PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

U kojoj sve hrani ima više soli nego u čipsu?!

 Sol je nužna za zdravlje, ali danas se neumjereno dodaje u industrijski prerađenu hranu kako bi poboljšala okus ili usporila propadanje. A previše soli povećava rizik od srčanog i moždanog udara, te smrti povezane s drugim srčanim komplikacijama.

Zapadnjaci svaki dan unesu oko 3.300 mg natrija, što je oko 1.000 mg više nego se preporučuje. Ove količine su posebno opasne za starije od 51 godinu, one s povišenim tlakom, dijabetesom te bolesti bubrega – oni ne trebaju više od 1.500 mg natrija na dan.

Čips, krekeri, štapići – već po okusu vam je jasno da sadrže previše soli. Međutim, neki obroci i napici skrivaju veće količine natrija. Ovo je čest slučaj sa žitnim pahuljicama. U jednom tanjuru može se naći oko 212 mg natrija. Tako vam čak i slatki doručak može donijeti veću količinu soli. Gdje se još skriva sol?

Kruh

Kruh ne mora biti slaniji od vrećice čipsa, ali budući da tijekom dana pojedemo veće količine kruha, natrij se polako, ali sigurno nakuplja. Ovisno o vrsti, kriška kruha može sadržavati od 100 do više od 200 mg natrija. Američki centar za kontrolu bolesti CDC izvještava da putem kruha dobijemo više od sedam posto dnevnog unosa soli. I slatka peciva sadrže puno soli, od 180 do 250 mg.

Konzervirano povrće

Žuri vam se pa kupujete konzervirano. To je uvijek loš izbor, pa i zbog prevelike količine soli koja se nalazi u konzervama. Jedna šalica ovog povrća može sadržavati od 240 do 800 mg natrija.

Umjesto konzerviranog radije kupujte svježe ili barem smrznuto povrće. A ako već morate jesti konzerve, povrće dobro isperite vodom prije konzumiranja.

Umaci

Samo jedna žlica kečapa ima 167 mg natrija ili sedam posto preporučenog dnevnog unosa. A ljudi obično pojedu više. Jednaka količina senfa sadrži oko 150 mg natrija. Ljuti umaci mogu biti i gori – srećom što ih ne možemo puno pojesti.

Sok od rajčice i konzervirana rajčica

Tko još koristi rajčice ili domaće kuhane rajčice za pripremu umaka za tjestenine i druga jela? Uglavnom ih kupujemo kao poluprerađevine koje već sadrže veće količine soli. U nekim konzervama može biti i više od 600 mg natrija.

Juhe

Istraživanje iz 2007. pokazalo je da osobe koje obrok započnu povrtnom juhom pojedu 20 posto manje kalorija. Juhe su dobre i za probavu. Problem je samo što instant-juhe često sadrže previše kalorija (kremaste) i previše soli. Jedna šalica instant kokošje juhe može sadržavati od 800 do više od 1.600 mg natrija.

March 21, 2023

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face