PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Kako prehrana utice na nastanak emocija?

Hipokrat je prije oko 2500 godina podjelio ljude na četiri karaktera, a danas savremena psihologija djeli ljudske emocije na sreću, tugu, ljutnju i tjeskobu. Ovo nam pokazuje koliko se malo ljudi mjenjanju kroz vijekove kada su temperamenti i osjećaji u pitanju. Kako prehrana utiče na nastanak emocija?

U emociji ljutnje naš organizam povećano luči hormon noradrenalin, zbog toga hranom na bazi mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su kefir, jogurt i sir utičemo na "gašenje" negativne emocije ljutnje. U mozgu se, naime, ovakvom ishranom potpomaže sinteza inhibicijskih supstanci - stvari koje djeluju na kočenje moždanih aktivnosti - što dovodi do smirenja. Slično djeluju i lijekovi iz grupe anksiolitika koje nazivamo benzodiazepini.

Za osjećaj tuge preporučuje se hrana koja može podstaći nastanak serotonina u mozgu, a to su žitarice, masnoće i slatkiši. One se mogu nazvati i "tugofilne" namirnice jer se za njima poseže u stanjima tuge, često i instinktivno, a pritom nismo ni svjesni da svoje tužno raspoloženje liječimo uzimanjem slatkiša.

Kako su slatkiši i masnoće visokoenergetske namirnice treba ih uzimati u malim količinama. Može se reći da im treba dati "začinski" način upotrebe jer one u malim količinama daju sreću životu, a i odličan ukus jelu i nikako ih se ne treba odreći.

Na prvo mjesto treba ipak staviti žitarice i proizvode od cijelog zrna jer će ovakve namirnice duže osiguravati sitost našem organizmu, dok će nas konzumacija koncentrisanih ugljenih hidrata kao što su slatkiši i kolači isto dovesti do pozitivnih osjećaja ali će ona trajati vrlo kratko. To nas dovodi u iskušenje da uzmemo novi kolač, a tako vrlo lako gubimo kontrolu nad kalorijskim unosom što će rezultirati gojenjem, prenosi B92.

U stanjima tjeskobe ili bezvoljnosti preporučuju se riba i meso. Ovdje treba dati prednost bijelom mesu kao što su ćuretina i piletina, a dobar izbor su i jagnjetina i teletina budući da ove namirnice, osim što umanjuju tjeskobu, imaju osobinu da podižu raspoloženje.

Na vrhu namirnica za otklanjanje bezvoljnosti je riba jer ona uz učinak na vraćanje pozitivnih emocija ima i djelovanje na očuvanje protoka mozga zahvaljujući moćnim omega-3-masnim kiselinama.

Kada smo radosni preporučuju se voće i povrće. Drugim riječima, u najpoželjnijem osjećaju treba jesti najzdravije namirnice.

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face