Možda nikada niste čuli za med od bundeve, ali ova ukusna namirnica toliko je zdrava za organizam da ćete je vjerojatno jesti svaki dan.Zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med ojačava imunitet.
Zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom djelovanju, odličan je izbor kod problema kroničnog zatvora i različitih oboljenja debelog crijeva.Spisak njegovih pozitivnih djelovanja po organizam tu se ne završava.
Posebno je djelotvoran kod izlučivanja žuči i problema s jetrom i bubrezima, a dobar je izbor i za osobe s povišenim kolesterolom.
Smatra se i prirodnim lijekom za mokraćne puteve.
Kako napraviti med od bundeve?
Izrežite vrhove zrele bundeve i uklonite sjemenke i vlakna.
U rupu koju ste izdubili sipajte med ili smeđi šećer i poklopite odrezanim vrhom bundeve.
Ostavite deset dana na hladnom mjestu.
U tom razdoblju, šećer u bundevi će se otopiti.
Najbolje bi bilo da med čuvate u frižideru u čistoj staklenoj tegli s poklopcem najduže mjesec dana.
Kako bi ga sačuvali duže, možete ga prokuhati dok se ne zgusne, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka.
Možete ga jesti kao poslasticu, dvije do tri žlice dnevno ili s njim zasladiti čaj.