PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Bosnalijek planira osnivanje firme u Rusiji

Bh investicije u inostranstvu - Dok se u prvoj polovini juna očekuje nova sjednica vanredne skupštine Bosnalijeka koju treba sazvati Vlada FBiH, odnosno Ministarstvo energije, industrije i rudarstva FBiH i na kojoj treba biti razriješen sadašnji Nadzorni odbor kompanije jer se oglušio o zaključke Vlade kojim se tražila smjena direktora Edina Arslanagića,

Nadzorni odbor Bosnalijeka je na svojoj sjednici 4. maja usvojio prijedlog odluka za predstojeću redovnu Skupštinu dioničara zakazanu za 26. maj, na kojoj bi se osnovala Bosnalijekova firma u Rusiji, piše Oslobođenje.
Prema najavljenom dnevnom redu, na redovnoj Skupštini dioničari će birati predsjednika Skupštine i dva ovjerivača zapisnika Skupštine, usvajati godišnji izvještaj o poslovanju Društva za 2011. godinu, sa izvještajima revizora, NO i Odbora za reviziju.
Planirano je i donošenje odluke o raspodjeli i načinu upotrebe dobiti ostvarene po godišnjem izvještaju o poslovanju Društva za 2011. i to na način da se ta dobit u vrijednosti od 5.938.129 KM ne isplati kao dividenda dioničarima, već rasporedi za investiranje u unapređenje i razvoj djelatnosti društva.


Dioničari će glasati i o odluci o preknjižavanju dobiti ostvarene u 2010. u iznosu od 4.181.658 KM koja je bila usmjerena za investiranje u unapređenje i razvoj djelatnosti društva u 2011. godini, u fond rezervi Društva. Na dnevnom redu biće i ovogodišnji poslovni plan Društva.
Dioničarima će se ponuditi i odluka o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću u Rusiji, te odluka o odobravanju Statuta pomenutog društva. Ta firma bi se zvala Bosnalijek d.o.o. i imala bi sjedište u Moskvi, sa osnovnim kapitalom od 19,5 miliona rublji.

Interesantno je da je, prema odluci donesenoj na sjednici NO Bosnalijeka d.d. 4. maja o osnivanju Bosnalijeka d.o.o. u Moskvi, u prvi saziv Upravnog odbora ove nove firme predložen i Amar Arslanagić, sin Edina Arslanagića, uz još dva člana Bojana Kebea i Dejana Đorđevića, dok se za generalnog direktora Društva po odluci imenuje Marija Nikolaevna Eremina, piše Oslobođenje.

Prema predviđenoj odluci, firma bi se bavila prvenstveno trgovinom na veliko lijekovima i farmaceutskim supstancama, kozmetičkim proizvodima, dodacima prehrani, hemikalijama, poljoprivrednim proizvodima za medicinsku upotrebu, kao i higijenskim i drugim proizvodima, skladištenjem, transportom i servisiranjem nabrojanih proizvoda, zatim proizvodnjom i/ili završetkom pojedinih proizvodnih faza nabrojanih proizvoda, organizovanjem i provođenjem pretkliničkih i kliničkih proba/testova lijekova i farmaceutskih proizvoda, uključujući opojne i psihotropne lijekove, zatim kontrolu kvaliteta.

Na dnevnom redu biće i izbor članova Nadzornog odbora Društva, izbor članova Odbora za reviziju Društva i vanjskog revizora. Predviđa se i donošenje osnovnih elemenata za zaključivanje ugovora sa članovima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju u pogledu vrste, osnove i visine naknada.

"Kao lider u braši težićemo da jačamo svijest stanovništva o potrebi termoizolacionih materijala u građevinskim objektima, odnosno daljem povećanju termoizolacijskih debljina sa kojima ćemo svi biti dobitinici štedeći i vrijeme i novac", napominje Gajić.

Nezavisni od uvoza energije

Peter Schmid, vlasnik i generalni direktor Austrotherma iz Austrije istakao je da je njihov cilj da budu nezavisni od uvoza energije što je i moguće zahvaljujući gradnji tzv. pasivnih kuća. Prema njegovim riječima, za njih se neće morati uvoziti energija zato što se ona neće trošiti za njihovo zagrijevanje.

"Pošto je BiH i dalje zemlja koja mora da uvozi energiju, posebno je važno da ovdje posredujemo i pružamo informacije da korištenjem i ugradnjom termoizolacije dobijamo jednu situaciju u kojoj su svi pobjednici", zaključio je predstavnik austrijske grupacije.

Inače, Austrotherm je koncern koji je u protekloj godini napravio promet od 1,3 milijarde eura sa ukupno 4.800 zaposlenih u cijelom svijetu. Samo grupacija Austrotherm International je u 2011. godini napravila promet od 226 miliona eura sa 18 fabrika i 800 zaposlenih u 11 zemalja.

face