PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Plin poskupljuje za oko 16 posto, a grijanje za 30 posto

 Generalni direktor "BH-Gasa" Adnan Kreso, osvrćući se na posljednju obustavu plina "Sarajevogasu" i Fabrici glinice "Birač", kaže da "trenutna finansijska potraživanja "BH-Gasa" od dužnika iznose oko 64 miliona KM, a najveći dužnik nam je 'Sarajevogas', koji nam treba isplatiti više od pola ovog iznosa, tačnije 38 miliona maraka."

"'Birač', koji nam je dugovao oko 22 miliona maraka, počeo je svoj dug isplaćivati, i do kraja ovog mjeseca on će pasti na 18 miliona KM. Upozorili smo i Vladu KS da ovu grijnu sezonu moramo dočekati spremni, što znači da dugovanja 'Sarajevogasa' moraju doći na razuman nivo", kazao je Kreso za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, "Sarajevogas" mora do 30. decembra uplatiti "BH-Gasu" 18 miliona maraka.

"To znači da će, na žalost građana, morati doći do korekcije cijene grijanja da bi se ovaj iznos namirio. Toplane će, prema svemu sudeći, morati povećati cijenu grijanja za minimalno 30 posto, i to već sada, početkom septembra. Kao naš najveći potrošač, 'Sarajevogas' je uvijek imao oko 15 miliona KM dugovanja, ali posljednjih nekoliko godina stvari su se zakomplicirale, pa je ta cifra dostigla rekordnih 38 miliona", dodao je Kreso.

Istakao je da će i plin poskupjeti, za oko 16 posto, jer "BH-Gas" plin skuplje plaća u nabavci nego što ga prodaje.

"Imamo nultu cijenu koju plaćamo ruskom 'Gazpromu', a na to se dodaju troškovi transporta kroz Mađarsku i Srbiju. Što se tiče ratnog duga BiH od 105 miliona dolara, bio sam tri puta u 'Gazpromu' i moram vam reći da su oni veoma zadovoljni kako otplata teče. Do sada smo otplatili oko četiri miliona", istakao je Kreso, piše "Avaz".

Kreso se tokom razgovora dotaknuo i posljednjih nesuglasica s bivšim direktorom "BH-Gasa" Almirom Bečarevićem, rekavši da je ovaj trenutno na bolovanju, a kada se vrati, bit će raspoređen na adekvatnu funkciju u firmi.

"Ni meni ni firmi nije u interesu nikakav sukob. Prema njemu nemam nikakav animozitet i što se mene tiče, mislim da Bečarević može biti od velike koristi, tako da se nadam da će on biti zadovoljan svojim novim radnim mjestom", kazao je Kreso.

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face