PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Recept za najbolji domaći hljeb

Malo šta na svijetu miriše ljepše od tek ispečenog domaćeg hljeba. Ovaj miris nas tješi, vraća u djetinjstvo podsjeća na neke drage ljude koji možda više nisu među nama. Mi vam donosimo recept za najbolji domaći hljeb sa mlaćenicom i medom.

Zima je godišnje doba savršeno za isprobavanje novih i vraćanje na one stare dobre recepte koji izuskuju malo više truda i vremena. Ima li šta bolje od svježeg toplog hljeba dok napolju lagano padaju pahulje. Na Restlesschipotle blogu pronašli smo malko drugačiji recept za hljeb koji vam toplo preporučujemo.

Potrebni sastojci:

Kesica suhog kvasca
Kašičica šećera
¼ šolje tople vode
Prstohvat đumbira u prahu
2 šolje tople mlećenice (Kako napraviti zamjenu za mlaćenicu)
1/3 šolje meda
¼ šolje putere, otopljenog
Malo soli
¾ kašičice sode bikarbone
6 šolja bijelog brašna

Izmiješajte đumbir, kvasac, šećer i vodu pa ostavite da se kvasac digne, oko pet minuta. U posebnoj posudi pomiješajte mlaćenicu, med, so, sodu bikarbonu i sve umiješajte u posudu sa kvascem.

U tu smjesu dodajte tri šolje brašna i počnite miješati, lagano da se svi sastojci sjedine. Nakon toga umiješajte puter pa polako dodavajte preostale tri šolje brašna da dobijete glatko tijesto.

Tijesto umjesite i stavite u posudu koju ste prethodno premazali sa malo ulja. Sa uljem premažite i tijesto, pokrijte čistom krpom i ostavite da nadolazi 1 ½ sat.

Kad je hljeb nadošao, vrijeme je da ga premjesite. Izvadite tijesto iz posude, podelite ga na dva dijela i oblikujte dvije vekne i stavite ih u dva kalupa za hljeb. Tijesto ponovo pokrijte krpom i ostavite još 45 minuta.

Dok tijesto ponovo nadolazi, uključite rernu da se grije na 200C.

Kad je hljeb narastao i drugi put, stavite ga u rernu i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni, možete ga prekriti folijom za vrijeme pečenja da ne dobije boju, prerano.

Nakon pola sata izvadite hljeb iz rerne i premažite otopljenim puterom pa ostavite da se malko prohladi, prvo u kalupima, 10 minuta, a zatim na kuhinjskoj žici.

face