PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Ne bacajte koru od pomorandže, evo kako je možete iskoristiti

organske proizvodnje i eko turizma

Evo zbog čega pomorandžina kora nakon ljuštenja ne treba da završi u kanti za otpatke. Prije upotrebe pomorandžine kore, dobro je operite pod mlazom hladne vode.

Uklonite mrlje od vode

Ako vas nerviraju mrlje od vode koje se stvaraju na česmama jednostavno ih možete ukloniti tako što ćete ih ispolirati unutrašnjošću pomorandžine kore.

Poliranje drvenog namještaja

Bijeli dio kore takođe može vratiti sjaj starom drvenom namještaju.

Sredstvo za čišćenje

Kore pomorandže stavite u staklenu teglicu, prelijte bijelim sirćetom, pa neka stoji u frižideru nekoliko nedjelja i povremeno promiješajte.

Nakon nekoliko nedjelja procijedite tečnost, ulijte u sprej bocu i koristite za čišćenje podova i prozora.

Za tjeranje insekata

Mravi, moljci i komarci ne vole određene komponente koje su pronađene u kori pomorandže. Otjeraćete ih tako da koru citrusa postavite na mjesta odakle mislite da insekti dolaze.

Za osvježavanje prostorija

Pomorandža ima neodoljivo osvježavajući miris koji svakoj kući daje određeni šarm. Kore narandže jednostavno osušite u rerni, sameljite u blenderu i stavite u male platnene vrećice. Možete ih objesiti u kupatilo, ormare…

Omekšajte smeđi šećer

Ako vam se smeđi šećer često pretvori u grudve to ćete spriječiti tako što ćete u posudu sa šećerom staviti nekoliko komadića kore pomorandže. A kao bonus dobićete i sjajnu aromu šećera.

Za otklanjanje mirisa iz obuće

Koricu pomorandže stavite u platnenu kesicu, zavežite i preko noći stavite u cipele koje nisu baš ugodnog mirisa. Kora će upiti sav neugodni miris.

Piling za tijelo

Ovo je najjednostavniji piling koji možete napraviti. Stavite kore pomorandže u gazu, zavežite i koristite umjesto sunđera za vrijeme tuširanja. Kora narandže kožu će vam učiniti čvrstom, svijetlijom i glatkom.

 

face