www.veza.ba

Ugrijte mlijeko. Kvasac i šećer rastopite u 50 ml. mlakog mlijeka, dodajte žlicu brašna, dobro izmješajte i ostavite da se diže.
Za to vrijeme prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete mjesiti, dodajte šećer, sol, promješjte, daodajte rastopljeni maslac i ulje, jaje, toplo mlijeko i na kraju uzdignutu kvasac. Zamjesite glatko i elastično tijesto. Poklopite ili pokrijte krpom te stavite u hladnu i zatvorenu pećnicu da se diže, dok se tijesto udvostruči.

www.veza.ba

Tijesto razdijeliti na dva dijela, i to 1/3 tijesta upotrijebiti za rub, a 2/3 tijesta za dno. 2/3 tijesta staviti u kalup i dno kalupa prekriti tijestom te fino izravnati, a od 1/3 tijesta napraviti 2 valjka ukupne dužine oko 84 cm. 

www.veza.ba

Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.Priredite filu: mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke...

Pečene crvene paprike sa bijelim lukom

Pečene crvene paprike nalaze se na vrhu naše ‘Strašno volim’ liste. Klasična salata od pečenih paprika sa marinadom od bijelog luka i peršuna je najčešća njihova primjena, onda slijede pohovane, u pavlaci, kremastoj salati i raznim drugim metodama pripreme.

www.veza.ba

Grah prethodnog dana dobro operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u hladnu vodu i kuhajte. U međuvremenu na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte oguljene i narezane rajčice i nasjeckani češnjak pa kratko vrijeme popržite, a zatim dodajte očišćene, oprane i na listiće narezane vrganje. Zajedno pirjajte oko 20 minuta. Tada dodajte kuhani i ocijeđeni grah, posolite, popaprite, pospite vegetom i zajedno pirjajte oko 5 minuta.

www.veza.ba

Maslac iseći na listiće i dodati u brašno, izmiksati malo da se maslac usitni i da se dobije rastresita smesa sa brašnom, dodati i ostale sastojke i umesiti glatko testo. Odvojiti od testa jedan deo od oko 150 g. i oba, i veći i manji deo testa staviti u frižider na pola sata. 
Veći deo testa posle tog vremena rastanjiti na brašnom posutoj podlozi i rasporediti u kalup tako da se pokrije i obod kalupa.

www.veza.ba

Jesen ima svoje boje, okuse i mirise. Bundeva je njen zaštitni znak. Po svemu podsjeća na jesen. Izvana je zagasito žuta, iznutra baršunasto meka, a mirisom je slatkasta. Ona je ljekovita biljka čiji je jestivi mesnati dio bogat zdravim sastojcima. Bundevu bi u svoju ishranu trebali uključiti bolesnici od šećerne bolesti, gihta, reumatizma ili pretili. Postoji puno ukusnih načina kako se bundeva može pripremiti. Od pita i kolača do juha i umaka.

www.veza.ba

Jaja, šećer i vanilija šećer pomiješati sa mikserom te kada se smjesa dobro pomiješa postepeno dodavati ostale sastojke (jabuku naribati, a od banane napraviti kašu).  Staviti u zagrijanu pećnicu na  180ºC oko 40 minuta. Kolač ostavite petnestak minuta da se ohladi, potom ga prelijte sa:

www.veza.ba

Narežite marelice i bademe te ih s grožđicama stavite u zdjelu. Prelijte vodom do vrha i ostavite sat vremena. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na 3 – 4 žlice ulja. Dodajte janjetinu i ravnomjerno je popirjajte. Začinite s malo muškatnoga oraščića i pola žlice cimeta te posolite i popaprite.

U vrtovima i voćnjacima vrijeme je berbe tih orašastih plodova koji dozrijevaju u jesensko doba, a mi smo pak krenuli u potragu za receptima, čiji su upravo oni glavni sastojci. Kesteni, orasi, lješnjaci, bademi… samo smo neke izdvojili među slasnim plodovima kojima nas priroda časti i ove jeseni.

www.veza.ba

Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pšeničnu krupicu, mak koji ste prethodno samljeli, ulje, jabuke, mlijeko i sve zajedno dobro izmiješajte.

www.veza.ba

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi. U posebnoj posudi pomiješati jaja, mlijeko, vrhnje za kuhanje, zgnječeni češnjak, začine i svježi sir. Umak dobro pomiješati. Kada je tjestenina gotova, pomiješati je sa umakom i staviti u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali sa maslacem. 

www.veza.ba

Osim što je vrlo ukusna, bundeva je i iznimno ljekovita. Sadrži antioksidanse i vitamine, a smanjuje rizik od mnogih bolesti. U kuhinji se može pripremiti na mnogo načina, a može se jesti čak i sirova. Mi vam danas otkrivamo nekoliko fantastičnih recepata zbog kojih ćete zasigurno zavoljeti bundevu.

www.veza.ba

Od bjelanjaka najprije istucite snijeg bez šećera, zatim dodavajte žlicu šećera i snijeg stalno tucite. Na kraju dodajte mljevene orahe, pa snijeg istucite do kraja. U suhi lim stavite pergament papir, namažite ga masnoćom, pa žlicom ili štrcaljkom napravite male poljupce (pusle). Odmah stavite u zagrijanu pećnicu i više sušite nego što i pečete na slaboj temperaturi oko 1 sat, da se snijeg posve stvrdne, ali pazite da ostanu bijeli.

www.veza.ba

Napravite tijesto, njime obložite rasklopivi kalup promjera 28 cm, pa ga ispecite do pola. U multipraktiku usitnite cijele bademe tako da dobijete prah. Stavite ih u zdjelu. Pjenasto izmikasajte maslac i šećer. Stavite u smjesu s bademima, dodajte i lagano umućena jaja, pa temeljito promiješajte kako biste dobili finu, glatku smjesu. 

www.veza.ba

Marelice ogulite, raspolovite, pa iz koštica izvadite jezgre koje oparite da biste ih lakše ogulili. Očišćene marelice i jezgre stavite u staklenku pa ih zalijte kipućim sirupom od šećera i vode. Staklenku stavite u posudu s mlakom vodom pa je prokuhajte 10-15 minuta.

www.veza.ba

Mekane i slasne njoke zaista nije teško napraviti, a uz dodatak povrća i začina pretvaraju se u ukusan i zasitan obrok. Iako mnogi zaziru od izrade domaćih njoka, postupak je krajnje jednostavan, a rezultat se zaista ne može mjeriti s onima kupljenima u prodavaonici.

www.veza.ba

Lješnik je pun vitamina E koji je poznati antioksidans, vitamina C, ali i minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Lijep ukus potiče od ulja kojih ima oko 60 odsto.

www.veza.ba

Koru raširiti, poprskati je jednom kašikom ulja, zatim dodati narendane dunje tako da ravnomerno pokriju celu koru. Koru posuti jednom kašikom šećera i jednom kašikom mlevenih ili seckanih oraha. Preko ove prve naređati još tri kore jednu preko druge i sve isto filovati. Zatim ih sve uviti u rolat. Od jednog pakovanja kora mogu se napraviti 2-3 rolata. Peći u podmazanom plehu na temperaturi od 220C oko pola sata.

www.veza.ba

Umutiti puter sa 200 g šećera i jednim vanil šećerom dodati žumanca i brašno pomješano sa praškom za pecivo. Penasto umutiti bijelanca sa preostalim šećerom, vanil šećerom i cimetom. Ove dve mase NE SJEDINITI. 1/4 prvog testa sipati u formu za tortu (26 cm), pa premazati 1/4 umućenih belanaca i posuti listićima od badema. Peći u zagrejanoj rerni na 160°C 15-20 minuta. Pečenu koru izvaditi iz forme odmah po pečenju i ispeći još 3 kore.

www.veza.ba

U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red krumpira da prekrije dno, po njemu rasporediti žlicom malo smjese od jaja, rasporedti potom meso, posipati sirom pa ponovo složiti deblji sloj krumpira. Sve zaliti smjesom jaja i vrhnja, posipati sirom i peći u pećnici na 200℃ oko 30 min dok ne poprimi zlaćanu boju.

www.veza.ba

Čokoladu narezati. Zajedno s 10 dkg maslaca (narezanog) na pari rastopiti. Malo ohladiti. Šest posudica, u kojima se može peći (porculan ili čvrsta keramika), namazati maslacem i posuti s malo šećera. Jaja, žumanjke i 6 dkg šećera pjenasto umutiti (oko 5 minuta). Brašno i rastopljenu čokoladu dodati umućenim jajima. Posudice (ne pune – oko 3/4) puniti čokoladnim tijestom. Peći u zagrijanoj pećnici 10 – 12 min. na 175°C.

www.veza.ba

Slaganje kolača:
Na cijelu polovicu biskvita nanijeti sok od 3 naranče.Preko toga nanijeti nadjev,a preko svega preliti preljev od20 dag čokolade za kuhanje otopljene u 2 dl vrhnja za šlag.

www.veza.ba

Mahune očistiti i narezati. Mrkvu oguliti. U slanoj vodi skuhati mahune i mrkvu. Ocijediti, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ohladi. Mrkvu narezati na kolutiće. Jaja narezati na ploške ili četvrtine. Crveni luk očistiti, prerezati po pola i tanko narezati. Češnjak očistiti i sitno narezati.

www.veza.ba

Sezonsko voće najbolje je za kompot, a važno je da je slatko tako da mu ne treba puno šećera. Fini kompot može se pripremati od krušaka, malina, šljiva i jabuka. Za kompote i sirupe najbolje je svježe sezonsko voće, koje je slatko i sočno, pa ga ne treba previše zaslađivati. Ako kombinirate tvrdo i meko voće, prvo stavite kuhati tvrđe. Dodajte 3/4 šalice vode, pola šalice šećera i dvije žličice limunova soka.

www.veza.ba

U posudi istopiti margarin. Dodati šećer i jaja pa izmiješati električnim mikserom. U posudu sa jajima postupno dodavati brašno, kakao i vanilin šećer. Smjesu dobro izmiješati. Lim za pečenje obložite pek papirom (ili namastite i pospite brašnom) i u njega izlijte smjesu za čokoladni vulkan.

www.veza.ba

Tamnu čokoladu istopite na pari zajedno sa maslacem. U otopljenu čokoladu dodajte šećer lagano miješajući čokoladu. Svemu dodajte brašno i miješajte dok smjesa ne postane konzistentna. Smjesi sa brašnom dodajte jaja, sve dobro miješajući. U pećnici zagrijanoj na 170 °C pecite brownies poslasticu 30 minuta u limu za pečenje (obloženim pek papirom) veličine 24 cm. Poslužite posute kakaom, šećerom u prahu ili otopljenom čokoladom.

www.veza.ba

Paprike punjene krompirom ili mesom uvijek su rado viđen gost svake trpeze. Ipak, ovaj put smo se odlučili za malo drugačiju varijatnu koja je jednako ukusna. Prijatno!

www.veza.ba

Tucite bjelanjke dok ne stvrdnu, uz prstohvat soli. Zatim pomalo dodavajte preostali šećer i neprestano tucite dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Lagano umiješajte u gornju smjesu. Čajnom žličicom stavite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 12 minuta. Nakon pečenja malo ohladite te dodajte kremu.

www.veza.ba

Jabuke ogulite, očistite i naribajte. Pustite da odstoje pola sata, a zatim rukama dobro iscijedite sok iz njih. Sok stavite u dublju tavu i dodajte šećer. Kad zakuha, pustite da se kuha na srednje jakoj vatri još 10 - 15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Pustite da se sirup malo prohladi, pa dodajte jabuke, cimet, griz i dobro promiješajte.

www.veza.ba

Brašno u dubljoj posudi izmješajte sa šećerom, solju i praškom, pa ulijevajte doista vruću vodu stalno miješajući kuhačom. Tijesto se ne smije rasipati, ali mora biti homogeno i ne rijetko. Kad poravnate površinu pa pritisnete rukom, ostat će udubljenje ruke, ali neće popucati niti će se tijesto vratiti u prvobitan položaj. 

www.veza.ba

Kad želimo da punimo paradajz nekim nadevom treba izabrati zdrav i zreo paradajz, a da bi predjelo izgledalo lepše, treba i veličina paradajza da bude ujednačena. Paradajzu odsečemo kapke i izdubimo unutrašnjost pazeći da ne oštetimo ivice. Poslažemo ga sa otvorom okrenutim na dole kako bi se dobro iscedio. 

www.veza.ba

Tortilje su poznato meksičko jelo, koje se puni sa toliko punjenja, kao što ima na pr. vrsta pizza, sendviča i sl. Najpoznatije su sa mljevenim mesom i grahom i (ili) kukuruzom.

www.veza.ba

Prvi dio biskvita položite u kalup u kojemu ste ga pekli i na njega namažite polovicu pripremljene kreme. Na kremu dodajte čokoladni premaz i potom sve stavite u hladnjak na 15 minuta. Nakon što se ohladilo dodajte drugu polovicu kreme, zagladite i na vrh stavite drugi dio biskvita.

www.veza.ba

Posle napornog radnog dana uživajte u laganim osvežavajućim salatama od fete i povrća, sa različitim začinima. Brzo se pripremaju, a po hranljivoj vrednosti mogu da zamene čitav obrok.

Sva sniženja i rasprodaje na jednom mjestu