Pečene crvene paprike nalaze se na vrhu naše ‘Strašno volim’ liste. Klasična salata od pečenih paprika sa marinadom od bijelog luka i peršuna je najčešća njihova primjena, onda slijede pohovane, u pavlaci, kremastoj salati i raznim drugim metodama pripreme.
Brand MojSan nastavlja projekat donacija madraca za bolnice u Bosni i Hercegovini. Nakon Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla vrijednu donaciju madraca MojSan je 23.10.2015. uručio i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar te Kantonalnoj bolnici Safet Mujić Mostar.
Kokosovo ulje je veoma popularno i smatra se jednim od najboljih ulja za kosu širom sveta . Pre nego što počnete da koristite ovo ulje za mnoge korisne funkcije predlažemo vam da saznate šta ga čini tako posebnim , i zašto ga milioni ljudi iz dana u dan sve više koriste u razne svrhe a pre svega za svoju kosu.
Pripremili smo recept za ukusan smoothie koji će podići vaš imunitet. Ako ste pod stresom ili umorni od posla, ovaj smoothie će pomoći ojačati i oživjeti vaš organizam. Ovaj prirodni napitak bogat je vitaminom C i drugim korisnim i ukusnim sastojcima, a organizmu će osigurati dovoljno energije za cijeli dan.
U prošlosti je žalfija ili kadulja davala izvrsne rezultate u liječenju, pa su je smatrali biljkom koja liječi sve bolesti. Danas znamo da može zamijeniti i antibiotik i nije ni čudo što su joj davali toliko značenje.
Poznate cure poput manekenke Mirande Kerr, najomiljenije članice engleske kraljevske obitelji Kate Middleton i glumice Rose Byrne hvale učinke proizvoda od šipka na ljepotu, no najnovija studija Sveučilišta Sjeverne Karoline pokazala je da ekstrakt šipka smanjuje rast i kretanje stanica trostruko negativnog raka dojke, agresivnog oblika koji obično pogađa mlade žene!
Razina željeza u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara, željezo je važno zbog stvaranja homoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga. Preporučamo vam stoga 'željezni' napitak od 5 vrsta povrća pred kojim bi i Popaj pokleknuo
Gljive baš nisu popularne u vrtovima jer ih se teško možete riješiti. Međutim, branje jestivih gljiva prava je poslastica za zaljubljenike u hranu. U rujnu i listopadu one doslovce iskaču iz tla. Međutim, ako ne znate gdje biste započeli tražiti ove poslastice potraga traje jako dugo i obično baš i nije uspješna.
Učinkovitost i sigurnost zubnih gelova za izbjeljivanje je upitna i varira od branda do branda, a zahvati kod stomatologa poprilično su skupi – o agresivnim kemikalijama koje se koriste da ne pričamo. Ipak, svome osmijehu možete vratiti sjaj i u kućnoj radinosti, a sve što vam treba je lako nabavljiva i jeftina tvar koju možete iskoristiti na tisuću načina – medicinski aktivni ugljen.
Grah prethodnog dana dobro operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u hladnu vodu i kuhajte. U međuvremenu na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte oguljene i narezane rajčice i nasjeckani češnjak pa kratko vrijeme popržite, a zatim dodajte očišćene, oprane i na listiće narezane vrganje. Zajedno pirjajte oko 20 minuta. Tada dodajte kuhani i ocijeđeni grah, posolite, popaprite, pospite vegetom i zajedno pirjajte oko 5 minuta.
Nakon što je ispunila kriterije Lactalisovog konkursa za stipendiranje studenata, dvadesetšestogodišnja Amela Đulepa – Tatlić iz Žepča, prošle godine školovanje je nastavila u Francuskoj gdje se obrazuje na poznatoj i priznatoj visokoškolskoj ustanovi Ecole Supérieure d'Agricultures i obavlja praktičan rad u jednoj od najvećih kompanija mljekarske industrije.
Kada sledeći put budete uznemireni, pod stresom, depresivni ili anksiozni, preskočite čokoladu i počastite se nekom od ovih prirodnih namirnica koje vas mogu smiriti.
Maslac iseći na listiće i dodati u brašno, izmiksati malo da se maslac usitni i da se dobije rastresita smesa sa brašnom, dodati i ostale sastojke i umesiti glatko testo. Odvojiti od testa jedan deo od oko 150 g. i oba, i veći i manji deo testa staviti u frižider na pola sata. Veći deo testa posle tog vremena rastanjiti na brašnom posutoj podlozi i rasporediti u kalup tako da se pokrije i obod kalupa.
Možda niste znali, ali jesen je idealno vrijeme za sadnju kućnog vrta sa začinskim i ljekovitim biljem. Tako ćete moći uživati u njegovim blagodatima i tijekom zime. Vaše bilje bit će posađeno u teglama i vjerojatno neće doseći rast koje bi doseglo da je zasađeno na otvorenom, ali i dalje će posjedovati sva svoja dobra svojstva.
Studije pokazuju da grejp pomaže pri regulisanju tjelesne težine jer smanjuje nivo inzulina u krvi, ima visoki udio vode i mali udio natrijuma, a vlakna daju duži osjećaj sitosti.Kod kupovanja grejpa obratite pažnju na izgled kore. Izbjegavajte grejp s tamnijim mrljama na kori, jer je to znak starenja, odnosno lošeg tretiranja prilikom uskladištenja i transporta. Grejp se naročito konzumira ocijeđen u sok ili svježe narezan na komade.
Otkriveno je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Proizvodnjom meda bavi se većina zemalja svijeta. Ayurvedska i Yunani medicina koriste med kao glavni lijek već stoljećima. Znanstvenici danas također prihvaćaju med kao vrlo efikasan lijek za sve vrste bolesti. Med se može koristiti bez sporednih efekata za sve vrste bolesti. Današnja znanost kaže da med, iako je sladak, ako se uzme u pravoj dozi kao lijek ne šteti dijabetičarima.
Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.
U nastavku donosimo deset zdravstvenih koristi kiselih krastavaca:
1. Nadoknađuju tečnost. Ako ne pijete dovoljno vode, jedite kisele krastavce, jer 90 odsto njihovog sastava čini voda.
2. Olakšavaju probleme s želucem. Krastavci će vam ublažiti gorušicu, a ako ste izgorjeli na Suncu, stavite ih na bolna mjesta.
Jesen ima svoje boje, okuse i mirise. Bundeva je njen zaštitni znak. Po svemu podsjeća na jesen. Izvana je zagasito žuta, iznutra baršunasto meka, a mirisom je slatkasta. Ona je ljekovita biljka čiji je jestivi mesnati dio bogat zdravim sastojcima. Bundevu bi u svoju ishranu trebali uključiti bolesnici od šećerne bolesti, gihta, reumatizma ili pretili. Postoji puno ukusnih načina kako se bundeva može pripremiti. Od pita i kolača do juha i umaka.
Jaja, šećer i vanilija šećer pomiješati sa mikserom te kada se smjesa dobro pomiješa postepeno dodavati ostale sastojke (jabuku naribati, a od banane napraviti kašu). Staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 40 minuta. Kolač ostavite petnestak minuta da se ohladi, potom ga prelijte sa:
Uvrstite ove namirnice u vaš jesenji plan ishrane, opskrbite seluk nutrijentima korisnim za vaše cjelokupno zdravlje, te ojačajte vaš odbrambeni sistem protiv virusa i oboljenja koja se javljaju u ovo doba godine.
Ukoliko želite da probate istinsku deliciju, ne tražite dalje – ova torta je upravo to! Njen bogati ukus zaista je nešto posebno, a sada je i pravo vrijeme da je napravite, kada su šljive i najzrelije. Prijatno!
Nar, šipak ili mogranj, lat. Punica granatum, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Jesen je ovdje, a s njom se u vrtu javljaju i mnoge sezonske namirnice koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje. U kombinaciji s drugim voćem i povrćem ove namirnice mogu stvoriti eksploziju nevjerojatnih okusa. Ukoliko nemate vlastiti vrt, ove jesenske super-namirnice možete potražiti na tržnici ili kod lokalnih poljoprivrednih proizvođača.
Marmelada se može napraviti od limuna, limete, grejpa, mandarina, slatkih naranča, bergamota i drugih citrusa ili bilo koje kombinacije navedenih ali marmelada od seviljskih naranči je daleko najbolja i najpoznatija. Ovo je odličan, brz i lak recept za ovu klasičnu marmeladu.
Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), željeza, kalija, magnezija, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su prijeko potrebni za zdravo tijelo i um.
Ovo je jedan od onih kolača koje ćete praviti često. Zašto? Jednostavan je za napraviti, ne treba vam brdo skupih sastojaka te je fenomenalno kremast. Sigurni smo da ćete uživati u njemu (mi, definitivno, jesmo). Prijatno!
Zagrijati rernu na 180C. Mikserom umutiti pjenasto jaja, šećer i vanilin šećer. Lagano dodati brašno, pire od kestena i prašak za pecivo. Četvrtasti pleh dimenzija 35x20cm podmazati i obložiti papirom za pečenje. Sipati masu i peći u predhodno zagrijanoj rerni 20 minuta. Pečenu koru odmah izvaditi iz pleha i staviti na papir za pečenje posut kristal šećerom.
Mnogo je lijekova koji pomažu borbi protiv upale sinusa i gripe, ali bitno je znati razdvojiti to dvoje. Simptomi gripe se povlače nakon sedam dana, a u slučaju sinusitisa upala traje mnogo duže, a u nekim slučajevima s vremenom se zna i pogoršavati. Uglavnom, za liječenje i jednog i drugog problema mogu se upotrijebiti slični pripravci.
Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili svježe namirnice, ali ih jednostavno niste stigli iskoristiti prije nego su počele propadati? Uz ove im trikove produljite rok trajanja.
Poslušajte ove savjete i održite svoje namirnice svježima dulje vremena, piše Cosmopolitan.
Ovi su napici puni šećera, glukoznog sirupa te čak i očvrsnute biljne masti te raznih aditiva... Imaju vrlo malo kafe pa ih možda i nije najpametnije nazivati kavom. Iako prekomjerno uživanje može izazvati simptome psihofizičke ovisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje, obična “turska” kava ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijem, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te pridonosi zdravlju moždanih stanica, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.
Za razliku od ostalih namirnica tog tipa, kukuruz dobiva pravu ljekovitu snagu nakon kuhanja
Kukuruz je prepun hranjivih tvari, lako se vari i obiluje ugljikohidratima, a kako nema baš puno masti zapravo je odličan izvor brze energije. Kukuruz ima najveću klicu koja ima velik udio šećera i masti, pa se od nje radi ulje.
Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.
Narežite marelice i bademe te ih s grožđicama stavite u zdjelu. Prelijte vodom do vrha i ostavite sat vremena. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na 3 – 4 žlice ulja. Dodajte janjetinu i ravnomjerno je popirjajte. Začinite s malo muškatnoga oraščića i pola žlice cimeta te posolite i popaprite.
S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima. "Recept za ajvar prenosi se iz generacije u generaciju"
Jede vam se nešto slatko i brzo? Nećete naći ništa brže od ovog recepta kojeg predstavlja 'dugojezični' celebrity chef Gordon Ramsey. isprobajte tiramisu gotov za manje od pola minute!
Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pšeničnu krupicu, mak koji ste prethodno samljeli, ulje, jabuke, mlijeko i sve zajedno dobro izmiješajte.
Analizirajući najveći broj jela bosanske kuhinje, mozžemo reći da se u njoj na autentičan način prepliću kolorit Istoka i Zapada, krož dug period odomaćivanja jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija,Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne ) modifikovana su u toj meri da se slobodno mogu nazvati Bosanska jela. Ovoga puta vam predstavljamo bosanske čorbe, Beogvu, Sarajevsku i Višegradsku.
Tjesteninu skuhati u slanoj vodi. U posebnoj posudi pomiješati jaja, mlijeko, vrhnje za kuhanje, zgnječeni češnjak, začine i svježi sir. Umak dobro pomiješati. Kada je tjestenina gotova, pomiješati je sa umakom i staviti u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali sa maslacem.
Osim što je vrlo ukusna, bundeva je i iznimno ljekovita. Sadrži antioksidanse i vitamine, a smanjuje rizik od mnogih bolesti. U kuhinji se može pripremiti na mnogo načina, a može se jesti čak i sirova. Mi vam danas otkrivamo nekoliko fantastičnih recepata zbog kojih ćete zasigurno zavoljeti bundevu.
Od bjelanjaka najprije istucite snijeg bez šećera, zatim dodavajte žlicu šećera i snijeg stalno tucite. Na kraju dodajte mljevene orahe, pa snijeg istucite do kraja. U suhi lim stavite pergament papir, namažite ga masnoćom, pa žlicom ili štrcaljkom napravite male poljupce (pusle). Odmah stavite u zagrijanu pećnicu i više sušite nego što i pečete na slaboj temperaturi oko 1 sat, da se snijeg posve stvrdne, ali pazite da ostanu bijeli.
Marelice ogulite, raspolovite, pa iz koštica izvadite jezgre koje oparite da biste ih lakše ogulili. Očišćene marelice i jezgre stavite u staklenku pa ih zalijte kipućim sirupom od šećera i vode. Staklenku stavite u posudu s mlakom vodom pa je prokuhajte 10-15 minuta.
Napravite tijesto, njime obložite rasklopivi kalup promjera 28 cm, pa ga ispecite do pola. U multipraktiku usitnite cijele bademe tako da dobijete prah. Stavite ih u zdjelu. Pjenasto izmikasajte maslac i šećer. Stavite u smjesu s bademima, dodajte i lagano umućena jaja, pa temeljito promiješajte kako biste dobili finu, glatku smjesu.
Mekane i slasne njoke zaista nije teško napraviti, a uz dodatak povrća i začina pretvaraju se u ukusan i zasitan obrok. Iako mnogi zaziru od izrade domaćih njoka, postupak je krajnje jednostavan, a rezultat se zaista ne može mjeriti s onima kupljenima u prodavaonici.
Da li ste znali da danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva? Suha šljiva, riznica zdravlja izuzetno je korisno voće, saznajte zašto!
A kako vam tek zvuči podatak da je jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen upravo od suhe (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.
Navedene sastojke izmiješati, a količinu mlijeka prilagoditi smijesi koja treba da bude nešto gušća od smijese za palačinke. Znači, mlijeka nekako “odoka” staviti kako bi ste dobili odgovarajuću gustoću. Ovu količinu izliti u pomašćen pleh od rerne. Oni četvrtasti tanki su idealni, a ako imate tu privilegiju da ovo pečete u šporetu na drva, bakrene tepsija je pravi izbor. Odrediti neku jaču temperaturu 200 C- 220 C. Ovo uvijek zavisi od šporeta i rerne.
Somuni imaju više naziva. Bilo da ih zovete piticama, hljepčićima, samunima, lepinom ili lepinjom somuni su obavezno jelo na trpezi svakog postača. Tokom islamskog mjeseca Ramazana potražnja za somunima vrtoglavo raste. Medjutim, kada se Ramazan završi prodaja somuna naglo pada. To ne znači da se somuni povlače s menija. Naprotiv, somuni su u bosanskoj kuhinji stalno prisutni i bez njih ćevapi ne bi bili to što jesu
Lješnik je pun vitamina E koji je poznati antioksidans, vitamina C, ali i minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Lijep ukus potiče od ulja kojih ima oko 60 odsto.
Koru raširiti, poprskati je jednom kašikom ulja, zatim dodati narendane dunje tako da ravnomerno pokriju celu koru. Koru posuti jednom kašikom šećera i jednom kašikom mlevenih ili seckanih oraha. Preko ove prve naređati još tri kore jednu preko druge i sve isto filovati. Zatim ih sve uviti u rolat. Od jednog pakovanja kora mogu se napraviti 2-3 rolata. Peći u podmazanom plehu na temperaturi od 220C oko pola sata.
Kompanija Delibašić poliuretani d.o.o., vlasnik branda „Moj San“, koji se bavi proizvodnjom sistema za spavanje sa naglaskom na madrace, nadmadrace i ostale proizvode povezane sa zdravim snom, je 23.09.2015. godine uručila vrijednu donaciju madraca.
Ćufte: Izmiješati sve navedene sastojke i ostaviti najmanje pola sata u frižideru. Nakon toga oblikovati loptice željene veličine. Sos: Propržiti malo brašna na ulju, dodati sok od paradajza, izmiješati pa polako dodavati vodu i zatim začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta. Služiti uz pire krompir.
Umutiti puter sa 200 g šećera i jednim vanil šećerom dodati žumanca i brašno pomješano sa praškom za pecivo. Penasto umutiti bijelanca sa preostalim šećerom, vanil šećerom i cimetom. Ove dve mase NE SJEDINITI. 1/4 prvog testa sipati u formu za tortu (26 cm), pa premazati 1/4 umućenih belanaca i posuti listićima od badema. Peći u zagrejanoj rerni na 160°C 15-20 minuta. Pečenu koru izvaditi iz forme odmah po pečenju i ispeći još 3 kore.
U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red krumpira da prekrije dno, po njemu rasporediti žlicom malo smjese od jaja, rasporedti potom meso, posipati sirom pa ponovo složiti deblji sloj krumpira. Sve zaliti smjesom jaja i vrhnja, posipati sirom i peći u pećnici na 200℃ oko 30 min dok ne poprimi zlaćanu boju.
Čokoladu narezati. Zajedno s 10 dkg maslaca (narezanog) na pari rastopiti. Malo ohladiti. Šest posudica, u kojima se može peći (porculan ili čvrsta keramika), namazati maslacem i posuti s malo šećera. Jaja, žumanjke i 6 dkg šećera pjenasto umutiti (oko 5 minuta). Brašno i rastopljenu čokoladu dodati umućenim jajima. Posudice (ne pune – oko 3/4) puniti čokoladnim tijestom. Peći u zagrijanoj pećnici 10 – 12 min. na 175°C.
Slaganje kolača: Na cijelu polovicu biskvita nanijeti sok od 3 naranče.Preko toga nanijeti nadjev,a preko svega preliti preljev od20 dag čokolade za kuhanje otopljene u 2 dl vrhnja za šlag.
Mahune očistiti i narezati. Mrkvu oguliti. U slanoj vodi skuhati mahune i mrkvu. Ocijediti, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ohladi. Mrkvu narezati na kolutiće. Jaja narezati na ploške ili četvrtine. Crveni luk očistiti, prerezati po pola i tanko narezati. Češnjak očistiti i sitno narezati.
Tople i slane kiflice uvijek su dobrodošle na stolu, u bilo koje doba dana. Iako jednostavne za pripremu, nekako nam nikada ne dosade. Ako još niste, vrijeme je da i ih i vi ispečete
Sjemenke bundeve sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv stanica raka različitih vrsta i imaju antiupalno djelovanje. Žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23 posto manji rizik od nastanka raka dojke.
Često je smatraju korovskom biljkom, ali ona je prava riznica zdravlja. Kada je svježa, obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima (od vitamina C do željeza), a kada je osušite, dobijate vrhunski čaj prebogat antioksidantima i fitonutrijentima koji su i više nego pogodni za zdravlje. Evo šta je sve u stanju čaj od koprive da uradi za vas
Sezonsko voće najbolje je za kompot, a važno je da je slatko tako da mu ne treba puno šećera. Fini kompot može se pripremati od krušaka, malina, šljiva i jabuka. Za kompote i sirupe najbolje je svježe sezonsko voće, koje je slatko i sočno, pa ga ne treba previše zaslađivati. Ako kombinirate tvrdo i meko voće, prvo stavite kuhati tvrđe. Dodajte 3/4 šalice vode, pola šalice šećera i dvije žličice limunova soka.
Palačinke asociraju na kaloričan desert, ali samo malom promjenom sastojaka one mogu postati odličan izvor vlakana, što je savršen odabir za početak dana
Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, češnjak, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, rajčicama, začinskim biljem...
Ukuhavanje rajčice više nije samo puko spremanje hrane za zimu i gastronomski užitak, nego i priprema moćnog i ljekovitog izvora likopena – antioksidanta koji štiti DNK i stanice, a preporuča se kao preventiva za krvožilne bolesti i rak. Likopen rajčici daje crvenu boju, u njoj je u većoj koncentraciji nego u ijednom drugom voću ili povrću.
Početkom jeseni, kada više nema toliko sunca, u vrtu obično ostane mnoštvo sitnijih, zelenih rajčica koje su vrlo ukusne da ih spremite za zimnicu. Rajčice, kao i ostalo povrće za kiseljenje, moraju biti zdrave i neoštećene. Prije pripreme povrće treba očistiti, oprati i osušiti. Staklenke za povrće također treba dobro oprati u vreloj vodi i osušiti.
Zdrave čvrste male glavice luka očistiti. Skinuti lupinu. Složiti u staklenke i dodati papar. Vinski ocat prokuhati, ohladiti i s njim preliti lučice. Staklenke zatvoriti celofanom.
Korica od voća prilikom sušenja zadržava mirise, vitamine, kiseline te hranjive tvari u prirodnom obliku te ju je u zimsko vrijeme najbolje koristiti kao zdravi dodatak svim vrstama čajeva. Vrlo je važno da prije sušenja plodove dobro operete te dobro oguljenu koru što sitnije narežete.