJEKO

Sojino mlijeko je izuzetno hranljiv i zdrav napitak, koji zamjenjuje kravlje mlijeko. Najčešće se može nabaviti u prahu, a možete ga pripremiti i sami od sirovog zrna soje.

Sojino mlijeko sadrži vitamine i minerale, proteine, nezasićene masne kiseline (50-60 posto više od kravljeg mlijeka) i gvožđe, a uopšte ne sadrži holesterol niti mliječni šećer, koji je uzrok raznih alergijskih smetnji. Mlijeko od soje takođe ne sadrži bilo kakve nadražujuće sastojke, pa je lako svarljivo i mogu ga piti bebe i djeca. Preporučuje se onima koji pate od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska, arterioskleroze i holesterola. Ima prirodan blag, pomalo slatkast ukus i fin miris.

Razlike između kravljeg i sojinog mlijeka

Mlijeko dobijeno od sisara sadrži laktozu, sojino mlijeko ne sadrži - za ljude koji ne podnose laktozu to je sjajna alternativa. Sojino mlijeko ima skoro duplo manje masnoće (i upola manje kalorija) od kravljeg mlijeka. Takođe, sadrži i vlakna koje kravlje nema. Mlijeko od soje ima jednu četvrtinu soli više od kravljeg, a ne sadrži holesterol. Kravlje mlijeko pruža više aminokiselina od sojinog i zato proizvođači moraju da dodaju kalcijum sojinom mlijeku, jer ga ono sadrži vrlo malo.

Kada se upotrebljava sojino mlijeko

Sojino mlijeko sadrži sve nutritivne faktore koji su neophodni za normalan rast i razvoj deteta u najmlađem dobu. Naročito se preporučuje u slučaju netolerancije na proteine kravljeg mlijeka kod djece posle navršenih šest do dvanaest mjeseci. Iako je primarno namjenjeno za ishranu odojčadi i male dece sa poremećajem tolerancije na proteine kravljeg mlijeka i laktoze, mogu da ga piju i zdrava deca. Ipak, sojino mlijeko se ne preporučuje novorođenčadima rođenim pre termina, kao ni deci sa oštećenom funkcijom bubrega i intolerancijom na proteine soje.

Povećane količine mangana

Mnogo se spekulisalo o tome da li sojino mlijeko može uticati na poremećaje u ponašanju, ali do sada je prikupljeno malo dokaza koji bi potvrdili ovakve sumnje. Ipak, istraživači Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da sadržaj mangana, koji se u visokom nivou nalazi u sojinom mlijeku, može biti povezan sa poremećajima u ponašanju. Naime, mangan je esencijalan za život, a sojino mlijeko sadrži otprilike 80 puta više mangana od majčinog mlijeka i tako povećava rizik da bebe unesu prevelike količine mangana u prvim nedjeljama života. Međutim, napominje se da su istraživanja preliminarna i da je potrebno ispitati još mnogo činilaca prije nego što se donesu konačni zaključci. Istraživanja u ovoj oblasti nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom.   

  Napravite sojino mlijeko

  Sastojci
  limun
  600 g soje
  lonac od 10 litara, po mogućstvu od rostfraja

Priprema

Potopite soju u hladnu vodu preko noći. Zatim sameljite zrna mašinom za meso ili mikserom. Što su sitnije samljevena, daće više mlijeka. Zatim u lonac sipajte sedam litara vode i dodajte mljevenu soju. Kada provri, soja umije da iskipi zato se stalno mora nadgledati. Kada voda počne da vrije, dodajte pola šolje vode i nastavite s kuhanjem. Vodu dodajte još tri puta, a onda lonac sklonite sa vatre i ohladite. Prohlađenu tečnost procjedite kroz sito i gazu. Tako ćete dobiti mlijeko, a u gazi će se sakupiti ostatak od mljevenja koji se zove okara i može da se koristi za pripremu ćufta od povrća, proje, slanog peciva, hljeba... Kod korištenja okare treba voditi računa da joj je trajnost ograničena na dva do tri dana na niskoj temperaturi.

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face