15 savjeta za zdravu kičmu

 Kičma najviše strada od nepravilnog držanja tijela, loše stolice za rad, niskih i mekanih fotelja u kojima provodimo puno vremena pred televizorom, lošim sjedištem u automobilu i nekvalitetnim dušecima, navodi dr Petar Dinić, hiropraktičar, u svojoj knjizi „Hiropraktikom do zdravlja“.

Vježbajte i izbjegavajte sve što kičmi ne prija, pa ćete preduprijediti ozbiljne zdravstvene tegobe, savetuje dr Petar Dinić, hiropraktičar

Sudeći po tome, većina problema s kičmom može da se preduprijedi promjenom načina života, a naročito fizičkom aktivnošću. Ako vježbate, radite to svakog dana ili se barem šetajte pola sata pravih leđa i ramena. Bolje je ne vežbati nikad nego nepravilno vježbati. Ukoliko tri puta nedjeljno idete na rekreaciju, ostalim danima vježbajte kod kuće ili se bar šetajte.
Osim toga, pridržavajte se savjeta koji će vas spasiti i bolova u leđima i ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.

1. Spavajte na boku s blago savijenim kolenima, a ne na stomaku, jer se u tom položaju opterećuje vratni i lumbalni dio kičme.
2. Ne spavajte na mekom madracu. Da bi dušek podupirao kičmeni stub, mora biti dovoljno tvrd. Bolje je da spavate na običnoj tvrdoj spužvi umjesto na mekim, madracima.
3. Koristite dobar jastuk koji je dovoljno veliki da na njega stanu i glava i vrat, ali da se ne prostire ispod ramena. Idealni su oni visine između osam i 12 cm, jer drže glavu u istoj ravni s kičmom i podupiru vrat.
4. Spavanje u fetus položaju ne prija kičmi, pa izbegavajte savijanje brade prema grudima.
5. Trudite se da vam lakat nikad ne bude iznad nivoa ramena, jer to zamara mišiće vrata i ramena, izaziva glavobolje i trnce u rukama.
6. Česte promene položaja u snu, s jednog boka na drugi, pa malo na leđa, popravljaju cirkulaciju i opuštaju mišiće. Ovo pravilo ne važi za spavanje na stomaku.
7. Tvrda stolica je bolja od mekane jer je kičmi potrebna potpora. U mekanim foteljama i trosedima kičma se krivi u lumbalnom delu jer je ništa ne drži.
8. Dobra stolica obezbeđuje pravilan položaj leđa i vrata, koji sve vreme treba da budu pravi. Ako stolica nema anatomsko ispupčenje za donji deo leđa,u visini krsta držite jastuče veličine 10–12 cm ili urolan peškir.
9. Dok sjedite, ne prekrštajte noge jer se u tom položaju zamaraju mišići karlice i donjeg dijela leđa. Dugoročno gledano, zbog ovakvog sjedenja ponekad dolazi i do izmeštanja kičme, pa zato stopala uvek držite na podu i oslanjajte se na njih.
10. Pred računarom nikad ne sedite ukrivo, već monitor i stolicu stavite tako da vam, dok radite, leđa uvek budu prava.
11. Monitor treba da vam bude u visini očiju, na 40–50 cm udaljenosti. Podlaktice držite pod uglom od 90 stepeni, a potkolenice pod uglom od 120 stepeni u odnosu na pod. Opustite ramena i ne savijajte ruku koja stoji na mišu.
12. Ne sjedite dugo u jednom položaju, jer to zamara, povećava napetost mišića i usporava cirkulaciju. Ako ne možete često da ustajete od radnog stola, s vremena na vreme se razmrdajte, naprijed–nazad, lijevo–desno.
13. Ako morate dugo da stojite, s vremena na vreme podižite noge na nekoliko sekundi za 10–15 cm ili napravite koji korak, napred–nazad. Nikada nemojte stajati potpuno ukočeni u jednom mestu.
* Dok usisavate kuću, perete veš i sudove, dok peglate i kuhate, trudite se da vam leđa i vrat budu pravi.
14. Kada podižete teret, ne savijajte leđa, već kolena, a laktove držite što bliže telu. Ne koristite snagu ruku, već nogu.
15. Izbegavajte da, dok dižete teret, izvijate i rotirate telo u nivou leđa. Ako već morate, okrećite se uvek s pravim leđima tako što ćete okretati cijelo tijelo istovremeno, i to od stopala.

August 11, 2021

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AKCIJA DO 30.09.2021

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AKCIJA DO 30.09.2021

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face