PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Ovo bi trebali izbjegavati u širokom luku

Sol i cigarete uzrokuju najviše smrti u svijetu, a ni jedno ni drugo nije lako izbjegavati. Dok je ovisnicima o nikotinu nezamisliv život bez cigareta stručnjaci otkrivaju kako nije lako ni kontrolirati unos soli u organizam.

Sol u hrani uzrokuje visoki krvni tlak, a on je glavni uzrok većine smrti u cijelome svijetu. Liječnici su na nutricionističkom kongresu u Rio de Janeiru poručili kako regulacija količine soli u hrani može spriječiti nekoliko milijuna preuranjenih smrti diljem svijeta.

'Sol i cigarete su otprilike izjednačene kao uzroci smrti u svijetu', tvrdi profesor kardiovaskularne medicine iz Londona, Graham MacGregor.

Sol je važan sastojak za održavanje zdravlja, ali nam je dnevno potrebno oko 350 miligrama. Amerikanci, npr. dnevno konzumiraju oko 3.500 miligrama soli. Većina soli koju konzumiramo se skriva u obrađenoj i već pripremljenoj hrani. Primjerice, vrećica čipsa sadrži oko 250 miligrama soli, ali u konzervi povrća ima oko 1.000 miligrama. Brza hrana može sadržavati i do 2.000 miligrama soli.
Ako bi svatko smanjio unos soli dnevno za 2.000 miligrama, mogli bismo spriječiti 1.25 milijuna smrti od moždanog udara i 3 milijuna smrti od kardiovaskularnih bolesti svake godine samo u Velikoj Britaniji. Ako bi svaki Amerikanac smanjio unos za 1.200 miligrama dnevno, SAD bi uštedio oko 24 milijarde dolara za zdravstvo.

'Uz dodatak soli jeftina i loša hrana ima bolji okus. Od soli ožednimo, pa je ona važna za industriju pića. Također, meso od soli nabubri pa je proizvođači često koriste kako bi prodali teži komad mesa slabije kvalitete', kaže MacGregor, koji naglašava kako korisnici ne mogu toliko utjecati na količinu soli koju unose u organizam jer jednostavno - ne znaju gdje se sve nalazi.  

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face