Idealan dodatak uz puno jela, napitaka, salata ili pak sendviča, paradajz je super povrće koje ne smijete zaobilaziti.
Jedan paradajz srednje veličine sadrži 22 kalorije i 94,5 posto vode. Jedna studija, koju su proveli kineski znanstvenici, otkrila je da konzumiranje paradajza nekoliko puta tjedno može dvostruko umanjiti šanse za obolijevanje od depresije. Osim toga, paradajz sadrži antioksidanse koji štite od raznih bolesti. Međutim, prema studiji, ostalo voće i povrće nema takve prednosti. Jedete li paradajz svaki dan u bilo kojem obliku, smanjujete i šansu za obolijevanje od raka do 50% i čuvate srce.
Evo koje hranjive i korisne tvari sadrži paradajz:
Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji čini našu kožu otpornijom na sunce.
Jednom je britansko istraživanje pokazalo da su odrasle osobe koje su svakodnevno konzumirale pet žlica pirea od paradajza imale 33 posto veću zaštitu od opeklina (što je ekvivalent SPF-a 1,3) od onih koji nisu bili na takvoj dijeti.
Paradajz također potiču rast razine prokolagena čiji gubitak koji vodi do starenja kože i uzrokuje gubitak elastičnosti i bore. Prerađeni i kuhani paradajz sadrži više likopena od svježih te se bolje apsorbiraju u tijelu.
Vlakna u paradajzu sprečavaju dijabetes, astmu, rak debelog crijeva i smanjuju količinu kolesterola iz tijela.
Vitamini C i A bore se protiv starenja, smiruje kožu i kosu, a također ih ima i u paradajzu.
Kalij, vitamin B6, folna kiselina vrijedni su sastojci paradajza, a dokazano je djelovanje protiv snižavanja razine kolesterola, smanjenju krvnog tlaka i djeluju protiv bolesti srca.