PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

3 stvari koje nas najviše bune kad je riječ o šećeru

Neumjerenost u jelu prijeti našem zdravlju rizikom od nastanka dijabetesa i pretilosti koja je posljednjih godina sve češće problem u svijetu.

Što je to sa šećerom?

Sve češće se ponavljaju upozorenja o štetnosti šećera i savjeti stručnjaka kako ga je potrebno izbjegavati.

No, zašto je to tako i koliko je zapravo šećer zaista štetan po naše zdravlje?

Neumjerenost u jelu prijeti našem zdravlju rizikom od nastanka dijabetesa i pretilosti koja je posljednjih godina sve češće problem u svijetu. Nedavna istraživanja pokazala su da veći utjecaj na to ipak ima unos šećera nego prekomjerna količina hrane.

Svakih dodatnih 150 kalorija na dan koje osoba unese iz šećera povećava rizik od dijabetesa za jedan posto, čak i uz kontrolu tjelesne težine, tjelovježbu i kontrolu prehrane.

Veće količine šećera utječu i na zdravlje srca. Rezultati istraživanja provedenog na JAMA Internal Medicin centru pokazali su da veći unos šećera u organizam ima za posljedicu dvostruko veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima.

Neke vrste šećera su manje štetne

Šećera ima u voću, povrću i mliječnim proizvodima i ti su šećeri zdraviji od onih koji se dodaju raznim proizvodima kako bi im se poboljšao okus. Riječ je o koncentriranim šećerima, uglavnom bez hranjivih tvari. Med i javorov sirup sadrže vitamine i minerale, ali i pak sadrže veće količine šećera u malim količinama.

Čitajte deklaracije

Većina industrijskih prerađenih namirnica sadrži dodatni šećer. Čitajte deklaracije proizvoda i provjerite koliko je i kojeg šećera ili zaslađivača sadržano u određenom proizvodu prije kupnje.

"Prirodno" ne znači i bez šećera

Rijetko tko od nas pojede velike količine voća i na taj način u organizam unese veće količine šećera, ali kada je riječ o sokovima i sušenom voću, to je "druga pjesma". Umjetni voćni sokovi "bombardirat će nas" šećerom, ali nam neće dati vlakna koja su nam potrebna za kvaitetniju probavu. To za posljedicu ima taloženje kalorija u masnoće. Količina šećera u jednoj šalici svježeg voća jednaka je količini šećera u pola šoljice prirodnog soka te jednoj četvrtini šoljice sušenog voća.

March 21, 2023

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face