PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Uvijek živa - čuvarkuća, ukras i lijek

SEMPERVIVI TECTORUM HERBA: Listove tek rijetko sušimo. Većinom ih koristimo svježe.

Zbog trajno zelenih listova, biljka nam je na raspolaganju gotovo cijele godine. Njezino ime znači "uvijek živa", što govori da je veoma jednostavna, izdržljiva biljka koja je zelena tijekom cijele godine.

Vjeruje se da štiti kuću od udara groma.

Koje bolesti liječi čuvarkuća?

Svježe iscijeđeni sok iz listova čuvarkuće koristi se u liječenju rastrojenosti, padavice, nemirnih snova i straha u male djece.

Svježe zdrobljeni listovi ili čisti sok koristi se kao sredstvo koje hladi i steže, zatim protiv čireva, rana, opekotina, za bolna mjesta nastala gihtom te za liječenje »kurjih očiju« i uklanjanje sunčevih pjega.

Svježi sok koristi se u liječenju nagluhosti, osobito one koja je izazvana skrućenim žutim sekretom (jer ga sok čuvarkuće rastvara). Dovoljno je par kapi 3-4 i pomaže. Pomaže i kod bolova u ušima. Čireva želudca, herpesa, hemoroida i glista. Sok se upotrebljava protiv opekotina.

 Iznimno jednostavna biljka i primjenjiva. Uglavnom je upotrebljavamo svježu, no od nje se može praviti i tiknktura kao i mast. Kod probadanja u području slezene ili bolova u slezeni kuhaju se listovi čuvarkuće u mlijeku i dobivena kaša polaže na bolna mjesta što je moguće toplija. Svježi sok služi za obloge kod rana koje krvare. Kurje oči i sunčane pjege s očitim se uspjehom suzbijaju svježim sokom čuvarkuće. Sok se preporuča i za klistiranje kod napadaja groznice.

Jedan do dva lista čuvarkuće stavlja se u čašu vode i taj se hladni napitak pije nakon što je odstajao pola sata, a gasi žeđ onima koji imaju groznicu.

March 21, 2023

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face