PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Kako štediti pri kupovini hrane?

Iako se savjet na prvu čini pomalo banalnim, dobro razmislite o njemu. Ponuda u trgovinama na kraju krajeva je stalno jednaka, stoga se riješite navike kupovanja namirnica samo zato što se nude, a ustvari vam ne trebaju.

1. Kupujte samo ono što trebate
Iako se savjet na prvu čini pomalo banalnim, dobro razmislite o njemu. Ponuda u trgovinama na kraju krajeva je stalno jednaka, stoga se riješite navike kupovanja namirnica samo zato što se nude, a ustvari vam ne trebaju.

Naime hrana se vrlo brzo kvari, a ako vam neka mala količina određene namirnice i zatreba, uvijek možete ponovno svratiti u trgovinu. Ako je određeni proizvod na akciji, provjerite rok trajanja i razmislite je li vam zaista potreban, u protivnom ćete hranu morati baciti u smeće.

2. Zamrznite višak hrane
Svježe namirnice poput mesa, voća i povrća, na akcijama se isplati kupiti u većim količinama, ali samo ako ih planirate zamrznuti. Naime, mnogi se preračunaju i kupuju velike količine takvih namirnica koje im vrlo brzo propadnu jer ih ne stignu iskoristiti. Rješenje je upravo u zamrzavanju. Komade mesa zamrznite odvojeno u količinama potrebnim za obroke, a voće i povrće izmiksajte, pospremite u vrećice i zamrznite, a kasnije ga možete koristiti za pripremu smoothieja ili za kolače.

3. Napravite plan kuhanja
Nedostatak vremena mnoge tjera da o pripremi obroka razmišljaju neposredno prije što počnu kuhati. Ovaj način često rezultira nepromišljenim korištenjem previše namirnica i naposljetku - bacanjem hrane. Samo pola sata sedmično je vrijeme koje biste trebali odvojiti za planiranje obroka, a tih pola sata može spasiti vaš kućni budžet.

Popisom namirnica potrebnih za planirane obroke izbjeći ćete impulzivno kupovanje nepotrebnih namirnica. Osim toga, sami sebe naviknut ćete na pripremu zdravijih obroka i odustati od brzopoteznih rješenja poput prženja i pečenja.

4. Naučite kako spasiti voće i povrće od propadanja
Voće i povrće koje sazrijevanjem ispušta etilen odgovoran za ubrzano kvarenje ostalih voćki i povrća koje se nalaze tik do njih, zahtijeva odvajanje. Rajčice, jabuke, banane, kruške, nektarine, šljive, breskve i avokado svakako treba držati podalje od ostalog voća i povrća, a posebno podalje od kivija, brokule, paprike, gljiva, prokulica i špinata koji su iznimno osjetljivi na etilen. Zelena salata, peršun i drugi svježi začini duže će izdržati u frižideru ako ih zamotate u kuhinjski papir ili pamučnu krpu.

5. Višak hrane podijelite s drugima
Mislite o drugima, na primjer, kolegama na poslu i višak namirnica poklonite njima uz savjet ili recept za pripremu namirnica koje im darujete. Takav mali, ali koristan znak pažnje teško da će neko odbiti.

Slobodan vikend možete rezervirati za porodično okupljanje i od viška namirnica složiti brza i jednostavna jela poput namaza, salata, tjestenina...

Za pripremu zdravih obroka uz uštedu vremena i energije koristite novi Tempo Presto Pro ekspres lonac za kuhanje.

Izvor: http://www.delimano.ba

face