PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

U SAD mozemo izvoziti hiljade proizvoda

Nakon što Hrvatska od 1. jula naredne godine postane članica Evropske unije, Bosna i Hercegovina ne samo da neće moći izvoziti proizvode životinjskog porijekla u tu zemlje nego ih neće moći ni transportovati ka trećim tržištima.

Ukoliko bh. vlasti ne poduzmu baš ništa na ispunjavanju propisanih standarda o kontroli hrane za izvoz, podaci o pokrivenosti uvoza izvozom će biti još dramatičniji od onih koji su prije nekoliko dana prezentovani u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Podsjećamo, prema tim podacima, u prvih pet mjeseci ove godine ostvaren je izvoz iz BiH u vrijednosti od 3.216.397.180 KM, što je za 226.042.418 KM, odnosno 6,57 posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Vrijednost uvoza je iznosila 5.851.475.098, što je za 32.447.365 KM, odnosno 0,56 posto više u odnosu na prvih pet mjeseci 2011. godine. Ove nepovoljne promjene rezultirale su smanjenjem pokrivenosti uvoza izvozom za 7,08 posto koja u ovom periodu iznosila 54,97 posto.

Alternativa bh. izvozu su treća tržišta, ona izvan EU i zemalja iz sporazuma CEFTA. Međutim, ta tržišta, prema mišljenju makroekonomskog analitičara VTKBiH Igora Gavrana, nedovoljno su iskorištena. O tome kako iskoristiti prednosti koje pruža izvoz u SAD, države koja pruža mogućnost olakšice iz Općeg sistema povlastica (GSP), biće govoa u prostorijama VTKBiH 18. jula. Pored SAD-a, tu su i tržišta Turske i Irana, te Sjeverne Afrike. Međutim, Gavran kaže da čak i ako osiguramo tržište u Turskoj, ako se ne ostvari regularan pristup Luci Ploče, od izvoza neće biti ništa.

"Ako ispunimo sve standarde da robu životinjskog i biljnog porijekla možemo izvoziti, onda bismo mogli računati i na tržište Rusije. Problem je transport jer do Rusije ne možemo doći mimo teritorije EU. Ovdje ne mislim samo na alternativu Hrvatskoj nego na izvoz nekih drugih proizvoda koji nisu ničim uslovljeni, ali ih nismo izvozili jer nismo imali ili znanja ili pristupa takvim tržištima. U SAD bismo mogli izvoziti na hiljade proizvoda", kaže Gavran.

Prema njegovom mišljenju, za BiH bi, ipak, najjednostavnije bilo da ispuni sve uslove koje je postavila Evropska unija, da na državnom nivou ustanovi ministarstvo poljoprivrede i da sve nadležnosti, kada je riječ o hrani, digne na državni nivo. Sve drugo je, smatra on, improvizacija.

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face