PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Kora voća i povrća

Jabuke nisu jedino voće s moćnom korom. Ne bacajte koru, jer ne samo da tako gubite vrijeme i novac, nego propuštate priliku da nahranite kožu ili očistite cipele. Proučite popis nutircionističkih vrijednosti kora voća i povrća i otkrijte zanimljive načine kako ih iskoristiti

Breskva
Bez obzira jedete li koru bogatu hranjivim tvarima ili je koristite kao piling za lice, breskva je voćni superstar. Budući da je kora bogata kalijem i vitaminom A, koji pomažu u revitalizaciji i hidratizaciji kože, konzumiranje kore breskve može potaknuti imunološki sustav, ubrzati uklanjanje toksina iz tijela, održava kožu zdravom, štiti oči od razvoja katarakte i smanjuje rizik od pojave karcinoma, srčanih bolesti i artritisa. Možete je iskorstiti iza brzi piling: stavite malo šećera na mekšu stranu kore breskve i nježno trljajte lice. 

Limun i limeta
Oba agruma sadrže limunsku kiselinu, pa je njihova kora izvrsno sredstvo za poliranje mesinga, bakra i drugih obojenih metala. Pospite metalne posude i predmete s malo sode bikarbone kako bi rezultati bili još bolji. Dodate li maslinovom ulju naribanu koricu limunaoplemenit ćete okus, ali i oživjeti ulje koje je staro. Ružan miris u mikrovalnoj pećnici riješit ćete pomiješate li limunovu koru i sok od limuna s istom količinom vode i u otkrivenoj posudi lagano kuhate desetak minuta.

Naranča
Kora naranče je bogata snažnim antioksidansimanazvanim super-flavonoidi koji mogu značajno smanjiti razinu kolesterola. Antioksidansi dobiveni iz kore su 20 puta jači od onih iz soka, tvrdi se u jednoj američkoj studiji.

Banane
Unutrašnju stranu kore iskoristite za sjaj listova kućnih biljki lončanica. Ne samo da će listovima vratiti živost, nego će kora djelovati kao prirodni pesticid i gnojivo. Trebate očistiti cipele?  Protrljajte cipele korom banane, a zatim ih očistite mekom čistom krpom.
Korabanane sadrži kalij i antioksidanse koji kožu čine mekom i podatnom i regeneriraju je. Protrljajte masnicu korom banane i zacijelit će brže. Kora može ublažiti i ubod komarca. Možete je čak i jesti ako je skuhate. Utvrđeno je i da ekstrakt kore banane može olakšati depresiju jer je bogata serotoninom važnim za dobro raspoloženje. Korisna je i za oči, jer sadrži antioksidans lutein koji štiti stanice oka od izlaganja ultraljubičastom svjetlu, glavnom uzroku katarakte.

Papaja
Trebate brzu ljetnu pedikuru? Utrljajte koru papaje i pulpe i omekšat ćete kožu na ispucalim petama. Papaja je bogata vitaminom A i papainom, koji razgrađuje neaktivne proteine i uklanja mrtve stanice kože. Koru možete koristiti kao masku za piling. Utrljajte je u kožu lica i ostavite pet minuta prije ispiranja mlakom vodom. Nemojte masku ostaviti predugo jer može isušiti kožu.

Kivi
Dlakavi sloj kore kivija ima opor okus, ali je predobar da biste ga bacili. Kora sadrži tri puta više antioksidansa i celuloze od pulpe, što znači da ima antikancerogena, antiupalna i antialergijska svojstva. Kora kivija je važan saveznik u borbi protiv stafilokoka i E-coli. U sokovniku miksajte koru kivija s drugim voćem i dobit ćete ultrazdravi smoothie.

Šipak
Kora nara pomaže u probavnim tegobama kao što je proljev. Prokuhajte koru šipka s cimetom i pijte ohlađeno. Ponovite tri puta dnevno i simptomi će proći.

Krumpir
Kora krumpira je prehrambena elektrana. Šaka kore velikih krumpira daje polovicu preporučenog dnevnog unosa vlakna, kalija, željeza, fosfora, cinka i vitamina C. Pecite i kuhajte krumpir u kori. Krumpir je također dobar za kosu i može prekriti sijede vlasti na prirodan način. Kuhajte koru krumpira u vodi pola sata i ohladite. Koristite ovu vodu kao šampon za ispiranje i postupno ćete potamniti sijedi izrast.

Kruške
Bacite li koru, bacili ste najbolji dio. Kora kruške je puna vlakana i također sadrži veću koncentraciju vitamina i hranjivih tvari nego sam plod. Sadrži moćne anti-oksidanse koji su se u laboratorijskm testovima pokazali da inhibiraju rast stanica raka.

Avokado
Kora je možda nejestiva, ali ulje iz kore činifantastičan serum za kožu jer je u stanju prodrijeti doboko u kožu koju omekšava i hidratizira. Ulje avokada bogato je sterolinom koji obnavlja suncem oštećenu kožu. Ono također značajno povećava količinu kolagena u koži, čije smanjenje godinama rezultira borama. Nježno trljajte unutrašnji sloj kore u kožu lica. Ostavite sloj dvadesetak minuta na koži prije ispiranja.a nejestiva, ali ulje iz kore činifantastičan serum za kožu jer je u stanju prodrijeti doboko u kožu koju omekšava i hidratizira. Ulje avokada bogato je sterolinom koji obnavlja suncem oštećenu kožu. Ono također značajno povećava količinu kolagena u koži, čije smanjenje godinama rezultira borama. Nježno trljajte unutrašnji sloj kore u kožu lica. Ostavite sloj dvadesetak minuta na koži prije ispiranja.

face